Пеп повали Моуриньо във вълнуващо и зрелищно дерби на Манчестър (ВИДЕО)


Пеп повали Моуриньо във вълнуващо и зрелищно дерби на Манчестър (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/Getty Images

3926 0

Пеп Гуардиола за девети път излезе победител в 17-ия епизод от великото съперничество с Жозе Моуриньо (Специалния остава с 3 победи), като двамата великани в професията за първи път се изправиха един срещу друг в дербито на Манчестър от 4-ия кръг на Висшата лига.

Сити сразиха Юнайтед с 2:1 във вълнуващ двубой, който "Театъра на мечтите" би помнил още по-дълго, ако "червените дяволи" се бяха преборили поне за равенство, но вместо това Моуриньо видя края на победната си серия и записа първо поражение начело на Юнайтед.

Кевин де Бройне откри резултата в 15-ата минута, а след негов изстрел в гредата в 35-ата Келечи Ихеначо покачи на 0:2. Златан Ибрахимович наказа груба грешка на Клаудио Браво в 42-ата за 1:2.

Сити доминираше преди почивката, а след нея Юнайтед активно търсеше равенството, но всичките осем удара бяха извън очертанията на вратата и така "дяволите" не можаха да тестват сериозно уменията на разколебания Браво.

Сити за втори пореден сезон тръгва с 12 точки след първите 4 кръга, а лично за Гуардиола това се случва за първи път в кариерата му. Моуриньо ще се надява тенденцията от последните години да се запази - пет от последните осем отбора (преди Сити сега), които са почвали сезона с 4 поредни победи, не са ставали шампиони в края.

В първите минути Сити по-често влизаше с няколко футболисти в наказателното поле на Юнайтед и поне на пръв поглед контролираше срещата, но и двата тима не бяха записали още удар.

Първият такъв бе на Пол Погба в седмата минута, след като Уейн Рууни подхвана контраатака, но изстрелът от 25 метра на французина мина на сантиметри над гредата.

Сити отговориха с шут от пряк свободен удар малко пред пеналтерията на Александър Коларов в 10-ата минута, но топката профуча доста високо над вратата.

В 15-ата минута най-активният играч на Сити Кевин де Бройне материализира превъзходството на "гражданите" в първия четвърт час. Коларов прати силно топката напред, а Ихеначо се пребори за нея с Ерик Баи, като я насочи към Де Бройне. Белгиецът с едно движение финтира статичния Дейли Блинд и се озова очи в очи с Давид де Хеа, след което беше лесно - 0:1.


Kevin De Bruyne Goal HD Manchester United 0-1... by gentsogojeva

Де Бройне за пореден път засвидетелства важността си в състава на Сити, след като вече има 17 гола за "гражданите", а като се добавят 15-те му асистенции, то той е "виновен" за 32 попадения в 46 появи в игра за отбора.

В 23-ата минута прехвърчаха първите искри на терена, и то между Уейн Рууни и Пеп Гуардиола. Мениджърът на Сити реши да хитрува и не подаде топката на капитана на Юнайтед, който го изблъска, но секунди по-късно двамата се поздравиха.

Видео от искрите между Рууни и Гуардиола вижте НА ТОЗИ ЛИНК

След като поведоха в резултата, Сити продължиха да владеят много повече топката и по този начин да контролират развоя на събитията. Юнайтед бяха по-опасни на контраатака, но след попадението им се налагаше повече да организират постепенно акциите си, а нищо не се получаваше пред пеналтерията.

Статичното поведение на защитниците на Юнайтед ги опари за втори път в 36-ата минута, когато те продължително време не успяха да изчистят топката, а Де Бройне с елементарно движение залъга Блинд и Шоу. 

Последва изстрел в гредата на белгиеца, а при добавката непокритият Ихеначо нямаше как да сбърка - 0:2. Блинд покриваше засадата на нападателя на Сити.

В 42-ата минута Златан се погрижи Юнайтед да отстъпва на почивката само с едно попадение. Уейн Рууни центрира в пеналтерията от над 30 метра, а Клаудио Браво не можа да улови топката и я остави в обсега на Златан, който с впечатляващо воле опъна мрежата на Сити - 1:2.

Шведският нападател вече има 5 гола в 5 мача за Юнайтед и 4 в 4 от Висшата лига.

Браво донякъде се реваншира за грешката си в добавеното време на първата част, когато Отаменди загуби топката в полза на Рууни, който я сложи с центриране на главата на Ибрахимович, но вратарят спаси.

В 47-ата на първата част обаче сериозно неразбирателство между Браво и Бакари Саня за малко не доведе до нов гол на Ибра. Лингард отне топката под носа на двамата играчи на Сити, но Джон Стоунс изчисти от голлинията.

Вижте как Браво се изложи за втори път във видеото НА ТОЗИ ЛИНК

В началото на второто полувреме очаквано Маркъс Рашфорд смени Джеси Лингард, а Ибрахимович за две минути отправи две опасни волета, но и в двата случая прати кълбото над вратата, защото бе зорко пазен от бранители.

Браво отново демонстрира притеснение в 55-ата минута, когато финтира Ибрахимович, но си поведе дълго топката и Рууни можеше да я застигне. Отчаян шпагат на вратаря в краката на Рууни го опази от нов срам.

След по-бурното начало на Юнайтед играта се поуспокои и двата тима внимаваха повече, преди да се впускат в масирани акции. Рууни за пореден път разочарова в 63-ата минута, когато провали постепенна атака с анемичен удар от 30 метра, минал доста встрани от вратата.

В 70-ата минута феновете избухнаха при изравнителен гол на Рашфорд, но той бе правилно отменен за засада на Ибрахимович, от чийто крак топката рикошира, за да заблуди Браво.

Давид де Хеа опази интригата 120 секунди по-късно след страхотно спасяване при удар от воле на Стърлинг.

Юнайтед усилиха темпото, но и Сити започнаха все по-ожесточено да контраатакуват. Де Бройне в 75-ата минута си помисли, че е вкарал, но топката след удара му нацели гредата и се разходи по голлинията, преди да излезе в аут!

Рууни отново се провали в опита си да блесне, като първо си изкара жълт картон за нарушение срещу Браво, а след това не може да отправи удар в наказателното поле, след като получи топката в краката си.

Защитниците на Юнайтед бяха видимо изморени в последните секунди на полувремето и когато Сити пресираше, домакините страдаха в изнасянето на топката.

В 95-ата минута Отаменди изчисти от голлинията, след като Златан свали топката за Погба, който я прокара покрай Браво, но не можа да изравни.

Още преди първия съдийски сигнал английските медии засипаха зрителите с паралели между двамата мениджъри Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола.

Състав на Манчестър Юнайтед:

Състав на Манчестър Сити:

В тима на Пеп Гуардиола прави впечатление нещо доста любопитно: за първи път от 2009 година "гражданите" излизат на терена за дербито на Манчестър без Яя Туре, Серхио Агуеро, Венсан Компани и Джо Харт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички