Шедьовър! Реал Мадрид и Манчестър Сити сътвориха зрелище в Шампионска лига, в което обаче не се надлъгаха (ВИДЕО)


Шедьовър! Реал Мадрид и Манчестър Сити сътвориха зрелище в Шампионска лига, в което обаче не се надлъгаха (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10566 0

Реал Мадрид и Манчестър Сити сътвориха уникален сблъсък, за който ще се говори дълго. Двубой, който ще остане в историята на Шампионска лига с футбола на двата състава, треньорския сблъсък, невероятния развой и страхотните голове.  От първата минута започна зрелището на "Бернабеу", което завърши 3:3, а реваншът от 1/4-финалите на надпреварата е само след 8 дни, който остава напълно отворен.

Сити удари пръв след гол на Бернардо Силва във 2'. Коварен изстрел на  Камавинга, рикоширал в Рубен Диаш и записан като негов автогол, възстанови равенството в 12', а само 2' по-късно Родриго сътвори пълен обрат.  През второто полувреме се стигна до още един обрат - този път в полза на Сити. Фил Фодън в 66 ' и Йошко Гвардиол със суперголове направиха 2:3.  В 79' и Феде Валверде блесна с изпълнение за 3:3.

Това се превърна в едва вторият в историята мач от фазата на елиминациите в Шампионска лига, в който са отбелязани три гола в първите 14 минути, след Ман Сити - Тонтъм през април 2019 г. (2:2 за 11 минути).

Страхотно зрелище в Шампионска лига благодарение на Реал и Манчестър Сити

Също така това е е два четвъртият път в Шампионска лига, в който и двата отбора отбелязват 3+ гола в първия мач от два мача на директните елиминации, като предишният случай също беше между тези два отбора (Ман Сити - Реал Мадрид 4:3 през сезон 2021-22).

Що се отнася до индивидуалното представяне на играчите.  Фил Фодън отбеляза шест гола извън наказателното поле този сезон; най-много от всеки играч за клуб от Висшата лига във всички състезания. Гвардиол пък намери най-подходящия момент да вкара първия си гол за "гражданите" - именно на "Сантяго Бернабеу".

Голът на Бернардо Силва за Манчестър Сити след 108 секунди пък е вторият най-ранен гол, отбелязан от гостуващ отбор срещу Реал Мадрид на "Бернабеу" в ШЛ, след само Марио Манджукич за Ювентус през април 2018 г. (77 секунди).

В реванша на "Етихад" Карло Анчелоти няма да може да разчита на Чуамени, който си изкара жълт картон още в 1' на двубоя, а бе от застрашените от наказание. Именно от този фал се стигна до първия гол в срещата, като първото полувреме бе изключително равностойно, а двата отбора не се спираха и постоянно търсеха попадения.

През второто полувреме имаше период на натиск от страна на "гражданите", като това даде резултат - головете на Фодън и Гвардиол. Феде Валверде обаче показа също, че е майстор на страхотните изпълнения и не позволи Сити да си тръгне с преднина от Мадрид. А Карло Анчелоти и Хосеп Гуардиола - двама от най-великите мениджъри, ще се изправят отново един срещу друг в поредното голямо тактическо надлъгване.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Реал стартира по ужасен начин срещата. Още след 30 секунди игра защитникът на домакините Орелиен Чуамени си изкара жълт картон. Той бе един от застрашените да пропусне реванша и това стана факт рано-рано след фал срещу Джак Грийлиш.

Наказателният удар бе отсъден на средна дистанция, а зад топката застана Бернардо Силва. Той завъртя топката право към вратата на Лунин, който не се намеси добре и вместо да избие топката в пропусна във вратата си.

Голът само още повече настърви "гражданите", докато мадридчани не бяха уверени в защита. Сити направи голям пропуск в 6', като Грийлиш намери Ерлинг Холанд в накзателното поле. Той стреля от малък ъгъл, но не преодоля Лунин, а след това и шут на Грийлиш бе блокиран.

В 12' мадридчани успяха да изравнят, макар и късметът да бе на тяхна страна. Едуардо Камавинга стреля от разстояние, а топката рикошира в Рубен Диаш, като бе записано като негов автогол. Само 2 минути след това Родриго направи пълен обрат. Той се откъсна от центъра, бе по-бърз от защитниците и прокара топката между краката на Аканджи и прати топката във вратата на Ортега.

И двата отбора показаха, че нямат никакво намерение да пестят сили и хвърляха всичко в атака. Началните 20 минути минаха неусетно, като всяка едно положение можеше да се превърне в голово.  Федерико Валверде успя да финтира Йошко Гвардиол в 19' и стреля от границата на наказателното поле на Манчестър Сити, но право в ръцете на Ортега.

В 30' Дани Карвахал взе топката и подаде към Родриго. Той навлезе в наказателното поле и стреля, но право в Ортега. 2 минути по-късно и Сити имаше нелоша възможност, но ударът на Грийлиш бе отново блокиран. Веднага след това Реал Мадрид организира бърза контраатака, когато инисиус подаде към Родриго, но той стреля неточно.

И в края на полувремето двата тима си размениха по една опасност. Първо Бернардо Силва пробва да изненада Лунин с далечен изстрел, но без успех, а в 42' Винисиус се въползва именно от грешка на португалеца, но ударът му попадна в ръцете на Ортега.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Сити записа първата опасност през втората част, като в 48' Джак Грийлиш пробва с диагонален изстрел извън наказателното поле, но високо над вратата. Минута след това отново английският национал центрира към наказателното поле, за да намери Холанд, но топката бе изчистена от защитата на домакините.

В 54' Белингам получи топката в наказателното поле, където без проблем залъга трима от играчите на Сити и стреля, но топката мина покрай вратата. Малко след това Родри нанесе удар с глава след центриране на Грийлиш от фал, но ударът прелетя над вратата.

Без съмнение следващите минути принадлежаха на отбора на Хосеп Гуардиола. В рамките на няколко минути Фил Фодън и Бернардо Силва отправиха коварни изстреля, но Лунин се справи и в двата случая.

След по-добрата и настоятелна игра на "гражданите" се стигна до изравнително попадение. Силва подаде към Джон Стоунс. Той намери Фил Фодън, който със страхотен удар от дъгата на наказателното поле не остави никакви шансове за Лунин.

Само 5 минути по-късно Сити направи обрат - втория в мача. От близо 20 метра Йошко Гвардиол препарира отново стража на мадридчани със супергол. Веднага след това Карло Анчелоти направи две смени. На мястото на Тони Кроос пусна Лука Модрич, а Браим Диас замени Родриго.

И точно, когато Реал изглеждаше силно ранен, показа за пореден път , че няма никакво намерение да се предаде пред красиви голове на Сити. Феде Валверде излезе на сцената след чудесен пас на Винисиус. Уругваецът бе оставен непокрит и със страхотен удар възстанови равенството. Това бе и последното попадение, като всичко ще се реши след само 8 дни на "Етихад".

 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Лунин, Карвахал, Чуамени, Рюдигер, Менди, Валверде, Кроос, Камавинга, Белингам, Винисиус, Родриго;

Манчестър СитиОртега, Аканджи, Стоунс, Диас, Гвардиол, Родри, Ковачич, Фодън, Силва, Грийлиш, Холанд;

*Де Бройне е резерва.

ПРЕДИ ДВУБОЯ


През този сезон Сити не е чак толкова впечатляващ, но все още е в играта за втори пореден требъл. Реал пък е уверен лидер в Ла Лига, но на моменти показва немалко слабости в играта си. Ако може да се счете за предимство, то мадридчани нямаха мач през този уикенд и трябва да са по-свежи от съперника си.

Тибо Куртоа и Дейвид Алаба са единствените дългосрочно контузени в лагера на Реал. Едер Милитао вече се завърна и може да се разчита на него. Проблемите на Хосеп Гуардиола са в защита, тъй като Кайл Уокър и Нейтън Аке са аут заради контузии

"Много е важно да бъдем на върхово ниво, психическият аспект е много важен. Имахме време да се приготвим за този мач, подготвени сме много добре. Уверен съм, че ще дадем всичко от себе си и че имаме качествата да се противопоставим", сподели Анчелоти на пресконференцията в понеделник.

Манчестър Сити има негативен рекорд срещу испанци - 4 победи, 3 равенства и 8 загуби, но е в серия от 22 европейски мача без поражение. "Гражданите" са спечелили само едно гостуване на "Сантяго Бернабеу" (1 равенство и 3 загуби), но пък Пеп Гуардиола е победил в шест от последните си осем сблъсъка с Карло Анчелоти (1 равенство и 1 загуба).

Реал Мадрид и Сити са се срещали общо 10 пъти до момента в официални сблъсъци, като "гражданите" имат четири успеха, "кралския клуб" е с три - колкото са и равенствата

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички