В търсене на място сред великите и след 2 финала: Манчестър Сити и ПСЖ гледат към Шампионска лига през 2022-ра


В търсене на място сред великите и след 2 финала: Манчестър Сити и ПСЖ гледат към Шампионска лига през 2022-ра
Снимка: Getty Images

1384 0

В началото на този век Манчестър Сити и ПСЖ гръмко и рязко се внедриха сред най-добрите и качествени състави в европейския клубен футбол. В основата на това бяха и все още са неспирните инвестиции от богатите собственици на двата клуба.

Липсващото за Манчестър Сити и ПСЖ, за да са сред великите

Френският столичен гранд се превърна в хегемон на френската Лига 1 без сериозен конкурент, а огромната издънка и изпуснатата титла през миналата кампания са все още трудни за осъзнаване за мнозина. Английският гранд пък печели с впечатляваща честота твърде оспорваната Висша лига.

След пристигането на Пеп Гуардиола "гражданите" се превърнаха в още по-голяма и доминираща машина. Отборът изповядва атакуващ и зрелищен футбол и трудно може да бъде спрян. Точно заради това са и толкова интересни епичните сблъсъци с Ливърпул.

В ПСЖ не може да се каже, че нивото е толкова високо. Дори напротив. Парижани често имат колебливи мачове, а представянето на отбора чисто игрово също е далеч от желаното. А това изглежда още по-вярно и след всичките тези звездни футболисти, които дойдоха през лятото, начело с Лионел Меси.

Представянето на домашната сцена и за двата тима през последните години е отлично откъм спечелени трофеи. Всички тези инвестиции обаче не се правят само с тази цел. Добре известно е, че голямото желание на собствениците, на феновете, както и на всички в клуба, е да се завоюва мечтаната Шампионска лига. А без трофей от най-престижния европейски клубен турнир, трудно можеш да претендираш за място сред най-великите.

Нещо, което сякаш вече отнема твърде много време на треньори и различните състави, които опитват за двата клуба. А с това и напрежението нараства, тъй като инвестициите далеч не спират.

Исторически финали и исторически разочарования в Шампионска лига

В последните две години двата отбора бяха най-близо в историите си до този успех. Първо ПСЖ стигна до невиждан преди финал в турнира, а през 2021-ва това стори и Манчестър Сити. И двата тима загубиха с минималното 0:1, но имаше толкова разлики преди, около и във финалите им.

Парижани бяха в ролята на аутсайдер срещу опитния и могъщ Байерн Мюнхен. Въпреки че те загубиха само с един гол разлика, нито за момент не се създаде впечатлението, че баварците могат да изтърват поредния трофей в кабинета си.

Сити обаче бе голямата мачкаща машина на Англия. И след като се справи безпроблемно именно с ПСЖ на полуфинала, изглеждаше сякаш най-сетне е дошъл моментът за триумф в Шампионска лига. На пътя му бе Челси, който едвам намери място в топ 4 на Висшата лига и завърши на 19 точки от Сити в класирането.

Въпреки това "сините" от Лондон спечелиха финала след, според мнозина, тактическа грешка на Гуардиола, довела до попадението на Кай Хаверц. Така и Сити пропусна големия шанс за триумф в Шампионска лига, намирайки се далеч по-близо до него от ПСЖ (въпреки достигането на една и съща фаза и от двата гранда).

Както много пъти се е доказвало - за Шампионска лига няма толкова значение формата на даден тим, още повече, ако става въпрос за тази от началото и средата на сезона. Няма значение, че в момента Сити изглежда непобедим, няма значение, че на моменти ПСЖ изглежда неузнаваем и е далеч от класата, с която трябва да разполага при тези си играчи. Значение имат обаче опитът и манталитетът на отборите. А най-голямо значение има дали клубът е готов за този успех. 2022-ра година започна, а Сити и ПСЖ ще се надяват да спечелят Шампионска лига и да минат последната стъпка, преди да седнат на масата на великите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички