Равносметка - как и защо: Всички 1/8-финалисти в Шампионска лига... без 1... засега!


Равносметка - как и защо: Всички 1/8-финалисти в Шампионска лига... без 1... засега!
Снимка: Getty Images

4429 0

Груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир Шампионска лига за сезон 2021/22 приключи... почти! Трябваше днес официално да се сложи край на всички групи, но поради метеорологични проблеми в Бергамо, окончателният край ще бъде сложен в четвъртък (09.12).

А ето какво се случи във всяка група и кои отбори се насочват към осминафиналите в Шампионска лига, кои към Лига Европа и кои към... вкъщи:

Група А

В група А изненади в крайното класиране нямаше. Манчестър Сити завърши първи, следван от ПСЖ, докато Брюж се оказа последен. Звездните парижани разочароваха с представянето си и невъзможността да победят веднъж белгийците и веднъж РБ Лайпци, но блеснаха с успех над "гражданите". Това обаче бе недостатъчно, тъй като в ответното голямо дерби Пеп Гуардиола и компания си отмъстиха. Първите две места бяха разпределени още преди последния кръг, а РБ Лайпциг си заслужи мястото в Лига Европа първо след бой с 5:0 над Брюж, а след това и с успех над Сити в последния мач.

Към осминафиналите - Манчестър Сити и ПСЖ

Към Лига Европа - РБ Лайпциг

Към... вкъщи - Брюж

Група В

Първоначално група В бе определена като "групата на смъртта" в тазгодишното издание. Ливърпул обаче разби на пух и прах това, като записа само победи. Все пак трябва да признаем, че битката за второто място бе повече от жестока, като и трите тима имаха отлични възможности за класиране преди последния кръг. Порто го заемаше преди него, но допусна поражение от Атлетико в последния мач, Милан имаше чудесни изгледи и повярва в чудото (въпреки трагичното начало), след като поведе на Ливърпул, но впоследствие допусна пълен обрат и на всичкото отгоре остана последен.

Към осминафиналите - Ливърпул и Атлетико (Мадрид)

Към Лига Европа - Порто

Към... вкъщи - Милан

 

Група С

Безспорно едно от най-сензационните развития дойде в група С. Там големият фаворит бе Борусия (Дортмунд), но германският гранд завърши 3-ти и ще се запъти към Лига Европа. Началото бе добро, но последваха три поредни загуби, за които влияние имаше и отсъствието на Ерлинг Холанд, но това в никакъв случай не е оправдание. Златният си шанс грабна португалският Спортинг, който завърши със същия брой точки като Борусия, но с по-добри показатели в преките двубои. Аякс пък изуми и спечели всяка една своя среща и излезе с пълен актив от точки на първото място.

Към осминафиналите - Аякс и Спортинг Лисабон

Към Лига Европа - Борусия (Дортмунд)

Към... вкъщи - Бешикташ

 

Група D

В групата на 13-кратния европейски клубен шампион нямаше кой да му отнеме короната, въпреки че записа един резултат, който бе различен от 5-те победи. И това се оказа най-сензационната развръзка в последните години в турнира, след като молдовският Шериф Тираспол победи мадридчани насред дома им. Това не разклати Карло Анчелоти и компания, които спечелиха и двата си двубоя срещу Интер и си гарантираха първото място. Шериф все пак може да се похвали, че остави редовен участник в европейските клубни турнири на последната позиция - Шахтьор Донецк.

Към осминафиналите - Реал Мадрид и Интер

Към Лига Европа - Шериф Тираспол

Към... вкъщи - Шахтьор Донецк

Група Е

В група Е дойде безспорно най-голямата изненада за тази кампания. Петкратният носител на трофея Барселона отпадна още в груповата фаза за първи път от 2000 година. Каталунците така и не се справиха с Бенфика, като първо загубиха с 0:3, а след това завършиха наравно 0:0. Така това задължаваше накрая Барселона да победи Байерн Мюнхен в Германия, за да играе на осминафинлите, но това не се случи и ще играе в Лига Европа.

Към осминафиналите - Байерн Мюнхен и Бенфика

Към Лига Европа - Барселона

Към... вкъщи - Динамо Киев

Група F

Група F предложи неочаквана и неприятна изненада за футбола. Очакваният с интерес оспорван сблъсък между Аталанта и Виляреал не се състоя по план заради обилен снеговалеж в Бергамо. Мачът бе отложен за четвъртък, 09.12, от 20:00 часа българско време. Преди него испанците са с точка повече. В групата първото място бе завоювано от Манчестър Юнайтед, въпреки че англичаните показаха много колеблива игра. Големият герой за тима бе Кристиано Роналдо, който вкара във всеки мач, в който игра. Манчестърци тръгнаха кошмарно със загуба от аутсайдера Йънг Бойс, а след това изпадаха в много тежи моменти и срещу Аталанта, и срещу Вилярела, но някак се измъкнаха и дори си гарантираха първото място в предпоследния кръг. Това остава единствената неизвестна до този момент.

Към осминафиналите - Манчестър Юнайтед и Виляреал/Аталанта

Към Лига Европа - Аталанта/Виляреал

Към... вкъщи - Йънг Бойс

Група G

Група G предварително бе определена като най-слабата през тази кампания и накара мнозина да не обърнат особено внимание какво се случва там. Сензационно испанският гранд Севиля не успя да се пребори за място на осминафиналите, въпреки че съперниците далеч не бяха респектиращи. Все пак испанцитеп поемат към любимия си турнир Лига Европа. Първото място в групата пък бе спечелено от френския шампион Лил. Залцбург също ще ликува, след като си заслужи това право в последния кръг в директния сблъсък със Севиля, в който андалусииците задължително трябваше да победят, за да играят в Шампионска лига.

Към осминафиналите - Лил и Залцбург

Към Лига Европа - Севиля

Към... вкъщи Волфсбург

 

Група Н

Там европейският клубен шампион Челси не съумя да спечели групата си. В предпоследния кръг "сините" разгромиха Ювентус с 4:0 (резултатът можеше и да е още по-внушителен), но в последния минаха през истинска драма срещу Зенит и завършиха наравно 3:3, въпреки че до последните секунди водеха в резултата. Томас Тухел и компания категорично ще съжаляват за това, ако изтеглят тежък жребий за осминафиналите.

Към осминафиналите - Ювентус и Челси

Към Лига Европа - Зенит

Към... вкъщи - Малмьо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички