Двуполюсната хегемония през 2019-а: Кой надделя в битката на титаните?


Двуполюсната хегемония през 2019-а: Кой надделя в битката на титаните?
Снимка: Guliver/GettyImages

6777 0

2019 година ще остане в историята на английския футбол като една от най-оспорваните, поне що се отнася до битката за титлата във Висшата лига. Два отбора демонстрираха, че дори и във времена на убийствена конкуренция, когато силите между всички отбори са толкова изравнени, е възможно да съществува тотална хегемония. Надмощието на два английски колоса бе толкова изразително, че те оставиха всички останали на светлинни години зад себе си.

Манчестър Сити и Ливърпул превърнаха футболната 2019 година в двуполюсен свят, в който всички втренчиха погледи с неистова жажда да проследят битката на титаните. Тези два отбора не само, че не разочароваха ценителите на играта, но дори надхвърлиха и най-смелите очаквания към тях. Година на много драма и обрати, голове и трофеи, но в крайна сметка този дълъг "маратон" трябва да бъде спечелен от само един отбор.

Ливърпул или Манчестър Сити - кой беше по-добър през 2019-а?

Едва ли има по-добър начин за старт на годината от директен сблъсък между двата лидера във Висшата лига. На 3 януари "небесносините" приеха Ливърпул на своя "Етихад" в двубой, който се оказа повратна точка за сезона. Домакините прекъснаха серията от 20 мача без загуба на Ливърпул, побеждавайки с 2:1. Именно в този мач "гражданите" вкараха онова попадение, което премина голлинията с 1,2 сантиметра. Сантиметърът, който в крайна сметка коства титлата на Ливърпул.

Дори и след поражението, Ливърпул запази преднина от четири точки пред своя съперник. В оставащите 17 кръга до края обаче двата отбора трябваше да покажат, че наистина са готови да се борят за трофея. Мърсисайдци може и да притежават 18 титли в своите витрини, но Манчестър Сити е отборът, който е много по-опитен и обигран в печеленето на трофеи в последните години. "Червените" жадуват за титла от Висшата лига от далечната 1990 г., докато техният опонент е настоящият шампион на Англия.

Игра на нерви до последната минута

Точно два месеца по-късно "небесносините" стопиха крехката преднина на Ливърпул и дори поведоха с точка в класирането. Причината бе мърсисайдското дерби с Евертън, завършило без голове на "Гудисън Парк". От този двубой до края (9 мача) започна играта на нерви, в която и двата отбора демонстрираха желязна устойчивост. Манчестър Сити се доказа като по-опитния отбор и в крайна сметка триумфира - макар и с една-единствена точка. 

Този сезон завинаги ще остане в историята заради изключителната битка на върха, в която Сити и Ливърпул стигнаха до впечатляващите 98 и 97 точки. Във всеки друг сезон от Висшата лига, с изключение на предходния 2017/18, мърсисайдци биха спечелили трофея с актив от 97 точки. Не и срещу Манчестър Сити. Не и срещу толкова постоянен отбор, какъвто съумя да изгради Хосеп Гуардиола.

Местните успехи vs европейската мечта

Доминацията на Манчестър Сити на Острова се прояви и в другите две местни надпревари - Купата на Лигата и ФА Къп. "Гражданите" надвиха Челси на финала на "Карабао Къп" след изпълнение на дузпи, а впоследствие спечелиха и ФА Къп, надигравайки Уотфорд на финала с разгромното 6:0. Така хората на Хосеп Гуардиола доказаха, че има само един най-добър отбор в Англия, макар и сами да се смущаваха от непосредствената близост на Ливърпул в крайното класиране във Висшата лига.

Едва ли има спор, че загубената титла със само една точка нанесе тежък удар на мърсисайдци, но в същото време хората на Юрген Клоп бързо показаха, че са преодолели трудния момент. В началото на юни Ливърпул спечели Шампионска лига за шести път в своята история, побеждавайки Тотнъм с 2:0 на големия финал. Преди това "червените" можеха да се похвалят с това, че са отстранили Байерн Мюнхен и най-вече Барселона след онзи паметен мач-реванш на "Анфийлд", спечелен с 4:0.

Новото начало

Двата английски колоса се насладиха на двумесечна почивка, преди отново да се впуснат в безкрайното съревнование през годината. Новият сезон стартира с мач за "Къмюнити Шийлд" между шампиона на Англия и неговия подгласник. Двубоят отново протече пред абсурдно равностойна игра, която в крайна сметка отведе двата отбора до изпълнение на дузпи. Там "гражданите" показаха по-голяма самоувереност и успяха да вдигнат трофея над главите си.

И този мач бива белязан от шанса, след като отново сантиметри помагат на Манчестър Сити да стигне до крайния успех. Дежавюто за Ливърпул обаче ни показа и нещо друго: този отбор на Юрген Клоп изглежда прероден и много по-узрял за предстоящата луда надпревара във Висшата лига. И този път "червените" са готови за предизвикателството, отправено от Сити в края на сезон 2018/19.

Наученият урок

Отборът на Ливърпул разбра, че ако иска да се справи с Манчестър Сити, то трябва да положи много повече усилия, отколкото биха им били необходими в друг сезон. "Червените" трябва да се стремят към сезон, в който да вземат трицифрено число точки, ако искат да са сигурни в своя триумф. И тъкмо по този път са тръгнали хората на Юрген Клоп...

Още от началото на кампанията мърсисайдци зададоха унищожително високо ниво, като са на път да преполовят сезона с едно-единствено равенство (срещу Манчестър Юнайтед). Също така "червените" съумяха да победят Сити в директния сблъсък на "Анфийлд", което допълнително увеличи разликата между двата отбора. Манчестър Сити пък изпитваше проблеми в играта си и загуби твърде много точки за този етап от кампанията.

В навечерието на новата година

След като Ливърпул спечели два международни трофея през 2019-а - Шампионска лига и Суперкупата на Европа, тимът получи възможността да се превърне и в най-добрия отбор на планетата. Мърсисайдци успяха да спечелят двата си мача на Световното клубно първенство срещу Монтерей и Фламенго, което им донесе така мечтания трети трофей.

От гледна точка на трофеи Манчестър Сити бе дори по-успешен през годината. "Гражданите" триумфираха във Висшата лига, ФА Къп, Карабао Къп и Къмюнити Шийлд, но за поредна година не успяха да постигнат нищо значимо в Европа. Сериозното изоставане от Ливърпул през новия сезон във Висшата лига внушава, че "небесносините" най-после ще обърнат по-голямо внимание на Шампионска лига, отколкото на Премиършип.

И накрая: ако трябва да "претеглим" тези два исторически отбора в края на 2019 година, то трябва да признаем, че Ливърпул изглежда с една крачка по-напред от своя конкурент. В навечерието на 2020-а мърсисайдци са в "полпозишън" за исторически първи трофей от Висшата лига, след като през миналия сезон една точка ги раздели от титлата.

В същото време "червените" доказаха, че много трудно могат да бъдат победени на европейската сцена, след като за втора поредна година достигнаха до големия финал на Шампионска лига, а и спечелиха своя шести трофей от най-комерсиалния футболен турнир. Манчестър Сити разполага с невероятен и също толкова успешен състав, но това, което постигна Ливърпул в рамките на една година, изненада дори и самите привърженици на отбора.

И бъдете сигурни - съревнованието между тези два колоса ще продължи и отвъд 2019-а. За нас, любителите на играта, остава да се наслаждаваме на едно от най-великите съперничества, които футболът някога е виждал. 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички