3 обрата, продължения и червен картон в стил "Десподов": Манчестър Юнайтед отстрани Ливърпул за ФА Къп (ВИДЕО)


3 обрата, продължения и червен картон в стил "Десподов": Манчестър Юнайтед отстрани Ливърпул за ФА Къп (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

4553 0

Манчестър Юнайтед отстрани Ливърпул на четвъртфиналите в най-стария футболен турнир ФА Къп. "Червените дяволи" надделяха с 4:3 след изключително драматичен сблъсък, завършил с продължения. Така бе сложен край и на мечтата на Юрген Клоп да се сбогува с мърсисайдци с четири трофея в последния си сезон.

Първото полувреме бе сред най-добрите на “червените дяволи” през целия сезон и силните им изяви дадоха резултат още в 10-ата минута, когато Мактоминей довкара избита от Келъхър топка. След половин час обаче мърсисайдците се напаснаха към случващото се на “Олд Трафорд” и поеха инициативата от съперника. По този начин първо се стигна до отменения гол на Ендо в 37’, а след това и до пълния обрат чрез МакАлистър и Мо Салах в 44-ата минута и втората от добавените 4 за първата част. По този начин се стигна дотам египтянинът да е вкарал повече голове срещу Юнайтед (13) след пристигането си в Ливърпул, отколкото “червените дяволи” са вкарали на съперника за същия период - 12.

През цялото второ полувреме мърсисайдците пропиляваха добри възможности, Онана се отчете с важни спасявания и така се стигна до заветния първи домакински гол на Антъни от 24 двубоя насам. Той не се бе разписвал от девети март и елимациенния двубой с Бетис от Лига Европа, но в неделя успя да прати срещата в продължения с първия точен удар на “червените дяволи” след почивката. С последния съдийски сигнал Рашфорд се отчете с ужасяващ пропуск, който лиши съотборниците си от класиране напред.

Така се стигна до продължения, като в 105-ата минута Елиът отново изведе гостите напред в резултата, след като топката рикошира след изстрел и стана неспасяема. Драмата обаче тепърва предстоеше. В 112-ата минута Рашфорд вкара отблизо след асистенция на Мактоминей, а в първата минута от добавеното време Диало хвърли домакинските фенове в екстаз с гол за още един пълен обрат.

След попадението си той свали фланелката си и получи втори жълт картон, заради което бе наивно изгонен (по подобие на Кирил Десподов срещу Хърватия преди няколко години).

Предстои пауза за националните отбори, а след нея Манчестър Юнайтед гостува на Брентфорд (30.03) във Висшата лига, а Ливърпул посреща у дома Брайтън (31.03).

Първо полувреме

След 180 секунди и първоначален натиск на домакините - Рашфорд отляво отправи първия точен удар след началото на срещата. Той засече ниско центриране, но Келъхър реагира. След още 2 минути възстановилият се Собослай стреля, но за Онана задачата беше лесна. 

В 9' Нунес отправи страхотно центриране, Салах засече топката с първото си докосване, но тя премина около страничния стълб. 

ГОЛ! Разбъркване в наказателното поле след опит на домакините остави много пробойни пред Келъхър и стражът бе наказан в 10'. Ирландецът отрази опитът на Гарначо, но МакТоминей довкара избитата топка - 1:0!

След попадението и при изминаването общо на половин час - дербито остана двуостро и атаките следваха една след друга и в двете посоки. В близо 60% от времето мърсисайдци контролираха кълбото, но 8 от 14 голови положения бяха създадени от домакините. 

В 37-ата минута гостите успяха да върнат попадението чрез Ендо, но радостта му бързо бе секната заради засада на Салах. Ситуацията бе прегледана от ВАР, а нередовната засада на египтянина - потвърдена.

ГОЛ! Натискът на гостите даде резултат в последната минута от редовното време за първата част. Тогава Куанса отново доказа потенциала си със страхотно подаване, а МакАлистър се възползва от асистенцията на Нунес - 1:1!

ГОЛ! След само 120 секунди силното представяне на домакините от първата половина на полувремето вече нямаше значение, защото Мо Салах оформи пълния обрат. Той се възползва от избиване на Онана и за египтянина остана най-лесното - да реализира в опразнената врата. 1:2!

Второ полувреме

Отборите си размениха ролите от първото полувреме след почивката и мърсисайдците поеха цялата инициатива. Поради тази причина в рамките на 25 минути Ливърпул контролираше топката през 75% от времето, а точните изстрели бяха 3 срещу 0. Онана извади две попадения и домакините запазиха реални шансове за продължения. 

ГОЛ! Домакините с една от редките си опасни атаки след почивката изравниха за 2:2 в 87' чрез Антъни. Бразилецът се възползва от разбъркване в наказателното поле и вкара с първия точен удар за втората част. 

След попадението Юнайтед натисна и пропусна да приключи спора с последния съдийски сигнал. Тогава Рашфорд бе изведен от редовна позиция, но ударът му премина покрай десния страничен стълб. 

Първо продължение

Темпото спадна след началото на първото продължение, но това не попречи на Антъни да се доближи до втори гол в двубоя. Неговият удар след 120 секунди игра премина близо покрай напречната греда. 

До еквивалентен пропуск на собствения си от края на редовното време стигна Маркъс Рашфорд, но този път нахлу отдясно. Последвалият диагонален удар премина покрай вратата, а нападателят бе в засада. 

ГОЛ! Късметът не бе с домакините в 105', когато Елиът опита реакцията на Онана от дистанция. Стражът се опита, но топката рикошира в Ериксен и стана неспасяема - 2:3!

Второ продължение

След оспорвани минути, "червените дяволи" наложиха натиск, който даде желан резултат и то точно, когато мърсисайдци неочакваха. Дарвин Нунез сгреши, топката стигна до Маркъс Рашфорд и той от близко разстояние вкара топката в мрежата за 3:3. Малко след това се стигна и до пълния обрат, когато "червените дяволи" отбелязаха и победното попадение, пращайки опонента в тотален нокдаун. Ливърпул имаше корнер, който не доведе до нищо опасно и домакините организираха контраатака по учебник, завършила с гол на Амад Диало за 4:3. Героят за "червените дяволи" беше изгонен от главния съдия, след като получи втори жълт и съответно червен картон заради това, че свали своята фланелка 

Стартови състави

Ман Юнайтед: Онана, Уан-Бисака, Линдельоф, Варан, Далот, Майноо, МакТоминей, Фернандес, Гарначо, Рашфорд, Хойлунд;

Ливърпул: Келъхър, Гомес, Куанса, Ван Дайк, Робертсън, Ендо, Собослай, МакАлистър, Салах, Диас, Нунес;

Преди мача

До този момент Юнайтед е спечелил 90 пъти, 69 пъти дербито с Ливърпул е завършило без победител, а мърсисайдци са победили 81 от общо 241 двубоя. За последно отборите се срещнаха на 17-и декември за нулево реми на "Анфийлд". 

Трябва обаче да се отбележи, че на пети март миналата година - Ливърпул отнесе съперника със 7:0. Възпитаниците на Клоп обаче загубиха с 1:2 последното си гостуване на "Олд Трафорд", датиращо от лятото на 2022 г. 

Днес кадровите проблеми са многобройни за наставниците - Байъндър, Маласия, Марсиал, Мартинес, Форсън и Шоу са с контузии, а Еванс и Моунт са под въпрос поради същата причина. 

Клоп не може да разчита на Алисон, Арнолд, Байчетич, Джоунс, Жота, Матип и Конате, докато за Конате ще се решава в последния момент. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички