Очаквайте неочакваното във Висшата лига - кои ще са шампион | изпадащи | голмайстор | играч №1 на сезона!


Очаквайте неочакваното във Висшата лига - кои ще са шампион | изпадащи | голмайстор | играч №1 на сезона!
Снимка: GettyImages

4333 0

Съвсем близо сме до старта на новия сезон в според мнозина най-силното първенство в Европа - английската Висша лига. Въпреки че дълги години се славеше като най-конкурентния шампионат, в последните му три издания победителят е само един. Специалисти и анализатори се обединяват около мнението, че Манчестър Сити е големият фаворит за четвърти пореден триумф. Това се потвърждава и от платформата за онлайн спортни залози Sesame.bg.

Фаворитът е само един: Има ли кой да спре Манчестър Сити във Висшата лига? 

Въпреки че футболистите на Пеп Гуардиола загубиха финалния двубой за Къмюнити Шийлд от Арсенал, те са с най-големи шансове да спечелят титлата в Англия за сезон 2023/24. А разликата с останалите претенденти за титлата е наистина сериозна.

Коефициентът на Sesame.bg за четвърта поредна титла за "гражданите" е 1.72. "Артилеристите", които бяха лидери във Висшата лига през голяма част от миналата кампания, отново се очертават като най-сериозния конкурент на Манчестър Сити. Въпреки силния сезон 2022/23 Нюкасъл остава извън топ 5 на фаворитите, където попадат още Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Арсенал.

Начален бонус за спортни залози в Sesame.bg - всичко за офертата

Битката за трофея във Висшата лига през сезон 2023/24

Ето и какви са шансовете на грандовете от Острова за трофей (топ 5 на отборите с най-нисък коефициент за триумф):

  1. Манчестър Сити - 1.72;
  2. Арсенал - 5.75;
  3. Ливърпул - 8.50;
  4. Манчестър Юнайтед - 11.00;
  5. Челси - 15.00.

*Прогнозата на SportLive: Отборът на Манчестър Сити изглежда като най-завършения и най-добре подготвен състав в последните години не само във Висшата лига, но и в Европа. Дори Матео Ковачич да остане далеч от показаното от Илкай Гюндоган - изглежда малко вероятно някой да свали Сити от трона в Англия. Въпреки че Арсенал е с най-добри шансове да го стори, прогнозата на SportLive е, че "артилеристите" дори няма да са близо до това и ще останат извън топ 3.

Холанд или друг: Кой ще бъде голмайсторът на Висшата лига? 

Многото попадения на даден футболист невинаги гарантират задоволителна позиция в крайното класиране на неговия тим. Справка - Хари Кейн и Тотнъм през последната кампания. Със сигурност обаче са от огромно значение и именно във формата на някой атакуващ играч може да се крие "разковничето" за новия шампион.

След фамозния дебютен сезон във Висшата лига и отбелязаните 36 попадения няма как Ерлинг Холанд да не е големият фаворит за голмайсторския приз и през следващата кампания. Именно Кейн е посочен като големия му конкурент, ако изобщо остане в елита на Англия. Предвид позициите и амбициите на Тотнъм и Сити обаче - изглежда сякаш трудно английският нападател ще изпревари норвежеца.

Sesame приема разплащания с криптовалути

Претендентите за голмайсторския приз в Англия

Ето и как изглежда топ 5 на футболистите, които са фаворити за голмайсторския приз в елита на Англия за сезон 2023/24 (Ливърпул е единственият отбор с двама представители там, като прави впечатление липсата на представител на Арсенал):

  1. Ерлинг Холанд - 1.64;
  2. Хари Кейн - 8.00;
  3. Мохамед Салах - 9.00;
  4. Маркъс Рашфорд - 17.00;
  5. Дарвин Нунес - 17.00.

*Прогнозата на SportLive: Би било същински подвиг, ако някой успее да отнеме голмайсторския приз от Ерлинг Холанд. До голяма степен норвежецът има подкрепата и на целия отбор на Сити, тъй като "гражданите" реализират най-често в последните години, което сериозно би допринесло за това техен представител да финишира като голмайстор.

Кой отбор ще вкара най-много голове във Висшата лига за сезон 2023/24?

Именно с това е обвързан и следващият аспект, който ще бъде разгледан. В последните 6 сезона Манчестър Сити неизменно завършва с най-много отбелязани попадения. Това важи дори за сезон 2019/20, когато "гражданите" не стават шампиони. Тогава 102 гола не им стигат и завършват с цели 18 точки под Ливърпул, който има... със 17 попадения по-малко.

Най-близо в този период до броя отбелязани голове от "гражданите" са именно мърсисайдци. През сезон 2021/22, когато финишират с точка по-малко в крайното подреждане, са със само 5 гола по-малко (94 срещу 99). Ето и топ 5 на отборите, които са фаворити за най-много попадения през следващата кампания, според коефициентите на Sesame.bg:

  1. Манчестър Сити - 1.35;
  2. Ливърпул - 4.15;
  3. Арсенал - 5.50;
  4. Манчестър Юнайтед - 15.00;
  5. Челси - 15.00.

*Прогнозата на SportLive: Манчестър Сити ще бъде с най-много отбелязани попадения! Конкуренцията от Ливърпул е повече от достойна в това отношение, но там мърсисайдци минават през сериозна подмяна на полузащитата, което може да се окаже проблем за отбелязването на по-голям брой голове в сравнение със Сити.

Играч на годината във Висшата лига за сезон 2023/24

След последната кампания Сити обра и индивидуалните награди. Холанд взе за "играч на сезона", за "голмайстор на сезона" и за "млад играч на сезона", Гуардиола стана "мениджър на сезона", а Де Бройне - "плеймейкър на сезона".

Двете звезди на "гражданите" са фаворити и за приза за най-добър футболист през кампанията и за следващия сезон. Ето как изглежда своеобразният топ 5 в това отношение:

  1. Ерлинг Холанд - 3.25;
  2. Кевин де Бройне - 8.00;
  3. Мохамед Салах - 11.00;
  4. Хари Кейн - 13.00;
  5. Букайо Сака - 17.00.

*Прогнозата на SportLive: Поглед през малко по-различна призма. След като загатна чудовищните си способности, Ван Дайк претърпя сериозен спад през следващите години. Получил капитанската лента като първи избор, увереността му може да се възвърне и той да бъде в основата на много успешен сезон за Ливърпул. Коефициентът на Sesame.bg за това той да стане "играч на сезона" е 51.00.

Изпадащите от елита на Англия

Прехвърляме се в другия край на таблицата, за да насочим поглед към отборите, които ще се разделят с Висшата лига след този сезон. По традиция фаворити за това са промотираните от Чемпиъншип тимове, но в случая Бърнли прави изключение, тъй като тимът показа огромно израстване под ръководството на Венсан Компани и завърши с поне 10 точки над всички останали.

Лутън е големият фаворит за изпадане още в дебютната му кампания във Висшата лига. За последно отборът бе в първото ниво на футбола в Англия през сезон 1991/92 - точно преди заформянето на Висшата лига. Ето и петте фаворита за изпадане (три тима изпадат):

  1. Лутън - 1.33;
  2. Шефилд Юнайтед - 1.62;
  3. Борнемут - 3.20;
  4. Нотингам Форест - 3.50;
  5. Бърнли - 3.65.

*Прогнозата на SportLive: Лутън в действителност изглежда като най-сигурния изпадащ. Легендарният Нотингам Форест се задържа в елита в края на миналия сезон с добри резултати, но според нашата прогноза няма да оцелее този път. За последното място извън елита поставяме отбора на Шефилд Юнайтед с лека бележка: противно на всички очаквания може да се има едно на ум за Брентфорд. "Пчеличките" ще са без наказания за хазарт Айвън Тони чак до края на януари, а след завръщането му далеч не е сигурно, че ще предложи още от мечтаното си представяне през миналата кампания.

*Прогнозите, поместени в тази статия, са с развлекателна стойност и не претендират за сигурност и не предствляват съвет към залагащите. В края на сезона ще разберем колко от тях са били успешни и колко - далеч от реалността. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички