26 години по-късно: Нотингам "скалпира" Ливърпул и отлепи от дъното във Висшата лига (ВИДЕО)


26 години по-късно: Нотингам "скалпира" Ливърпул и отлепи от дъното във Висшата лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5276 0

Нотингам поднесе изненадата в 13-ия кръг на английската Висша лига, побеждавайки Ливърпул на претъпкания стадион "Сити Граунд" с минималното 1:0!

Това бе първа победа за Форест срещу този съперник от 26 години насам - последният случай датираше от сезон 1995/96, когато двубоят от 32-кръг отново завърши 1:0. Със спечелените три точки днес момчетата на Шон Купър събраха актив от 9 и поне временно се отлепиха от последното място, пращайки Лестър на него ("лисиците" имат 8 пункта и мач по-малко). 

Съставът на Юрген Клоп пък записа поредния си лош резултат далеч от "Анфийлд" през настоящата кампания, след като до момента беше загубил визитите си на Манчестър Юнайтед и Арсенал и се хиксира срещу Фулъм и Евертън. Днешното поражение остави Ливърпул на седмо място в таблицата със сбор от 16 точки.

Мърсисайдци имаха категорично преимущество при владението на топката на "Сити Граунд" - 76:24, но и двата отбора създадоха доста ситуации пред двете врати и само добрите намеси на Алисон и Хендерсън не позволиха голово шоу. Все пак, бразилецът бе безпомощен в 55-ата минута, когато Тайво Авонии прати топката в мрежата му (вижте гола по-надолу в текста).

Ето как се разви мачът Нотингам - Ливърпул:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 5 минути претъпканите трибуни на "Сити Граунд" не станаха свидетели на нещо по-интересно, а Ливърпул имаше лек териториален превес. В 9-ата Фабио Карвальо бе изведен хитро зад защитата на домакините, но Дийн Хендерсън излезе бързо, за да скъси ъгъла и отрази удара на португалеца. От последвалия корнер Фирмино можеше да се разпише с глава, но не успя да нацели добре топката и тя мина на метър встрани от дясната греда.

В 19-ата минута Куяте получи шанс да стреля от границата на наказателното поле, но не успя да го направи по най-добрия начин и Алисон улови без проблем. В следващата атака удар на Салах от близко разстояние бе блокиран решително от защитник. След точно половин час игра египтянинът изтърва нова добра възможност, шутирайки слабо по трева от около 14-15 метра. Веднага след това Форест организира добра контраатака, но завършващият удар отново не затрудни вратаря на гостите.

В 36-ата минута Върджил ван Дайк получи страхотен пас зад защитата, но като че ли се поколеба за секунда дали директно да стреля с глава или да свали кълбото към Фирмино и в крайна сметка изпълнението му опропасти атаката. Това бе и всичко по-интересно за първите 45 минути, в които Ливърпул владееше топката в 74% от времето и създаде повече голови положения от Нотингам - 5:3. Точните удари обаче бяха в полза на домакините - 3:2.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 54-ата минута Пол Тиърни показа първия жълт картон в срещата - получи го Джо Гомес, който задържа съперников футболист за тениската в центъра на терена. Нотингам изсипа топката към тъча от последвалия свободен удар, а Стив Кук я овладя и я подаде успоредно на голлинията... Тайво Авонии я засече, кълбото срещна лявата греда зад Алисон и след това се върна в краката му, а при второто изпълнение нямаше грешка - 1:0 за Нотингам!

Video edited on Kapwing

Юрген Клоп веднага предприе смени - капитанът Джеймс Милнър бе заменен от Трент Александър-Арнолд, а Фабио Карвальо отстъпи мястото си на Джордан Хендерсън, който сложи капитанската лента. Шон Купър също въведе корекции - Джеси Лингард излезе и на терена се появи Бренън Джонсън, а голмайсторът Авонии даде път на защитника Джо Уоръл.

В 68-ата минута Форест можеше да удвои преднината си, но Алисон спаси с една ръка удар на току що появилия се Бренън Джонсън. В 72-ата Нотингам извърши и трета смяна - бранителят Ренан Лоди замени юношата на Ливърпул Неко Уилямс. Играта на мърсисайдци не се получаваше и Клоп също предприе трета рокада - Алекс Окслейд-Чембърлейн се появи на мястото на Роберто Фирмино.

Десет минути преди края на редовното време Шон Купър извърши и последната си смяна - Орел Мангала замени Куяте. В 85-ата левият бек на Ливърпул Робъртсън центрира в наказателното поле, а Александър-Арнолд налетя на топката и нанесе удар с глава, но право в ръцете на Хендерсън. В ответната атака Нотингам разигра добре, а Райън Йейтс излезе сам срещу Алисон, но бразилецът се отличи със страхотна намеса, която остави отбора му в мача.

В 89-ата минута Трент центрира от пряк свободен удар и намери непокрития Върджил ван Дайк, но той за втори път днес не се справи в подобна ситуация и свали топката там, където нямаше негов съотборник. Във втората от добавените 5 минути нидерландецът получи още по-чиста възможност да се разпише, след като бе оставен сам на дузпата при корнер, но Дийн Хендерсън показа котешки рефлекс и запази мрежата си "суха", отразявайки удара му с глава с една ръка. 

Стартови състави:

Нотингам: Хендерсън - Уилямс, Кук, МакКена, Орие - Йейтс, Фройлер, Куяте - Гибс-Уайт, Авонии, Лингард

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Гомес, Милнър (К) - Карвальо, Джонс, Фабиньо, Елиът - Фирмино, Салах

ПРЕДИ МАЧА

Двата тима за последно се срещнаха през март месец тази година на 1/4-финал за ФА Къп - мърсисайдци надделяха с минималното 1:0 като гост, а впоследствие грабнаха и трофея. 

Последният път, в който Нотингам бе домакин на Ливърпул във Висшата лига пък беше през далечната 1999 година, след която Форест изпадна за цели 23 сезона от най-високото ниво на Острова. Тогава срещата завърши 2:2. 

В момента Форест е на последното 20-о място в класирането с едва 6 точки, а Ливърпул е седми с 16 пункта от 10 срещи. Съставът на Юрген Клоп изпитва сериозни трудности от старта на сезона при гостуванията си, допускайки загуби от Арсенал и Манчестър Юнайтед, а от Фулъм и Евертън спечелиха само по точка. 

Нотингам има една единствена победа от старта на първенството - срещу Уест Хям във втория кръг, но това беше преди 2 месеца, а след това отборът успя да открадне точка от Брайтън, Астън Вила и Евертън. 

Ето коя българска ТВ ще излъчи Нотингам - Ливърпул!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички