Арсенал успя да "покори" Челси на "Стамфорд Бридж" и взе важни три точки в борбата за топ 4


Арсенал успя да "покори" Челси на "Стамфорд Бридж" и взе важни три точки в борбата за топ 4
Снимка: GettyImages

4585 0

Арсенал успя да победи Челси в голово шоу на "Стамфорд Бридж". "Топчиите" надделяха с 4:2 като гост и взеха много важни три точки в борбата за топ 4. Домакините отново разочароваха своите привърженици у дома, записвайки трета поредна загуба на своя стадион.

За домакините точни бяха Тимо Вернер и Сесар Аспиликуета, а за Арсенал Еди Нкетия се разписа на два пъти, а Емил Смит Роу и Букайо Сака добавиха по още едно попадение.

С победата си днес "артилиеристите" се изравниха по точки с Тотнъм във временното класиране на Висшата лига. В момента те заемат петата позиция, защото отборът на "шпорите" е с по-добра голова разлика. На футболистите на Микел Артета им предстоят нелеки сблъсъци с Манчестър Юнайтед и Уест Хям.

Отборът на Томас Тухел ще трябва да се прегрупира и да си върне добрата форма. Челси заема третата позиция с пет точки пред Тотнъм и с мач по-малко. За момента няма място за притеснение, но ако незадоволителните резултати на "сините" продължат срещу Уест Хям и Манчестър Юнайтед, то оставането им в топ 4 ще бъде застрашено.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Още в първите минути на сблъсъка се забелязва преса от страна на Арсенал. Маркос Алонсо имаше възможността да открие резултата в 4' след карамбол, получил се след изпълнение от корнер, но не намери очертанията на вратата.

Арсенал отговори с включване на Габриел от фланга в 6-ата минута, което изненада отбраната на Челси, Менди обаче се намеси и предотврати опасността.

Арсенал показва колебливост в отбрана. Защитата на "топчиите" изпитва проблеми при статичните положения.

Ромелу Лукаку бе изведен в наказателното поле на Арсенал, но ударът му премина встрани на вратата, пазена от Аарън Рамсдейл.

Фрапантна грешка на Андреас Кристенсен изведе Нкетия един на един срещу Менди, англичанинът не сбърка и откри резултата в 13'. 1:0 за Арсенал

Отговорът на Челси не закъсня! Тимо Вернер изравнява резултата в 17-ата минута с удар извън наказателното поле. 1:1

23' - играта на "Стамфорд Бридж" се поуспокои. Води се битка в центъра на терена.

Букайо Сака направи страхотен пробив отляво в 24-ата минута, навлизайки в наказателното поле на домакините. Футболистът намери Нкетия с подаване, но ударът на нападателя бе неточен.   

Емил Смит Роу дава преднина на "артилиеристите" в 27' с много прецизен удар от дъгата на наказателното поле на Челси. Атака по учебник на гостите! 2:1 за Арсенал

След втория гол на Арсенал последваха няколко центрирания в наказателното поле на Аарън Рамсдейл, които обаче не доведоха до нищо опасно.

Капитанът на Челси Сесар Аспиликуета се разписва в 32' след поредената грешка в отбраната на Арсенал. Резултатът отново е изравнен. 2:2

10 минути до края на първата част. Челси разиграва спокойно и води с 67%, когато става въпрос за владение на топката.

37' - Тимо Вернер намери по страхотен начин Маркос Алонсо в наказателното поле от центъра на терена завършващият удар на испанеца обаче не бе добър.

В последните минути играта се поуспокои отново. Тя бе спряна на два пъти след проблеми със Сесар Аспиликуета и Еди Нкетия. 

Емил Смит Роу се промъкна по страхотен начин през защитата на Челси, но ударът му, за щастие на "сините", мина встрани на вратата, пазена от Менди.

Арбитърът Джонатан Мос отреди 2 минути добавено време на първата част.

Край на първото полувреме! Резултатът все още е равен. 2:2

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Начало на втората част. Томас Тухел прави смяна още в началото на второто полувреме. Тиаго Силва влиза на мястото на колебливия Андреас Кристенсен.

Още в първите секунди след подновяването на играта Тимо Вернер имаше шанс да даде преднина на "сините" за пръв път тази вечер, но бе неточен.

51' - Интересно начало на втората част. За разлика от бурното първо полувреме и двата тима показват търпение при изграждането на атаките си.

В последните минути Арсенал се настани в половината на Челси, но не се стига до нищо опасно.

Второ попадение на Еди Нкетия в 57'. Англичанинът се възползва след серия от рикошети в наказателното поле на домакините и успя да вкара топката във вратата на Менди за трети път днес. 3:2 за гостите

След час игра на "Стамфорд Бридж" Томас Тухел отново поглежда към скамейката. Кай Хаверц влиза на мястото на Ромелу Лукаку. 

В периода между 57-ата и 62-ата минута Челси доминира във владението на топката с впечатляващите 93%.

Рийс Джеймс проби по страхотен начин отляво и прати топката във вратарското поле на Арсенал. Там Рамсдейл не бе никак убедителен, но за негово щастие до гол не се стигна.

Жълт картон за Маланг Сар в 65' след извършено тактическо нарушение в половината на Челси.

71' - първа смяна в състава на Арсенал. Габриел Мартинели влиза на мястото на Еди Нкетия, който няма да може да оформи своя хеттрик. Изглежда Микел Артета иска да вкара скорост в своето нападение. 

Авторът на втория гол за Арсенал Емил Смит Роу освобождава мястото си на Седрик Соареш в 75'.

Домакините разиграват със самочувствие в половината на опонента си, но до голова опасност не се стига.

10 минути до края на лондонското дерби. Челси продължава да натиска, а Арсенал се защитава отлично до момента.

81' - Още една смяна за Челси. Хаким Зиеш влиза на мястото на Маркос Алонсо.

Арсенал можеше да сложи точка на спора след страхотен пробив на резервата Соарес в 82-ата минута, но след подаването му в наказателното поле - Нуно Таварес, не успя да вкара.

Втори жълт картон в мача, който отново е показан на футболист на Челси. Мейсън Маунт го получи в 85' след остро влизане. 

Отсъдена е дузпа за Арсенал в 90-ата минута след игра с ръка на Сесар Аспиликуета.

Букайо Сака застана зад топката и не сгреши. 92 минута. 4:2 за Арсенал

Авторът на последния гол за Арсенал напуска терена. Александър Лаказет влиза вместо него.

Край на лондонското дерби! Челси - Арсенал 2:4

Стартови състави:

ЧЕЛСИ: Менди, Джеймс, Сар, Кристенсен, Аспиликуета, Лофтъс-Чийк, Канте, Алонсо, Маунт, Лукаку, Вернер

АРСЕНАЛ: Рамсдейл, Уайт, Габриел, Холдинг, Таварес, Джака, Елнени, Сака, Йодегор, Смит Роу, Нкетия

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Двата тима ще се срещнат днес (20.04) за 170-и път в ерата на Висшата лига. Двубоят на "Стамфорд Бридж" ще бъде от изключителна важност и за двата отбора, които се борят яростно за влизане в топ 4 и игра в Шампионска лига през следващия сезон. 

Първата среща през кампанията на "Емиратс" завърши с успех за "сините" с 2:0 и определено момчетата на Томас Тухел ще направят всичко възможно да грабнат победата днес и като домакини. Челси обаче е с две поредни загуби у дома след поражението от Брентфорд с 1:4 на 2-и април и загубата от Реал Мадрид в четвъртфинала на Шампионска лига с 1:3. Това е статистика, която на "Стамфорд Бридж" много бързо биха искали да забравят. Челси няма да може да разчита на Матео Ковачич поради контузия в глезена. Под въпрос за дербито е Рос Баркли поради болест.

Арсенал, от своя страна, ще опита да не загуби четвърти пореден мач в елита на Англия, това не се е случвало от далечния сезон 1994/95. Футболистите на Микел Артета се намират на петата позиция във временното класиране и ще бъдат мотивирани да дадат всичко от себе си, за да влязат в най-комерсиалния европейски турнир, завършвайки в топ 4, след 6-годишно отсъствие. За тима днес поради травми ще отсъстват Томас Партей и Киърън Тиърни. Александър Лаказет и Такехиро Томиясу са под въпрос за "топчиите".

Днес от състава на Челси изкъсо ще бъде следен Мейсън Маунт, който е допринесъл с 4 гола и 2 асистенции в последните си 3 участия. За гостите Букайо Сака е отбелязал 5 от последните 7 гола на тима си далеч от вкъщи. 

Ето какво каза наскоро Гранит Джака в интервю.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички