Ливърпул е сигурен победител в сагата около Коутиньо


Ливърпул е сигурен победител в сагата около Коутиньо
Снимка: Guliver/GettyImages

6906 0

Може би повече от година е ясно, че Филипе Коутиньо иска да последва Луис Суарес и да играе за Барселона. Техничният бразилец е доволен от престоя си в Ливърпул, но винаги е мечтаел да играе на "Камп Ноу". Истинската причина да не е там обаче е ръководството на "блауграна", което реши през миналото лято да не отправя оферта за играча, който искаха за заместник на Андрес Иниеста. Тогава обаче шефовете на тима решиха, че евентуален скъп трансфер ще попречи на плановете за реконструкция на стадиона и беше взета по-евтината алтернатива - Андре Гомеш.

Бразилецът със сигурност е бил разочарован тогава, което е и причината да поднови договора си с Ливърпул. Всички мислеха, че темата е приключена, но това се промени рязко с трансфера на Неймар в ПСЖ. Хосеп Мария Бартомеу и компания решиха, че със свежите 222 милиона евро могат да си позволят да го вземат и веднага насочиха усилията си в тази посока. Ръководството на каталунците дори си позволи да убеди Коутиньо да подаде молба за трансфер, въпреки че само до преди две седмици се сърдеха на Неймар, че ги разиграва. Но в Барселона забравиха един много важен фактор - Ливърпул държи всички козове в преговорите за трансфер на плеймейкъра.

Първият и най-важен коз е, че бразилецът подписа нов 5-годишен договор и е обвързан с Ливърпул до 2022 година. Дори молбата за трансфер, която подаде играчът, не може да се превърне в слабост, тъй като остават 2 седмици до края на трансферния прозорец. И, ако вярвате, че желанието на футболиста ще натежи, то си спомнете случая с Давид Де Хеа и "счупеният факс", който провали трансфера му в Реал Мадрид. Стражът искаше да е част от селекцията на "белия балет", но това не му пречи да е щастлив на "Олд Трафорд" и дори да подпише нов договор.

Освен това Ливърпул няма спешна нужда от финанси. Въпреки че американските собственици от FSG допуснаха куп грешки в управлението на тима, бизнес моделът им с много на брой спонсори осигури стабилно финансово положение на клуба, който разполага със средствата да задържи звездите на тима.

Ливърпул направи трансферен удар с привличането на Мохамед Салах и това усили допълнително атакуващата мощ на тима. В първия кръг на Висшата лига ясно си пролича, че мърсисайдци нямат проблем в нападение и могат да се лишат от Коутиньо, благодарение на сериозната огнева мощ в арсенала на Юрген Клоп. Дори да е недоволен, Коутиньо спокойно може да гледа мачовете на Ливърпул от резервната скамейка, докато не обяви, че е допуснал грешка и мястото му е на "Анфийлд".

Също така не трябва да забравяме, че Ливърпул няма шанс да загуби пари от Коутиньо. Мнозина са забравили, че той струва на клуба едва 13 милиона евро, когато беше взет от Интер през януари 2013 година.

Не на последно място трябва да се отбележи, че цялото напрежение е върху Барселона. Публично Ливърпул е категоричен в намерението си да задържи Коутиньо, но клубното ръководство вече планира няколко удара, ако се стигне до продажба. Но оставащото време до края на трансферния прозорец работи изцяло в полза на Ливърпул. Хосеп Мария Бартомеу губи почва под краката си и в Каталуня вече искат неговата оставка, а той може да се спаси само със силни удари в края на лятото и много успешен сезон за Барселона. В настоящото си състояние "блауграна" няма нужния ресурс, за да се бори на 3 фронта, което означава само едно - Коутиньо е задължителен трансфер за тима, ако Бартомеу се надява на някакъв шанс да остане президент на Барселона. Това означава, че в последната седмица на летния трансферен прозорец Барселона ще е готова на всичко, за да има Коутиньо. И Ливърпул ще е готов да продава, но за сума, далеч надхвърляща досега предлаганите 120 милиона евро.

Ръководството на Ливърпул играе отлично картите си. На "Анфийлд" вярват, че са в позицията на "силния" в ситуацията около Коутиньо, а това е огромен плюс в подобни преговори. Независимо какво пишат медиите в "Каталуня", ръководството на тима няма планирани срещи с Барселона до края на седмицата. Всеки изминал час увеличава напрежението върху "блауграна", а големите клубове имат навика да правят панически сделки в края на трансферния прозорец - големият съперник на Ливърпул (Манчестър Юнайтед) купи Антони Марсиал за над 50 милиона паунда, а сделката може да достигне и 80.

Независимо какво стане до края на август, едно трябва да е ясно на всички - съдбата на Коутиньо е изцяло в ръцете на Ливърпул. Ако бъде продаден, то това е направено с цел да бъде подсилен състава максимално за атака на титлата, а сумата е била космическа. Ако остане край Мърсисайд, Коутиньо бързо ще забрави за цялата драма и ще даде всичко от себе си за отбора - така, както го правеше и през миналия сезон, независимо от факта че страдаше по проваления си трансфер в Барселона. Ливърпул няма как да загуби в ситуацията - чувство, което до скоро не беше познато на "Анфийлд".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички