След близо 8 месеца разследване: Изтече независим доклад за безредиците от финала на Шампионска лига


След близо 8 месеца разследване: Изтече независим доклад за безредиците от финала на Шампионска лига
Снимка: Getty Images

868 0

Ливърпул разкритикува изтекъл доклад за отвратителното отношение към феновете на отбора на финала на Шампионска лига в Париж.

Група от експерти беше създадена от УЕФА миналото лято, за да разследва лошото отношение към хиляди привърженици на Ливърпул, които пътуваха за финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид на 28 май. Срещу тълпата пред "Стад дьо Франс" бе употребен сълзотворен газ от полицията за борба с безредиците. Също така някои от тях бяха смазани, при опит да влязат на стадиона и ограбени от въоръжени банди местни жители.

Групата вече е финализирала своите заключения, като докладът от 158 страници е изтекъл в редица медийни организации. Ливърпул заяви, че е "силно" разочарован, че докладът е изтекъл по този начин.

" Изключително разочароващо е, че доклад с такова значение, такава важност за живота на футболните привърженици и бъдещата безопасност, трябва да бъде изтекъл и публикуван по този начин. Изминаха повече от осем месеца работа на независимия панел и правилно и уместно е да публикуваме съдържанието на доклада на нашите поддръжници по подходящ начин. Ще изчакаме да получим копие от доклада и ще го преработим старателно, преди да направим допълнителен коментар.", заяви говорител на клуба

Според Sky News, френската полиция трябва да бъде изправена пред критики за безразборно използване на сълзотворен газ и лютив спрей. Освен това се разбира, че френските власти ще бъдат критикувани за отклоняване на отговорност, особено след фалшиви твърдения за маса фенове без билети или фалшиви.

Полицията също трябва да бъде обвинена, че не е проактивна при намесата, когато местните жители - които се опитаха да се катерят по огради и да прескочат турникети - нападнаха фенове. Твърди се, че на УЕФА, като организатор на събитието, е възложена "основна отговорност“, но се разбира, че някои членове на комисията не са съгласни със заключението.

В доклада също така се казва, че полицията и Френската футболна федерация (FFF) "носят отговорност" поради ролята си в осигуряването на обществената безопасност.

Докладът има за цел да установи пропуските, които „почти доведоха до катастрофа“ след грешки от страна на ръководния орган на европейския футбол, УЕФА, и липсата на оценка на риска на стадиона от френските власти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички