Deja vu, но не точно


Deja vu, но не точно
Снимка: Getty Images/Guliver

10749 0

3 януари, 2019 година: Вълната от коледните и новогодишни празници все още не е отшумяла, но два английски футболни клуба бързо трябва да загърбят почивните си дни, за да изиграят може би най-важния си мач за сезона. Клубният автобус на Ливърпул трябва да се придвижи 57 километра източно от "Анфийлд", за да стигне до стадиона на своя върл противник през последните месеци и шампион на Англия - Манчестър Сити. Причината за това наложително пътуване в първите дни на новата година е пределно ясна - директен сблъсък между двата най-добри тима в лигата в спор за най-ценния трофей на Острова.

4 август, 2019 година: Лятната почивка за елитния футбол е приключила преди броени седмици, а грандовете на Стария континент вече привършват предсезонната си подготовка с лека мудност, но с набрана инерция от предходната кампания. Призьорът във Висшата лига от последните две издания на турнира Манчестър Сити бързо трябва да се мобилизира, ако иска да прибере поредния трофей в клубните витрини, а с това и да докаже на света, че има само един хегемон в английския футбол. Съперник на "небесносините" е добре познатият отбор на Ливърпул, който ще опита да вземе символичен реванш за миналия сезон, когато пропусна да спечели шампионата на Англия за една-единствена точка. Спорът между двата отбора е за Суперкупата на страната, по-известна като "Къмюнити Шийлд", а арена на събитията е "Домът на футбола" -  митичният "Уембли". 

3 януари, 20 часа местно време: Главният арбитър на срещата Антъни Тейлър надува свирката си и поставя началото на 90-минутния сблъсък в центъра на град Манчестър пред изпълнените до краен предел трибуни на "Етихад". Привържениците и на двата отбора са наясно, че спектакълът, на който ще станат свидетели, е напълно възможно да предреши крайния спор за титлата на Острова, макар и сезонът да беше преполовен едва няколко дни по-рано, а до неговия край да остават още 17 мача.

4 август, 17 часа местно време: Доказаният английски съдия Мартин Аткинсън е ангажиран да ръководи финала на "Къмюнити Шийлд" на олимпийския стадион в Лондон. Вторият по големина стадион в Европа (след "Камп Ноу") е приютил под козирката си десетки хиляди фенове, а преобладаващият цвят по трибуните е червен, въпреки неутралитета на терена. Привърженици от цялата страна, а и отвъд нея, са се стекли в летния неделен следобед, за да посрещнат старта на новия сезон с футбол от най-високо ниво.

3 януари, 18-а минута от двубоя: 1,12 сантиметра - точно толкова бе разстоянието, което раздели гостите от Мърсисайд от откриващо попадение в мача, а както по-късно ще установят "червените", този сантиметър и малко ще им коства и трофеят във Висшата лига (разбира се - условно казано). След мълниеносна атака на атомното трио на Ливърпул - Салах, Фирмино и Мане, защитникът Джон Стоунс се превръща в герой за отбора, облечен в цветовете на небето, изчиствайки коженото кълбо току пред голлинията. Или по-конкретно - 1 сантиметър и 12 милиметра преди топката да премине с пълния си обем във вратата на домакините и бъдещи шампиони на страната си.

4 август, 57-ма минута от двубоя: Централният защитник на Ливърпул Върджил ван Дайк засича центриране от корнер, след което топката среща напречния стълб на вратата на Манчестър Сити, за да се приземи върху самата голлиния. Минута по-късно удар на Мохамед Салах този път разтриса страничната греда на вратата, пазена от Клаудио Браво, с което "гражданите" спасяват преднината си от един гол в мача.

92-ра минута от двубоя: Остават броени секунди до последния съдийски сигнал на Аткинсън, който ще изпрати мача в дузпи. Ливърпул подхваща поредната страховита атака, която разбива на пух и прах отбраната на "гражданите", а Салах излиза фронтално срещу Браво в може би последния си опит да предреши крайния резултат без изпълнение на дузпи. Ударът му е блокиран, но при добавката египтянинът прехвърля Браво, а топката се насочва право към опразнената врата. И там, в последния миг преди кълбото да премине голлинията, защитникът Кайл Уокър се хвърли със сетни сили, за да спаси отбора си от поражение.

3 януари, край на мача: Оспорваният сблъсък между Ливърпул и Манчестър Сити завършва с триумф за "небесносините" с 2:1 - крехък резултат, който обаче носи три точки в актива на домакините и нито една за техния пряк съперник за титлата. Носи и трофей - пет месеца по-късно.

4 август, край на мача: Манчестър Сити се добира до победата в двубоя след изпълнение на 11-метрови наказателни удари, при които Ливърпул пропуска една-единствена дузпа, но тя решава крайния победител в битката за "Къмюнити Шийлд".

"Deja vu", а? Ливърпул беше принуден да приеме, че е победен на два пъти в рамките на половин година, а това се случва по възможно най-болезнения начин за клуба. Футболът, както всеки друг спорт, се нуждае от малко шанс, малко късмет, малко чудо. И съдбата реши да се повтори за два английски тима, взимайки страната само на единия. Тази съдба отказа да прояви реваншизъм.

Но има нещо различно в двата футболни аналога. На 4 август мърсисайдци показаха, че са готови да приемат и най-големите предизвикателства с високо изправени глави. Да променят играта си в хода на двубоя. Да търсят победата на всяка цена до последния съдийски сигнал - борещи се за всеки метър на терена и отказващи да чакат помощта на спортния шанс, каквито бяха дузпите в края на мача. 

Едно обаче трябва да се изясни - съдбата има способността да се преобразува. И бъдете сигурни: Ливърпул вече провокира своята съдба, а тя рано или късно ще се обърне на негова страна.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички