5 варианта за заместник на Мохамед Салах в атаката на Ливърпул


5 варианта за заместник на Мохамед Салах в атаката на Ливърпул
Снимка: GettyImages

9872 0

Мохамед Салах ще навърши 30 години през юни. Възраст, в която много звездни футболисти започват да губят част от уменията си и се отказват от играта. Именно това поставя Ливърпул на кръстопът дали да удвои заплатата на може би най-добрия нападател в първенството, или да го изпусне без пари и да търси негов заместник.

Ливърпул се е доказал като отбор, който може да открива таланти, това е политиката на клуба. Както момчета от школата си, така и такива от други отбори, които впоследствие стават звезди. Такъв вариант седи на масата за мърсисайдци, а Юрген Клоп е истински специалист в това отношение. На кого би могъл да разчита треньорът да замени подходящо суперзвездата в атаката на "червените"?

Рафиня – Лийдс Юнайтед, 36 млн. паунда

25-годишният нападател на Лийдс е в отбора от близо 2 години. Бързо адаптиращ се в най-силното първенство на планетата, той се утвърди като неизменна част от атаката на „белите от Юнайтед“. Прогресът му продължава с все по-зачестилите повиквателни в националния отбор на Бразилия, където в 7 мача реализира 3 попадения. Рафиня е бърз и експлозивен нападател, чакащ далечни топки по крилото в половината на опонента. Определено стилът му на игра и качествата, които притежава, биха паснали добре в плановете на Юрген Клоп. Подобно на Салах, Рафиня е нападател, който рядко се отказва от инерцията си, за да си почине, като се опитва да бъде активен във фаза защита при загубено притежание на топката.

Рафиня няма сезон, в който да е отбелязал повече от 15 гола. Ролята на бразилеца е по-скоро на увличащ защитниците нападател, отваряйки пространства в наказателното поле и доставяйки топката в него. Прекрасните 6 дрибъла средно на мач дават повод да мислим, че Рафиня би създавал проблеми на противниковата защита по начина, който Салах прави.

Антони – Аякс,  31.5 млн. паунда

Отново бразилец. Младокът, който е едва на 21 обаче е един от най-обещаващите таланти в световния футбол. Антони стана неизменна част от състава на Аякс, а вече умело се налага и в националния отбор на Бразилия. Постепенно младият нападател навлиза в европейския футбол и се усъвършенства. Намалявайки грешките си и увеличавайки продуктивността си, Антони в момента е един от най-добрите нападатели що се отнася до игра лице в лице със защитник. Бразилецът е уникално бърз, лесно набира скорост. Това, комбинирано с непредвидимостта на действията му и уменията му с топка в крака, го прави изключително труден за спиране. Благодарение на тези си качества, нападателят прави диагонални спринтове без топка, търсейки пространства да я поеме в изгодна за ключов пас или удар позиция.

Жоао Феликс – Атлетико Мадрид, 54 млн. паунда

Португалският футболист Жоао Феликс още в началото на своята кариера остави впечатление у широката футболна общественост, че наблюдаваме следващия Роналдо. Сравненията с него не закъсняха. Феликс определено не може да бъде най-добрият вариант за Клоп. Той е друг тип футболист, такъв, който обича да играе с топката, докато без нея често страда от липса на идеи. Няма спор, че талантът при него е огромен, но той обича да бъде в ролята на плеймейкър. Много креативен футболист, с топка в крака, отварящ пространства в половината на противника, готов за бързи комбинации. За да отключи неговия потенциал, наставникът на "червените" ще трябва да му осигури зона на комфорт. Това в отбор като Ливърпул не би било лесно. За разлика от Антони, чиято слабост е прекомерното използване на левия си крак, Феликс може да играе прекрасно и с двата без проблем. Въпреки това предпочита десния си крак, с който би бил полезен по дясното крило или в централната зона. Слабата страна на португалеца са дефанзивните му качества. Това би породило промяна в начина на изграждане атаките на Ливърпул, подсигурявайки десния бек, който би увиснал сам при контраатака.

Джаръд Боуен – Уест Хям, 31.5 млн. паунда

Бъдещето на Боуен изглежда светло. 25-годишният нападател на „чуковете“ изиграва много добър сезон. Неговите 8 гола и 10 асистенции и повиквателна за националния отбор на Англия затвърждават това. Въпреки афинитета си към дясното крило, Боуен е способен да играе на същото ниво на всяка позиция от последната третина на игрището. Със своята скорост и интелект, умело създава пространства и може да бъде опасност за всяка една защита. Най-силните му страни са усърдната работа в нападение, пресата и печеленето на загубени топки по целия терен.

Решаващо за бъдещето на 25-годишния нападател е факторът Шампионска лига. Ако отборът му се добере до място в турнира, при липса на оферта от отбор като Ливърпул, то той би предпочел да остане при „чуковете“.

Микел Оярсабал – Реал Сосиедад, 63 млн. паунда

24-годишният испанец е много идеен футболист. Подобно на Боуен, той умее да намира пространства по целия терен в последната третина, като дори може да играе в ролята на централен атакуващ халф. Освен, че може прекрасно да играе без топка, нападателят разполага с отличен дрибъл, баланс и умения за отваряне на позиции. Често остава „забравен“ сам в оголени зони от защитата на противника.

Въпреки характеристиките му на типичен увличащ защитниците нападател, Оярсабал е и резултатен. За пети пореден сезон той е близо до реализирането на двуцифрен брой голове. Определено качествата на Микел биха стигнали за отбор над нивото на Сосиедад. Фактът, че до сега се е подвизавал единствено при „Ла Реал“ би представлявал проблем в адаптирането в нов клуб и то такъв на нивото на Ливърпул.

Варианти има и то все талантливи. Феновете на мърсисайдци обаче, Клоп, а и самият Салах желаят възможно най-дълго оставане на египетския любимец на "Анфийлд".

Вижте загадъчното съобщение, което остави агентът на Мохамед Салах

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички