"Синьо-бялото" двуличие, което няма как да те превърне в легенда


"Синьо-бялото" двуличие, което няма как да те превърне в легенда
Снимка: Getty Images/Guliver

5472 0

Голямата звезда на Челси Еден Азар за пореден път се превърна в герой за "сините", след като отбеляза два гола при победата на лондончани над Уотфорд. С двете си попадения белгиецът прекрачи заветната граница от 100 гола за клуба от Западен Лондон.

"Искам да бележа още и да се превърна в легенда на клуба като Лампард, Тери и Дрогба", заяви Азар след 101-я си гол със синята фланелка. Белгийската звезда за пореден път внесе смут със своите изказвания, а мнозина фенове се чувстват все по-объркани от поведението на голмайстора на "сините".

Коментар на редактора 

След подобно изказване на Еден Азар всеки един отявлен привърженик на "сините" няма как да не се запита какво точно се опитва да направи белгиецът. Подобни коментари някак не се вписват в цялостната картина, която самият Азар изгради за себе си през последната половин година.

Белгиецът се опитва да лавира между два полюса, които са с противоположен знак - а това може да му изиграе лоша шега. Още през лятото играчът на Челси се опита да си "изпроси" трансфер в един от футболните колоси на Стария континент - Реал Мадрид. При всяка медийна изява Азар се предлагаше всячески на "белия балет", които не изглеждаха особено заинтересувани - поне до раздялата си с Кристиано Роналдо.

Летният прозорец затвори, а Еден Азар остана под есенните неспирни дъждове на Острова. "Сините" запалянковци изпитаха притеснение, че проваленият трансфер на белгиеца може да го накара въобще да не прояви желание да играе на "Стамфорд Бридж" - ситуация, позната и разиграна по отличен начин от Ливърпул и Филипе Коутиньо.

Азар бързо опроверга тези помисли, навлизайки в един от най-силните си епизоди в своята кариера - гол след гол, асистенция след асистенция. Нямаше защита в Англия, която да се опълчи на техниката на бързоногия белгиец. И именно отличната форма, в която бе навлязъл, сякаш му даде нови "крила", с които да полети към испанската столица.

Последваха две абсурдни изказвания на белгиеца, които изненадващо бяха посрещнати със смирение от страна на Челси, а каква е причината - това е друг въпрос. В началото на октомври Еден Азар заяви, че "Реал Мадрид е най-добрият отбор в света и мечтае да играе там" - думи, които не прилягат на играч от подобна класа, който има текущ контракт с друг европейски гранд.

Високото ниво на игра, поддържано от Азар, постепенно спадна, а с това и призивите за трансфер към "Сантяго Бернабеу". Последваха седмици, в които белгиецът запази мълчание, а впоследствие се превърна в заклет привърженик на "синята" кауза. 

Белгиецът заговори за това колко е щастлив на "Стамфорд Бридж", като дори заяви, че би останал в Челси до края на кариерата си. Същевременно Азар отказва да поднови договора си с лондончани, като не отхвърля възможността да напусне тима през идното лято.

И докато всяко едно предишно изказване на белгиеца бе подминавано без особено внимание, то последното определено предизвика възмущение у някои - поне при запалянковците, които дават мило и драго за каузата "Челси". Истината е, че, за да се доближиш до имена като Лампард, Тери и Дрогба, не се нуждаеш просто от голове и добра игра. Става въпрос за нещо много повече - качества, които липсват в арсенала на Азар. 

И ако бившият играч на Лил смята, че с подобно двуличие ще стигне до мига, в който ще го нарекат легенда на Челси, то жестоко се лъже. Легенда не се става по този начин - поне не и легенда като Лампард, Тери и Дрогба. Именно поради тази причина се стремя да не поставям белгиеца в едно изречение с горепосочените имена, които остават недостижими в близко, а сякаш и в далечно бъдеще.

Еден Азар е в пълното си право да търси по-добро продължение на своята кариера. Но начинът, по който го прави, е изключително грозен за привържениците на спорта, които не би трябвало да приемат подобно отношение - но мнозина го правят. 

След броени дни ще бъде отворен зимният трансферен прозорец. Азар многократно подчерта, че не смята да напуска "Стамфорд Бридж" през тази зима, но като имаме предвид контраста в изказванията му, можем да очакваме всичко.

Великолепен в играта с крака, но и потресаващ в отношението си към футбола извън терена. Накрая, няма как да не завърша с един въпрос: в какво би се превърнал белгиецът, ако напусне Челси - легенда или двуличник? 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички