Смълчаните грандове в Шампионска лига, които ще получат "втори шанс" в Лига Европа


Смълчаните грандове в Шампионска лига, които ще получат "втори шанс" в Лига Европа
Снимка: Guliver/GettyImages

2725 0

Груповата фаза на поредния сезон Шампионска лига приключи преди броени минути, а краят официализира някои големи изненади в крайното класиране, както положителни, така и негативни, предизвикващи присмех или тъга във футболната общественост.

В крайна сметка освен шестнадесетте тима, които ще продължат в Шампионска лига и на пролет - още осем ще се озоват автоматично в елиминационната фаза на Лига Европа.

Болезненият развой, който никой не очакваше да се повтори

Вероятно най-голямата изненада сред въпросните 8 отбора е Барселона, който въпреки мощните входящи трансфери през лятото, отново се озова на пролет във втория по-сила европейски турнир. Подобна съдба съпътства тима и през миналата година, когато бе елиминиран от Айнтрахт Фракфурт впоследствие и спечели трофея.

Каталунците не успяха да преборят Байерн Мюнхен и Интер за едно от двете места, а само Виктория Пилзен остана под каталунците във въпросната група. 

Историческият резил за едни и щастлив момент за други 

Появата на Байер Леверкузен в Лига Европа също може да се определи като известна изненада, тъй като "аспирините" продължават за сметка на потресаващия Атлетико Мадрид. 

"Дюшекчиите" бяха определяни за фаворити в компанията още на Порто и Брюж, но реалността бе, че събраха равен брой точки с германския тим, но по-лоши показатели приключиха участие в клубните турнири за "дяволите" през кампанията. 

Неочакваните трудности и незабравим срам за европейски гранд

Италианският колос Ювентус, който до миналия сезон разполагаше в редиците си с Кристиано Роналдо, и бе решен да се бори за триумф в надпреварата - можеше да запише много срамна страница в историята си. 

"Зебрите" завършиха едва на трето място в компанията на ПСЖ, Бенфика и Макаби Хайфа и вместо "старата госпожа" да се бори с парижани за първата позиция, то тя завърши с равни точки с израелския тим и само по-добрите показатели я пратиха в Лига Европа. 

Останалите тимове, които ще търси нещо значимо

Аякс, Спортинг, Залцбург, Шахтьор Донецк и Севиля са останалите клубове, които ще се присъединят към втория по сила европейски клубен турнир под егидата на УЕФА. 

За последния изброен това няма да е изненада или нещо ново - андалусийците са най-успешният турнир в надпреварата със своите шест трофея, какъвто можеше да спечели и Аякс през 2017 г., когато загуби на финала от Манчестър Юнайтед. 

Двата тима бяха сред претендентите за вторите позиции в групите си, но испанският клуб никак не е във форма, докато Аякс просто не може да се мери с моментните възможности на Ливърпул и Наполи. 

Спортинг до последния кръг имаха възможност да продължат в Шампионска лига, но уникална въртележка ги остави на трето място за сметка на Тотнъм и Айнтрахт, а Шахтьор Донецк направи ценно реми и не случайно се озоваха отново в Лига Европа. Украинският гранд спечели надпреварата през 2009 г. 

Тимовете, които продължават към Лига Европа: Аякс, Байер Леверкузен, Барселона, Спортинг, Залцбург, Шахтьор Донецк, Севиля и Ювентус

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички