Арсенал потрепери, но шедьовър на Букайо Сака донесе ценната победа над Нотингам Форест (ВИДЕО)


Арсенал потрепери, но шедьовър на Букайо Сака донесе ценната победа над Нотингам Форест (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4079 0

Арсенал стартира кампанията във Висшата лига с победа с 2:1 на своя "Емирейтс" срещу Нотингам Форест. Домакините трябваше да потреперят във финалните минути, но успяха да запазят преднината си и да се поздравят с трите точки.

Резултатът в Северен Лондон бе открит в 26'. Автор на гола бе Еди Нкетия, но той бе изработен от бразилското крило Габриел Мартинели. Само 6 минути по-късно Букайо Сака вкара изключително красиво попадение с много техничен удар извън наказателното поле, който не остави шанс на Мат Търнър. В 82-ата минута двете резерви Антони Еланга и Тайо Ауони комбинираха след контраатака, а вторият реализира единственото попадение за Форест.

Трябва да се отбележи, че Арсенал даде свидна жертва. Новата покупка в тима на Артета - Юриен Тимбер, който дойде от Аякс получи неприятна травма в края на първите 45 минути, а в началото на втората част бе принудително заменен от Такехиро Томиясу.

Цялостно "артилеристите" контролираха сблъсъка и владяха повече топката - 78% срещу 22%. Лондончани имаха 15 възможности за гол срещу само 6 за гостите.

Във временното класиране Арсенал се нарежда на втората позиция след Манчестър Сити с актив от 3 точки, но с по-лоша голова разлика. Нотингам пък е предпоследен с 0 пункта. След седмица "топчиите" ще гостуват на Кристъл Палас в лондонско дерби, а Форест приема новака Шефийлд Юнайтед.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата на "Емиратс" започна спокойно с лек натиск на Арсенал, който се опитваше да контролира играта в противниковото наказателно поле. В 13-ата минута се стигна до първото по-опасно положение и то бе за гостите. Бренан Джонсън получи топката и навлезе в половината на "артилеристите", неговият удар от границата на наказателното поле обаче мина над напречната греда на Рамсдейл.

Арсенал продължи да владее повече и с първия си точен удар успя да открие резултата. В 26-ата минута Габриел Мартинели проби от лявата страна на терена и предостави топката на Еди Нкетия. Таранът се освободи, сам си създаде пространство и с много плътен удар даде преднина на своите - 1:0.

Само 6 минути по-късно голямата звезда на "топчиите" - Букайо Сака взриви "Емирейтс" със страхотен гол. Крилото на Арсенал стреля от близо 20 метра, без да остави шансове на Мат Търнър за 2:0.

В 38-ата минута се откри нов шанс пред Нкетия, но негов удар бе блокиран от защитник на Форест. Минута преди края на първата част пък Деклан Райс бе на добра позиция, от която стреля, но шутът му бе отразен по страхотен начин от Мат Търнър, който успя да опази вратата си от трети гол.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с проблеми за Арсенал. Юриен Тимбер, който получи травма, се наложи да бъде заменен принудително. На неговото място се появи Такехиро Томиясу в 50-ата минута. Силните минути за Арсенал продължиха, но до 60-ата минута не се създаде нищо по-интересно пред нито една от двете врати.

"Топчиите" успяха да сътворят нещо интересно в 76'. Кай Хаверц направи чудесен пробив и предостави топката на дъгата на наказателното поле за Деклан Райс. Британският национал веднага стреля, но ударът бе отклонен от Мат Търнър в страничния стълб.

В 82-ата минута Форест организира чудесна контраатака. След корнер за Арсенал топката се озова в Антони Еланга, който напредна в половината на домакините и в наказателното поле намери Тайо Ауони, който от непосредствена дистанция върна гостите в мача - 2:1.

 

СЪСТАВИ

Арсенал: Рамсдейл, Партей, Уайт, Салиба, Тимбер, Райс, Хаверц, Йодегор, Сака, Мартинели, Нкетия

Форест: Търнър, Боли, Уоръл, Маккена, Орие, Ятес, Мангала, Аина, Данило, Джонсън, Гибс-Уайт

ПРЕДИ МАЧА

Целта пред Арсенал е една - спечелването на Висшата лига, която се изплъзна в последните няколко кръга на изминалата кампания. "Артилеристите" направиха сериозна селекция, привличайки имена като Юриен Тимбер, Кай Хаверц и Деклан Райс, с които подсилиха състава на Артета.

Възпитаниците на Стив Купър пък успяха да си осигурят участие в елита на Англия и през този сезон, след като се спасиха през 2022/23, въпреки че стартираха отчайващо кампанията и изпитваха много трудности.

През изминалия сезон Арсенал победи Нотингам с 5:0 у дома, а точни тогава бяха Габриел Мартинели, Томас Партей, Мартин Йодегор, а два гола добави Рийс Нелсън. През май 2023 обаче Форест изненада всички, побеждавайки "топчиите" с минималното 1:0 в ответната среща с безценното попадение на Тайво Авони.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички