Все още далеч от рекорда - колко души гледаха финала в Шампионска лига?


Все още далеч от рекорда - колко души гледаха финала в Шампионска лига?
Снимка: Getty Images

1938 0

И този сезон в Шампионска лига приключи, като Манчестър Сити спечели така дългоочакваната и мечтана титла от турнира. УЕФА изчисли, че глобален мащаб приблизително 450 милиона зрители се е очаквало да гледат поне част от съботния финал между Манчестър Сити и Интер.

Това са изчисления на футболната централа, докато се чакат окончателните данни за зрителите. Във финалния двубой гол на Родри бе достатъчен, за да може "гражданите" да се поздравят с победата.

Очакванията на УЕФА

Финалът в Истанбул се излъчваше в повече от 200 страни по света, като УЕФА прогнозира преди мача, че 150 милиона души ще гледат, за да формират част от средната аудитория минута по минута. Тя включва проверени телевизионни зрители, фенове, предаващи мача плюс тези, които гледат в барове, ресторанти и фен зони.

Прогнозираните 150 милиона е по-малко от рекорда на Шампионска лига от 184 милиона средна аудитория, поставен от финала през 2014 г., когато Реал Мадрид победи Атлетико Мадрид с 4:1 след продължения в Лисабон. Надминава обаче 84-те милиона за победата на Челси с 1:0 над Ман Сити две преди години във финала. Тогава ръководството на европейския футбол беше принудено да премести мача от Истанбул в Порто в резултат на пандемията от COVID.

Рекордът досега

Въпреки впечатляващата зрителска аудитория, генерирана средно от финала на Шампионска лига като цяло, международните футболни мачове с висок профил са тези, които са водещи, когато става въпрос за световната телевизионна аудитория. ФИФА заяви, че финалът на Световното първенство през 2018г. между Франция и Хърватия е привлякъл над 500 милиона зрители по целия свят. А

драматичният финал на Световната купа 2022, който Аржентина спечели с дузпи, е гледан от 1,5 милиарда зрители според ФИФА. Само първият мач на турнира в Катар между страната домакин и Еквадор привлече глобална публика от 550 милиона.

Въпреки успеха на Манчестър Сити в Англия веднага опитаха леко да поразвалят празненствата, като обявиха кога Хосеп Гуардиола ще напусне клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички