След 13 години чакане: Интер ще се бори за 4-та европейска корона


След 13 години чакане: Интер ще се бори за 4-та европейска корона
Снимка: Getty Images

2377 0

Интер се превърна в първия финалист в Шампионска лига за сезон 2022/23, след като постигна последователни победи над градския си съперник - Милан, в рамките на седмица. 

Във вторник попадение на Лаутаро Мартинес четвърт час преди края на редовното време предреши изхода от спора, след като "нерадзурите" вече разполагаха с актив от две чисти попадения, предвид успеха в първата среща. 

По този начин възпитаниците на Симоне Индзаги ще спорят на големия финал в Истанбул срещу победителя от двойката Реал Мадрид - Манчестър Сити, който тепърва ще се изяснява след 1:1 на "Сантяго Бернабеу".

В търсене на нов трофей

На практика Интер сложи край на чакането за нов финал в надпреварата, след като за последно го достигна през 2010 г., когато начело с Жозе Моуриньо постигна легендарен требъл, а в "турнира на богатите" се наложи над Байерн Мюнхен с 2:0. 

Срещата с баварците на практика е и първа шампионска в турнира, откакто той носи името "Шампионска лига", тъй като останалите финали датират от миналия век. 

"Змийската" история

"Нерадзурите" са достигали до финала на Шампионска лига – бившата Европейска купа – пет пъти, като са спечелили три и са загубили останалите два. Те вдигнаха трофея в два последователни сезона, през 1963/64 срещу Реал Мадрид и 1964/65 срещу Бенфика.

Пораженията пък датират от финалите през 1967 г. срещу Селтик и през 1972 г. срещу Аякс. Дебело трябва да се подчертае, че след цели три двубоя на полуфиналите преди битката с шотландския колос - бива отстранен родния ЦСКА след легендарна битка. 

Моментът е изключително специален и за наставника Симоне Индзаги, който се превръща в едва втория италиански треньор на Интер, който класира клуба до финала след Джовани Инверници през 1972 г.

Проследете всичко най-интересно от Шампионска лига със SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички