Проблемът в защита е ясен, но не и единственият, който спира Ливърпул


Проблемът в защита е ясен, но не и единственият, който спира Ливърпул
Снимка: Guliver/GettyImages

10347 0

За вече две години в Ливърпул германският специалист Юрген Клоп събра много противоречиви мнения за себе си. Някои вярват сляпо във възможностите му и, че именно той ще е човекът, който да върне славата на "червените от Анфийлд". Към настоящия момент той има по-нисък коефициент на победи от Брендън Роджърс, а големият му успех е класирането на Ливърпул на 4-о място през последния сезон.

Фактите са, че мърсисайдци играят много атрактивен, но в същото време и не особено ефективен футбол. И последните два мача на отбора показаха два много сериозни проблема.

Единият е ясен - защитата. Деян Ловрен се намира в ужасяваща форма, Алберто Морено беше реабилитиран и, въпреки че има подобрения в играта му, продължава да е ненадежден в дефанзивен план. Халфовете не помагат достатъчно в отбрана, а от 7 точни удара (общо 13 удара към вратата), Ливърпул допусна 3 гола, и то срещу отбори като Севиля и Бърнли. За времето си на "Анфийлд", Клоп успя да вземе един-единствен централен защитник - Рагнар Клаван (Матип беше договорен със свободен трансфер, като по данни на английските медии преговорите са стартирани още преди Клоп да се появи на "Анфийлд"), и по всичко изглежда, че до края на сезона двойката "Ловрен-Матип" е непоклатима. Което вещае само неприятности за отбора.

Другият проблем, изненадващо или не, е в нападение. Липсата на доказан голмайстор е крещяща. В последните два мача Ливърпул отправи цели 59 удара (24 срещу Севиля, 35 срещу Бърнли), от които 16 в очертанията на вратата - далеч по-слаб процент в сравнение със съперниците на отбора. И цялата тази креативност в нападение доведе едва до 3 гола, и от в мачове, които мърсисайдци трябваше да спечелят безпроблемно и с разлика. 

Нападението на тима има скорост, креативност, подвижност - всичко, което можеш да поискаш в офанзивен план. Но това, което липса, е завършващият удар. Фирмино, Салах и Мане са страхотни футболисти, но всеки един от тях има нужда от доказан голмайстор до тях, който може от 2 положения да реализира поне 1. Такъв фуболист в момента липсва. И когато ти липсват защита и доказан централен нападател, слабите резултати може и да изненадват някои фенове, но не са неочаквани.

Може би е време Доминик Соланке и Даниел Стъридж да получат повече шансове. И двамата не са от световна класа, но младокът тепърва ще показва и шлифова своите неоспорими качества, докато Стъридж вече е доказал, че може да бележи, и то много. И е крайно време Юрген Клоп да се обърне към него - в момента е здрав, раздава се на тренировки и чака своя шанс - за повече от 15 минути, влизайки на пожар, за да решава мачовете.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички