УЕФА се извини на феновете на Ливърпул заради финала на Шампионска лига


УЕФА се извини на феновете на Ливърпул заради финала на Шампионска лига
Снимка: Getty Images

1996 0

УЕФА публикува пълния независим преглед на събитията около финала на Шампионската лига в Париж, след като изтече по-рано днес.

Ръководният орган казва, че е "приветствал констатациите" и "анализира резултата от прегледа, оценявайки ги спрямо собствения си анализ на събитието плюс фактите около него", както и поднася извинения на привържениците на Ливърпул, попаднали в хаоса. Те също потвърдиха, че отделно ще обявят специална схема за възстановяване на средства за феновете.

Инцидентите преди и след показния финал през май във френската столица видяха фенове на Ливърпул - включително жени, деца и хора с увреждания - обстрелвани със сълзотворен газ, ограбвани от въоръжени местни младежи и принуждавани към опасни сблъсъци, докато се придвижваха към и от "Стад дьо Франс", както и влизайки на стадиона.

Група от експерти беше създадена от УЕФА миналото лято, за да разследва лошото отношение към хиляди фенове на Ливърпул, които пътуваха до Франция. След тяхното заключение ръководният орган казва, че е приел, че подчертава редица важни уроци за това как организацията на финала би могла да се подобри и докладът също така дава препоръки за осигуряване на по-добро изживяване на феновете и безопасност на бъдещи събития.

Генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис каза: " Ние сме благодарни на д-р Брандао Родригес и групата за тази част от работата. От името на УЕФА бих искал още веднъж да се извиня най-искрено на всички, които бяха засегнати от събитията, които се разиграха на това, което трябваше да бъде празник на върха на клубния сезон.

По-конкретно, бих искал да се извиня на привържениците на ФК Ливърпул за преживяванията, които много от тях имаха, когато присъстваха на мача, и за съобщенията, пуснати преди и по време на мача, които имаха ефект на несправедливо обвиняване за ситуацията, довела до забавеното начало.

 УЕФА се ангажира да се поучи от събитията от 28 май и ще си сътрудничи тясно с групите на привържениците, клубовете финалисти, асоциациите домакини и местните власти, за да осигурим изключителни финали, където всеки може да се наслади на играта в безопасна, сигурна и приветлива среда."

В свое собствено изявление Ливърпул критикува начина, по който е публикувана рецензията от 220 страници.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички