Сити и Спортинг с исторически за съперничеството им резултат - "гражданите" напред в Шампионска лига


Сити и Спортинг с исторически за съперничеството им резултат - "гражданите" напред в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

4280 0

Английският гранд Манчестър Сити очаквано се класира за четвъртфиналите в Шампионска лига, въпреки че не успя да победи Спортинг Лисабон в мача-реванш от осминафиналите. Двата тима завършиха при равен резултат 0:0.

"Гражданите" си бяха осигурили мястото на следващата фаза още след първата среща, след като я спечелиха с повече от категоричен резултат - 5:0. Това позволи на Пеп Гуардиола да направи промени в състава си, който въпреки това отново изглеждаше достатъчно класен.

Сити имаше надмощие над опонента си по всеки показател, но чистите положения на сметката на "гражданите" не бяха толкова много спрямо стандарта, който сами са задали. Гостите пък имаха едно чисто положение за гол чрез Паулиньо, но появилият се като резерва вместо Едерсон - Карсън.

Това бе четвърта среща между тези два отбора и първо равенство в мачовете. Предишните два бяха спечелени от Сити, докато първият официален - от осминафиналите на Лига Европа през 2012 година, бе спечелен от лисабонския гранд с минималното 1:0.

За Манчестър Сити предстои гостуване на Кристъл Палас от Висшата лига в понеделник (14-и март). Спортинг Лисабон пък има визита на Морейренсе в португалския елит, отново в същия ден - понеделник (14-и март).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Игън-Райли, Стоунс, Лапорт, Зинченко, Фернандиньо, Гюндоган, Бернардо, Стърлинг, Фодън, Жезус;

Спортинг Лисабон: Адан, Федал, Коатес, Нето, Рейс, Табата, Угарте, Педро Поро, Паулиньо, Сарабия, Слимани;

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАНЧЕСТЪР СИТИ - СПОРТИНГ ЛИСАБОН В ШАМПИОНСКА ЛИГА?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 9-ата минута се стигна до напрежение, след като Манчестър Сити бе сигурен, че трябва да получи дузпа заради по-груба игра на португалския тим в наказателното му поле. Главният съдия обаче прецени, че играта е чиста и не получи сигнал от ВАР, за да преразгледа решението си.

В 24-ата минута дойде първата по-сериозна ситуация за гол пред някоя от двете врати. Фил Фоудън стреля опасно, но вратарят на лисабонския гранд успя да се намеси по чудесен начин и спря полета на топката към левия ъгъл на вратата му.

След първия половин час игра очаквано домакините имаха сериозно предимство по всеки показател. Притежанието на топката бе в "гражданите" в 63% от времето. Същевременно футболистите на Пеп Гуардиола бяха отправили 3 удара, 1 от които точен, докато гостите нямаха нито един.

5 минути преди края на редовното време Рахийм Стърлинг бе близо до попадението. Той получи подаване в наказателното поле и стреля към вратата на Адан, но сякаш можеше да го стори по-добре. Ударът му позволи на стража на гостите да се намеси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Секунди след началото на срещата бе вкаран гол. Чудесен пробив на Марез бе спрян в последния момент, но след това топката се озова в Жезус. Бразилският нападател стреля от малък ъгъл и след лошо пласиране на вратаря на гостите топката се озова в мрежата му. Попадението обаче бе отменено поради засада на Жезус.

В 76-ата минута гостите бяха много близо до попадението, след като Паулиньо получи подаване в наказателното поле и стреля превъзходно, но там Скот Карсън, появил се като резерва вместо Едерсон, отраи по добър начин.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Както вече споменахме, реваншът изглежда напълно протоколен. Разгромната победа с 5 попадения разлика е втората най-голяма в историята на Шампионска лига, когато се отнася за първи осминафинален мач като гост на даден тим.

Сити никога не е печелил турнира, но може да даде огромна заявка, че това е неговият сезон. Още повече, че Пеп Гуардиола открито заяви, че отборът му ще се опита да надгради и да се справи още по-добре и във втората среща.

Ако Сити изпълни думите му и надделее с поне седем гола разлика, то ще бъде изравнен най-големият успех в историята на Шампионска лига, що се касае сблъсъците, решавани в два мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички