Как Джиджи Буфон превърна Алисон в най-скъпия вратар в света?


Как Джиджи Буфон превърна Алисон в най-скъпия вратар в света?
Снимка: https://www.liverpoolfc.com/

3432 0

В четвъртък вечер Алисон Бекер стана най-скъпият вратар в света. Бразилецът бе привлечен от Рома в Ливърпул срещу сумата от 65 милиона паунда. Предишният рекорд се държеше от резервата на Алисон в националния отбор на Бразилия - Едерсон, който премина в Манчестър Сити през лятото на 2017 година срещу сумата от 35 милиона паунда.

Джанлуиджи Буфон, който 16 години подред бе най-скъпият страж в света е този, който изиграва ключова роля в това Алисон да счупи рекорда по този начин. 

По-рано това лято Джиджи Буфон прекъсна 17-годишния си престой в Ювентус. Той премина в Торино през 2001 година от Парма срещу немислимата тогава сума от 32,6 милиона паунда. През това лято италианският страж избра офертата на френския колос ПСЖ и подписа като свободен агент за два сезона.

25-годишният Алисон пристига в Рим през лятото на 2016 година за едва 6,7 милиона паунда от бразилския Интернационал. В първия си сезон той обаче изиграва едва 15 мача за тима на "вълците" в Лига Европа и Купата на Италия. Именно представянията му в тези 15 мача, убеждават ръководството, че те имат страхотен вратар в лицето на бразилеца и знаеха, че спокойно могат да се разделят с Войчех Шчезни, който премина в Ювентус. Там бившият играч на Арсенал прекара един сезон като резерва на Буфон, за да научи максимално от един от най-добрите на този пост и след това да се превърне в негов наследник.

Именно решението на Буфон да напусне тима и идеята на ръководството на Ювентус да привлече Войчех Шчезни, помагат на Алисон да блесне на "Стадио Олимпико". Специалистите в Италия коментираха изявите на бразилеца през първия му и оказал се единствен сезон в Рома като титуляр и не успяха да открият почти никакви слабости в играта му. 

КАК ЮРГЕН КЛОП ПРЕКЪСНА ПЪРВОТО ИНТЕРВЮ НА АЛИСОН, ЗА ДА ГО ПОЗДРАВИ ЗА ТРАНСФЕРА

Когато пристига в Италия и през първия си сезон почти не записва игрови минути, Алисон е бил взел решението да напусне Рома, за да търси тим, в който да играе повече. А какво щеше да стане, ако Буфон бе решил да остане още една година в Юве и грандът от Торино не бе привлекъл Шчезни? Щяхме ли да можем да се наслаждаваме на прекрасната игра на Алисон? Това остава неразкрито.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички