Конте vs. Моуриньо - големите сблъсъци на големите треньори


Конте vs. Моуриньо - големите сблъсъци на големите треньори

1553 0

Английската Висша лига е най-гледаното футболно първенство по целия свят. Няма и как да е иначе, понеже Премиър Лийг олицетворява истинското лице на играта. Родината на този спорт винаги е предизвиквала сериозен интерес с мачовете, които предлага. В Англия се събират едни от най-добрите играчи в световен мащаб, плащат се едни от най-големите заплати и трансферни суми, а освен това – на Острова са събрани и едни от най-добрите мениджъри! През сезон 2016/2017 един от най-оспорваните мениджърски дуели бе този между Антонио Конте и Жозе Моуриньо! Те се срещнаха 3 пъти през този сезон, а срещите между Челси на Конте и Ман Юнайтед на Моуриньо бяха изпълнение с огромен заряд и много футбол! И двамата са доказани имена в професията, но също така, те си приличат! До края на сезона няма повече дербита между Челси и Ман Юнайтед, а срещите от Премиър Лийг са към своя край. Някои сайтове, като Betenemy.com споделиха своите отзиви за съотношението между коефициентите, които се предлагат в различните онлайн букмейкъри. Мнозина споделят своите пристрастия към Конте, докато други продължават да подкрепят Моуриньо.

Приликите между Конте и Моуриньо

През настоящия сезон в английската Висша лига, отбора на Челси е далеч пред този на Ман Юнайтед. Лондончани най-вероятно ще спечелят титлата, но сблъсъците им с Юнайтед през тази кампания бяха вдъхновяващи. Всъщност, първия сезон на Антонио Конте начело на Челси доста прилича на първия сезон за Моуриньо при „сините”. Знаете, че португалския спец имаше два престоя при Челси, първият от които далеч по-успешен. В сравнение между двамата за първите им сезони начело на Челси, ясно се вижда приликата. По-точно, бяха сравнение първите им 31 мача във Висша лига начело на тима. Взима се на предвид сезон 2004/2005 на Моу и 2016/2017 за Конте. За 31 мача Жозе Моуриньо е спечелил 25 пъти, докато Конте има 24 победи. Равенствата са 5 за Челси на Моу и 3 за тима на Конте. Загубите в актива на Моу са по-малко – 1 срещу 4 за Конте при първите му 31 мача начело на Челси. При отбелязаните голове обаче, тима на италианския спец има превес – 65 вкарани гола, докато тима на Моу имаше 61. При допуснатите попадения Жозе отново печели – 11 срещу 25 допуснати от тима на Конте. И последното, най-важно от това сравнение, което показва приликата между двамата е, че и при двамата Челси бе на първо място! Жозе Моуриньо стигна до титлата през своя първи сезон в тима, а това се очаква да направи и Антонио Конте! В момента, Жозе Моуриньо е начело на Манчестър Юнайтед, а сблъсъците с бившия му тим бяха повече от интересни.

Челси vs. Ман Юнайтед – среща 1

Завръщането за Жозе Моуриньо на „Стамфорд Бридж” се случи още в началото на сезона, когато на 23 Октомври той изведе своя нов тим Ман Юнайтед срещу бившия си тим Челси. В тази среща геният на Антонио Конте се оказа брилянтен! Юнайтед държеше повече топката, отправи повече удари по посока вратата на Челси, но крайният резултат говореше красноречиво – 4 на 0 в полза на Челси! Първата битка в бившия си дом бе загубена от Моуриньо. Антонио Конте и неговият тим имаха поводи за радост, а силните дни за тях едва след това предстояха. Поуките за Моуриньо след този мач бяха, че неговият Манчестър Юнайтед все още не беше готов да се надиграва със силните отбори в лигата, а Челси на Антонио Конте загатна за нещо голямо през този сезон!

Челси vs. Ман Юнайтед – среща 2

За втори път този сезон, двата тима се изправиха лице в лице в четвъртфинален мач за ФА Къп. Този път тима на Антонио Конте бе големият господар в мача. Смазващо притежание на топката, 20 на 4 удара по посока вратата на Юнайтед! Резултатът обаче дойде трудно. „Сините” от Лондон спечелиха само с 1-0, а тима на Жозе Моуриньо игра повече от едно полувреме с човек по-малко, след като Андер Ерера си изкара червен картон. В тази среща наказан бе и водещият реализатор за „червените дяволи” през този сезон Златан Ибрахимович. В този мач Челси показа, че е по-добрият тим към момента. Ман Юнайтед не успя да сътвори нищо в атакуващ план и заслужено загуби. Конте и неговият тим имаха нови поводи за радост. Развръзката във ФА Къп предстои, а на последните срещи от турнира може да залагате в топ букмейкърите за страната ни, които бяха наскоро представени от портала на Betenemy.

Ман Юнайтед – Челси – среща 3

Последната среща за сезона между Ман Юнайтед и Челси (Жозе Моуриньо и Конте), се проведе на 16 Април, само че този път мача бе на „Олд Трафорд”. 2 на 0 за Юнайтед в крайния резултат! Жозе Моуриньо най-сетне показа, че може да бие Челси и го направи по впечатляващ начин. Повечето специалисти очакваха „червените дяволи” да се окопаят в защита и да изчакват своя момент, понеже тръгнат ли да се надиграват с Челси ще загубят. Но, Моу опроверга всички тях! Португалския спец остави на скамейката Ибрахимович и излезе с двама централни нападатели, в лицето на младите и скоростни Рашфорд и Лингард! Освен това, Моу пусна в игра двама халф-бекове, в лицето на Валенсия и Йънг. По този начин, треньорът на Манчестър Юнайтед показа, че излиза да се надиграва с Челси, а не да „паркира автобуса”! Антонио Конте може би остана изненадан от решенията на своя колега и цял мач остана твърде пасивен на линията. Докато в предишните срещи той ръкомахаше и беше готов да влезе на терена, сега Конте изглеждаше умислен в това, къде е сбъркал. „Специалния” показа, че е голям треньор и тактик, и направи това, което Ман Юнайтед не бе правил от 2012 г. насам – спечели срещу Челси и не просто спечели, а надигра лондончани! И по този начин върна интригата за титлата.

Антонио Конте е страхотен мениджър. Той изгря в италианския Ювентус, където възроди силата на един славен тим. Конте изцяло промени облика на „бианконерите” и го направи печеливш тим, който продължава да жъне успехите от неговия престой в тима и до сега. За Жозе Моуриньо едва ли някой се съмнява на какво е способен. Да, вторият му период в Челси беше много слаб и той се издъни, но Ман Юнайтед намери в негово лице човекът, който може би достойно ще замени Сър Алекс, след неуспешните престои на Мойс и Ван Гаал. Антонио Конте възроди слабия Челси от миналия сезон и е на път да го направи шампион през този, а Жозе Моуриньо започна да гради своя облик и своя тим в Манчестър Юнайтед. До къде ще стигнат двамата мениджъри предстои да разберем, а битките между тях през този сезон показаха, че и занапред те ще бъдат много интересни, оспорвани и изпълнени с много емоция!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички