7-те причини за кризата в тройно златния Манчестър Сити през този сезон


7-те причини за кризата в тройно златния Манчестър Сити през този сезон
Снимка: Getty Images

2567 0

След като спечели златен требъл през сезон 2022/23, Манчестър Сити тръгна рязко надолу, макар и не веднага. "Гражданите" постигнаха 6 поредни победи във Висшата лига, но след това кривнаха по пътя и в момента са едва на четвърто място в класирането.

Машината на Хосеп Гуардиола след това нареди 2 загуби - срещу Уулвърхемптън и Арсенал, а срещу конкурента си за титлата в Англия миналия сезон "небесносините" отправиха само 1 точен удар. После Сити спечели 3 мача поред, след което дойде серия от 4 мача без успех - равенства с Челси (4:4), Ливърпул (1:1) и Тотнъм (3:3), а после загуба от Астън Вила.

Какви обаче са причините за този неочакван спад? Разглеждаме ги една по една, защото са поне половин дузина:

1. Загубата на Илкай Гюндоган.

Халфът беше важен играч за гранда от Манчестър, но реши да премине в Барселона като свободен агент. В Сити той вършеше голям обем работа в центъра на терена, контролираше темпото на игра и вкара важни голове. След напускането му се образува празнина, която шампионите така и не запълниха. Поне Матео Ковачич и Матеус Нунеш не дават вид, че биха успели да го направят.

2. Родри е без "половинка".

В отсъствието на Гюндоган, голямата тежест падна на раменете на Родри, който няма стабилен партньор в средата на терена. Джон Стоунс се представя добре в опорната зона, където го постави Гуардиола. Англичанинът може и да намали, и да ускори темпото, но този сезон той не може да си върне предишната форма след травма на бедрото.

Понякога в тази зона действа Мануел Аканджи, но той не е толкова ефективен там, колкото бе Стоунс. Сити разполага и с Калвин Филипс, но мениджърът не му се доверява. Възпитаникът на Лийдс записа само 89 минути през настоящия сезон във Висшата лига.

3. Кевин Де Бройне.

Родри е много важен играч за Манчестър Сити, като с него тимът печели 72% от мачовете си, без него - 50. Но в центъра на терена "гражданите" имат нужда от още един качествен полузащитник. Като Кевин Де Бройне, който е контузен. През миналия сезон той вкара 10 гола и направи 31 асистенции във всички турнири. През настоящия записа само 28 минути във Висшата лига, а още не е ясно кога ще може да се завърне в игра.

4. Бернардо Силва и Жереми Доку.

В отсъствието на Де Бройне основно ролята на "съзидател" премина към Силва. Той създаде 9 потенциални голови момента, но даде само 3 асистенции в 13 мача. Жереми Доку пък има 5, но 4 от тях са в един мач. Той е бързо, технично и класно крило и бързо се приспособи към шампионата, но и съперниците бързо го разгадаха.

5. Проблеми и в атака!!!

Да, има такива, въпреки че за тима играе Ерлинг Холанд, който е начело при голмайсторите в Англия с 14 гола. В мача срещу Астън Вила Сити нанесе само 2 удара към вратата срещу 22 за бирмингамци. Срещу Арсенал статистиката бе малко по-добра - 4 удара.

В тези два мача шампионите владееха топката повече от съперниците си, което показва, че "гражданите" им липсва креативност в последната третина на терена. Тоест, липсва им Де Бройне.

6. И с отбраната не всичко е наред.

Манчестър Сити пуска твърде много голове. В последните 5 мача в лигата във вратата им влязоха 10 гола. Те не успяха да запазят мрежата си суха дори срещу Лутън Таун. На съперниците им им трябват средно 2,4 удара, за да вкарат гол.

Шампионите допускат средно по 8,5 удара към вратата си на мач, което е най-лошият показател при Хосеп Гуардиола.

7. Иииии липса на късмет.

Неуспехите на гранда частично могат да се обяснят и с липса на късмет. "Небесносините" не успяха да победят Ливърпул, макар и да имаха шансове, а решаващите голове срещу Тотнъм и Челси допуснаха в последните минути. А пък от отборите от топ 6 никой не ги победи, с изключение на Арсенал.

Но проблемът е, че след трите равенства Сити не успя да "изяде" Астън Вила. Тимът от "Етихад" винаги реагира на неуспешните резултати, а сега това не се случи. Равенствата с Ливърпул, Тотнъм и Челси биха били добри резултати за повечето отбори, но не и за Манчестър Сити на Гуардиола...

А ето какво сходство между Манчестър Сити и Левски намери Наско Сираков. 

По материали на footballhd.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички