Трагедията е пълна – Байерн разпиля Барселона и го запрати в Лига Европа


Трагедията е пълна – Байерн разпиля Барселона и го запрати в Лига Европа
Снимка: Gulliver/GettyImages

7942 0

Германският гранд Байерн Мюнхен стори логичното и победи с 3:0 гостуващия клет испански Барселона в последен мач за двата отбора в тазгодишната кампания от групите на Шампионска лига. И макар каталунците да стартираха по-активно срещата със своите игрови действия, то класата на Байерн спрямо тази на „блаугранас” бе материализирана с три безответни попадения.

Томас Мюлер откри резултата през първата част, а малко преди края ѝ Лерой Сане удвои аткива на Байерн с фамозен гол след изстрел от сериозна дистанция. В 62-ата минута пък Джамал Мусиала подпечата успеха за гранда от Бавария, а тегобите за Барселона бяха официализирани.

Така испанският колос за пръв път няма да играе в елиминационната фаза от най-силния европейски клубен турнир от 2000 година. Тогава „лос кулес” завършва трети зад Милан и Лийдс, а четвърти остава турският Бешикташ.

Освен за реномето на Барса, това отпадане от елиминациите в Шампионската лига имат и сериозен икономически характер. Клубът се намира в изключително тежко финансово състояние, а е известен факт, че парите в Шампионска лига са най-големите, докато тези в Лига Европа със сигурност няма да спомогнат кой знае колко на Барса.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Тер Стеген направи досадна грешка в третата минута, след като опита да комбинира с пас с Лангле, но Левандовски спря продължението на топката, за да може Бускетс да го фаулира. За това той получи жълт картон, а ударът на Лерой Сане от свободния удар спря именно в главата на опитния халф на Барса, който трябваше да получи лекарска помощ.

В седмата минута дойде първият точен удар в срещата, който бе на сметката на гостите от Испания, но опитът на Жорди Алба беше прекалено слаб, за да усложни ситуацията пред Мануел Нойер.

Барселона играеше доста добре на фона на предварителните очаквания и тимът на Шави бе подреден чудесно срещу мюнхенския колос. Все пак Байерн стигна до отлична възможност за гол в 28-ата минута Томас Мюлер проби на скорост отляво и даде успореден пас за Левандовски. Марк Андре Тер-Стеген тръгна да избива топката и я отклони съвсем леко, а полякът не успя да завърши в опразнената врата именно заради докосването от германския страж на "блаугранас".

По време на нападението пък Жорди Алба получи разтежение и бе приндутелно заменен от Оскар Мингеса. В 34-ата минута баварците откриха резултата. Роберт Левандовски се надиграваше в наказателното поле на Барса с Жерар Пике и даде успоредно центриране. Топката бе атакувана от Томас Мюлер, който отигра с глава, а Араухо изчисти топката, която обаче вече бе влетяла във вратата на Тер Стеген.

Две преди края на първата част Лерой Сане отправи топовен изстрел от 25 метра, а Тер Стеген не реагира добре и допусна прекалено лесен гол за своите стандарти.

В 78-ата минута Юлиан Нагелсман перцени да извади Роберт Левандовски от игра и пусна Малик Тилман.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Старта на втората част видя грандиозен пропуск на Лерой Сане, който получи успореден пас отдясно пред вратата на Барса, но стреля право в ръцете на Тер-Стеген, а не в останалата част от опразнената му врата.

След малко повече от час игра Левандовски даде изящен диагонален пас вляво за Алфонсо Дейвис. Той овладя и се надиграваше един на един с Араухо. Той стигна до аутлинията и центрира по земя за Джамаал Мусиала, който вкара първият си гол в Шампионска лига за Байерн Мюнхен - 3:0.

След това попадение пък Нагелсман реши да пусне редица юноши на отбора и темпото на игра на "Алианц Арена" спадна драстично. Четири преди края Сане направи невероятен пропуск от чиста позиция, след като скоростта му спомогна да се отскубне зад испанската отбрана, но ударът му бе кошмарно неточен - аут.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

БАЙЕРН МЮНХЕН: Нойер – Упамекано, Зюле, Павар, Левандовски, Сане, Коман, Дейвис, Толисо, Мюлер, Мусиала

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген – Дест, Пике, Араухо, Бускетс, Дембеле, Депай, Лангле, Жорди Алба, Де Йонг, Гави

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ БАЙЕРН МЮНХЕН - БАРСЕЛОНА ОТ ШАМПИОНСКА ЛИГА?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Барселона си усложни живота и след загуба и равен срещу Бенфика, тази вечер има нужда от победа над баварците, тъй като при различен резултат и успех за Бенфика у дома срещу Динамо Киев (който е много вероятен), каталунците остават 3-ти и отиват в Лига Европа. Към момента Байерн е лидер с 15 точки, Барселона е втори със 7, а след тях са именно Бенфика с 5 и Динамо с 1.

Байерн е спечелил всичките си мачове до момента и ще опита да завърши само с победи. Това е правено в историята само от Милан (1992/93), ПСЖ (1994/95), Спартак Москва (1995/96), Барселона (2002/03), именно Байерн (2019/20), а от тази година вече и от Ливърпул и Аякс. Само Реал Мадрид обаче го е правил на два пъти (2011/12 и 2014/15).

Баварците вкарват средно по изумителните 3,8 гола на мач в групата през този сезон, а днес ще са в настроение след успеха над Борусия (Дортмунд) през уикенда. Барселона пък влиза в мача след... загуба с 0:1 от Бетис.

Притеснително за каталунците е и че са вкарали само 4 гола в последните си 8 мача в Шампионска лига, а освен това не са вкарали повече от едно попадение в турнира от декември 2020 година - най-дългата им серия по този показател в състезанието.

Звездата на Байерн Томас Мюлер обожава да вкарва срещу Барселона и има 7 гола в последните си 6 мача срещу този съперник в Шампионска лига. Очаква се Усман Дембеле да е на линия за испанците, а той има пряко участие в три гола от последните четири сблъсъка срещу Байерн (гол и 2 асистенции).

Същевременно Байерн вкарва 2 или повече гола в 11 от последните си срещи в този турнир. Чупо-Мотинг, Горецка, Кимих, Сабитцер са по-сериозните липсващи за домакините, докато Агуеро, Брейтуейт, Фати, Педри и Роберто няма да са на разположение за испанците, като Жорди Алба е под въпрос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички