Вирусолог: Мачът Аталанта - Валенсия е виновен за бума на коронавируса в Бергамо


Вирусолог: Мачът Аталанта - Валенсия е виновен за бума на коронавируса в Бергамо
Снимка: Getty Images/Guliver

6881 0

Мачът в Шампионска лига между Аталанта и Валенсия е отговорен за ситуацията в Бергамо. Това обяви испанският лекар Франческо Льо Фош, специалист по алергология и имуноинфекциология в университета в Ла Сапиенца. Според него, бумът на заразата с коронавирус в града е следствие на празненствата след победата на Аталанта, местният клуб, който за първи път играе в Шампионска лига и достигна до четвъртфиналите. Както е известно, в северния италиански град в последно време се правят по 2 погребения на час и се наложи включването на военна техника, за да бъдат извозени починалите до крематориуми извън Бергамо.

В града, от който е Аталанта, е имало празник по случай елиминирането на Валенсия. Мачът Аталанта - Валенсия се проведе на 19 февруари и завърши с победа с 4:1. Двубоят се игра в Милано, тъй като стадионът на "бергамаските" не отговаря на изискванията на турнира. Както е известно, Милано е друг от най-тежко засегнатите от заразата италиански градове.

"Представям си, че почти всеки, който отиде на този мач, вероятно е асимптоматичен и трескав. Измина месец от този мач. Събирането на хиляди хора, на 2 сантиметра един от друг, още повече свързано с разбираеми прояви на еуфория, писъци, прегръдки, може да е благоприятно за вирусна репликация. Човешкото поведение промени местообитанието и следователно шансовете за адаптиране на вирусите. Вирусът, ако няма клетки, в които да се репликира, умира. В ситуация на променено местообитание вирусните частици търсят най-благоприятна среда. Това благоприятства еволюцията на вида. Това е теорията на Дарвин. Репликацията е единствената цел на вирусите", заяви лекарят пред Corriere dello Sport.

Трябва да се спомене, че само 6 дни след мача, когато Италия регистрира само 288 потвърдени случаи на COVID-19, бяха идентифицирани четирима заразени фенове, гледали мача. Междувременно, друг вирусолог сподели опасенията си, че футбол няма да се играе преди 2021 година. Вижте подробности в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички