Бербатов е мързел? Не, просто футболът е за интелигентни хора


Бербатов е мързел? Не, просто футболът е за интелигентни хора

4047 0

Определението "Димитър Бербатов е непоправим мързел" трябва отдавна да е излязло от употреба, но, уви, все още има много хора, които го използват - няма как да им се сърдим, защото това са феновете на "най-великото, най-силното, най-оспорваното, най-извънземното, най-епичното, най-техничното, най-здравото, най-борбеното, най-най-най първенството на планетата", наречено Висша лига на Англия.

Нормално феновете на този шампионат да не харесват Димитър Бербатов. Все пак той няма техническите умения на Джеймс Милнър, безпогрешните пасове на Джак Уилшър, неуморимия мотор на Уейн Рууни и още много, много невероятни английски играчи.

Бербатов има много, много повече качества... 

Българският стрелец е един от най-ефективните нападатели в Европа в последното десетилетие, дори по време на престоя си в Манчестър Юнайтед. Помните ли, когато стана голмайстор на Премиършип през сезон 2010/11? Тогава той раздели приза с Карлос Тевес. А помните ли, че "червените дяволи" станаха шампиони тогава заради натрупаната преднина в средата на сезона, а в края на сезона Сър Алекс пускаше по 15 минути Митко, защото Чичарито трябваше да играе? И въпреки всичко това Бербо стана голмайстор?

Бербатов беше звездата на този тим, но остана вечно недооценен, защото не тичаше като бичето Рууни, на когото ако сметнем километража правопропорционално към свършеното на терена, ще получим отрицателен коефициент на полезно действие?

После Бербатов беше плют за играта си за Фулъм. Само че лондончани изпаднаха в момента, в който продадоха българина. Случайност? Не мисля...

Единствено в Тотнъм българинът беше възхваляван за това, което показва на терена. Защо? Защото Тотнъм е един от малкото английски отбори, които в последното десетилетие играят далеч от английския стереотип. И тогава Бербо не тичаше и играеше с глава и талант, а не с мускули, но тогава кой му казваше "мързел"?

Докога ще бъркаме интелигентността на българина с мързел? Да, той не тича колкото Рууни, но с един пас е способен да промени хода на едно цяло нападение, вместо да "пълни" статистиката с пасове по широчината на терена.

Докога ще говорим за мързел, когато става дума за играч, чиято работна етика е над средното ниво. Бербатов никога не се е забърквал в скандали, винаги е сред първите на тренировъчното игрище и е пример за младите играчи на всеки един отбор.

Докога ще говорим за мързел, когато погледнем "незаинтересованите" движения по терена на Бербатов. Това, че изглежда статичен, просто не е вярно. Защо да търчи 90 минути, като с едно движение може да избяга от защитник, с един пас може да изведе съотборник на чиста позиция, с един удар може да донесе победа?

Докога на ефективността на Бербатов ще казваме "мързел"? Аз знам кога - докато хора, заслепени от пропагандата "Висша лига" продължат да бръщолевят нелепи изречения как Бербатов не е от класата на Висшата лига и затова не се е наложил там. Той се наложи, въпреки че класата му е много над нивото на английските бичета, които все още се мислят за световна футболна сила. Това обаче не е вярно, а в топ 10 на най-добрите играчи във Висшата лига няма нито един англичанин. Дори в топ 20.

Продължавайте, мили колеги и фенове, да възхвалявате Висшата лига. Нека английските отбори са най-най. Нека Рууни е икона на Острова. Нека Бербатов е мързел. Дори на 34 години неговият мързел продължава да е с класа над английските бичета...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички