Вторник вечер в Шампионска лига: Съдбата Ливърпул и всички заплетени групи в турнира


Вторник вечер в Шампионска лига: Съдбата Ливърпул и всички заплетени групи в турнира
Снимка: Getty Images/Guliver

6680 0

Последният рунд от груповата фаза на Шампионска лига ще се изиграе през настоящата седмица и логично най-големият въпрос е дали Ливърпул ще успее да се класира за елиминациите в турнира, след като триумфира с титлата през миналия сезон, но не успя да си гарантира участие на 1/8-финал след изиграването на първите 5 мача. 

В много от групите все още не са ясни отборите, които ще се класират към следващата фаза на най-комерсиалния клубен турнир. Ситуацията в тях е много заплетена, така че ви представяме всички сценарии, които могат да се случат във вторник вечер в Шампионска лига

Група E 

Безспорно една от най-интересните групи, в която не се знае нито един от продължаващите напред отбори. В момента ситуацията е следната: Ливърпул е първи с актив от 10 точки, следван от Наполи (8 точки), РБ Залцбург (7 точки) и Генк (1 точка). 

В последния кръг Наполи е домакин на Генк и изглежда като сигурен осминафиналист. Италианският тим обаче може да изпусне елиминациите, ако не спечели срещу Генк, а Залцбург спечели срещу Ливърпул. По този начин Карло Анчелоти и компания ще останат на 3-о място. Италианците ще се класират дори при загуба, ако Ливърпул не загуби в Австрия. Причината за това е, че в преките двубои срещу Залцбург има победа и равенство. 

Ливърпул се нуждае само от 1 точка, за да се класира напред. Проблемът за възпитаниците на Юрген Клоп идва от потенциална загуба. Ако Ливърпул загуби с 1 гол или повече разлика (до 3:2) или 2 гола или повече разлика (5:3 и нагоре), и Наполи спечели мача с Генк, европейският шампион ще отпадне. При всеки друг сценарий, Ливърпул продължава напред. 

Група F 

Барселона е категоричният победител в групата, след като има 11 точки, а преследвачите Борусия и Интер са с по 7. Последен е Славия (Прага) с 2 пункта. Битката е за второто място, като задачата пред "нерадзурите" изглежда малко по-трудна, тъй като те приемат Барселона у дома, докато "жълто-черните" са домакини на чехите. 

Съдбата на второто място е в ръцете на Интер, като лидерът в Серия А има по-добри показатели в преките двубои с Борусия (Дортмунд). При победа, "нерадзурите" се класират без значение от мача в Дортмунд. При равен или загуба в Милано ще се надяват на подобен резултат и в другия двубой, за да продължат напред. 

Група G 

Ред Бул Лайпциг вече се класира напред в турнира, след като има 10 точки, а на второ и трето място са Зенит и Лион с по 7 точки. Последен е Бенфика с 4 точки. Ето и възможните сценарии: 

- РБ печели групата с точка срещу Лион. 

- Зенит има предимство срещу Лион в преките двубои, но това не означава при всички положения класиране напред при успех над Бенфика. Ако Зенит и Лион спечелят, руският тим ще отпадне заради по-слабите си показатели в преките двубои между трите тима - Лион ще има 7 точки, Лайпциг - 6, а Зенит - 4. 

При такъв развой лидер в групата ще е Лион, следван от германския тим. 

- Зенит ще се класира при равенство или загуба срещу Бенфика, ако Лион запише еднакъв със Зенит резултат в домакинството си на РБ Лайпциг. При победа на руснаците и провал на фреския тим, Зенит продължава напред. 

- Лион ще се класира при победа срещу Лайпциг. При равенство ще се надява на загуба на Зенит, а при поражение - отива в Лига Европа. 

- Бенфика може да се класира за Лига Европа при победа с над 3 гола разлика над Зенит и равенство или победа на Лион над Лайпциг. 

Група H 

Безспорно най-заплетената група кръг преди края на турнира. Аякс е №1 с 10 точки, докато Валенсия и Челси делят 2-ото място с по 8 точки (испанците са с по-добри показатели в преките двубои). Интересен факт обаче е, че Аякс има предимство в преките двубои с Валенсия (до момента), Валенсия над Челси, а Челси - над Аякс. Последен в групата е Лил, който е с 1 точка. Ето и потенциалните сценарии: 

- Аякс се класира напред с равен или победа над Валенсия в Амстердам. При успех "лъвовете" ще спечелят и групата. Аякс може да се класира и със загуба, но Челси не трябва да печели мача си срещу Лил. Холандците отпадат от турнира при загуба от Валенсия и победа на Челси над Лил. 

- Валенсия ще се класира със сигурност при победа и ще спечели и групата. Валенсия ще продължи напред при равенство или загуба, ако Челси запише същия резултат срещу Лил. "Прилепите" отпадат, ако Челси спечели повече точки от тях в последния кръг. 

- Челси се класира напред, ако спечели последния си мач, без значение от другата среща. Лондончани могат да се класират и при равенство, ако Валенсия загуби от Аякс. При загуба "сините" отпадат със сигурност от надпреварата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички