Статистиката сочи, че слабото място на Челси е Канте


Статистиката сочи, че слабото място на Челси е Канте
Снимка: Getty Images/Guliver

2456 0

След като спечели два поредни пъти Висшата лига на Англия с Лестър и Челси и световното първенство с Франция, Н‘голо Канте бе считан за най-добрия футболист в света на позицията опорен полузащитник. Въпреки това треньорът на Челси Франк Лампард може да направи немислимото – да остави извън състава най-скъпоплатения играч в отбора, след като лондончани не са печелили две поредни срещи над два месеца.

Причината е доста интересна – Челси печели много по-голям брой от срещите си без Канте в състава, отколкото с него. Когато френският полузащитник е стартирал в мачове за тима от Западен Лондон, отборът е триумфирал в едва 33.3% от мачовете в първенството, докато без него в състава процентът на победите е значително по-висок – 87.5. Канте пропусна част от началото на сезона заради контузия и според мнозина специалисти на Острова формата на опорния халф е значително по-слаба след завръщането си от травма. Това се забеляза в последния мач на Челси срещу Нюкасъл, в който статистиката на 28-годишния играч бе показателна за състоянието му – той спечели едва 29.4% от 17 в срещата, направи 4 нарушения и предизвика 5-то заради неточно подаване.

Друг проблем за Канте може да е успешното партньорство между другите двама титуляри в тима на тази позиция – Жоржиньо и Матео Ковачич. Интересното е, че докато двамата бяха в центъра на терена, Челси спечели 5 от 6-те си последователни победи във Висшата лига през октовмри и ноември. „Връзката между Жоржиньо, Ковачич и Мейсън Маунт е невероятна, техният комфорт с топка в крака, точността на подаванията, умението да направят извеждащ пас и да пречупят отбраната на противника. Ковачич на моменти правеше каквото си пожелае в халфовата линия, мисля, че бяха впечатляващи“ каза Лампард след една от победите на Челси в началото на ноември.

Въпреки всичко, Канте продължава да бъде един от най-добрите бокс то бокс полузащитници и най-вероятно ще продължи да бъде в състава на Челси срещу Арсенал, но Лампард трябва да обърне сериозно внимание как играта на френския национал влияе на отбора му. А ето кой съвсем скоро може да стане съотборник на Канте в Челси.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички