УЕФА обмисля съкращаване или премахване на квалификациите в евротурнирите


УЕФА обмисля съкращаване или премахване на квалификациите в евротурнирите
Снимка: Getty Images/Guliver

1142 0

Европейската футболна централа (УЕФА) може да съкрати или изобщо да премахне квалификациите за Шампионска лига и Лига Европа за следващия сезон, съобщава The Times. Към момента стартът на новия сезон в евротурнирите е изместен за 20 октомври заради пандемията от коронавирус, но в УЕФА се съмняват дали ще успеят да довършат следващия сезон навреме.

Европейската централа обмисля вариант, при който победителят в квалификационната двойка за двата турнира ще се определя от резултата на един мач, проведен на неутрална територия, а не в 2 мача, както обикновено.

Има и друга идея, според която 6-те билета от квалификациите ще бъдат оспорени от 12-те най-високо ранкирани шампиони от тези, които не печелят директно клсиране в групите с успеха си в местната лига. Останалите отбори, които при такава схема няма да могат да се борят за участие в евротурнирите, ще получат парична компенсация.

Възможността на съкращаване на квалификациите в Шампионска лига е реална, тъй като само 6 от 32 места в основната фаза ги получават отбори, играли квалификации. В Лига Европа такъв сценарий не може да се приложи, тъй като само 17 от 48 отбора влизат в груповата фаза на основание класиране в националното първенство.

Окончателно решение за формата на сезон 2020/21 в Европа ще бъде взето на Изпълкома на УЕФА, насрочен за 27 май. Сезон 209/20 в Европа се планира да се доиграе от края на август. А за каква революционна промяна в Шампионска лига се заговори в пандемията вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички