Шампионската лига с повече отбори и мачове от 2024 година


Шампионската лига с повече отбори и мачове от 2024 година
Снимка: Getty Images/Guliver

1071 0

Нов формат на Шампионската лига с 36 отбора и десет мача в груповата фаза от 2024 година може да бъде одобрен и приет още този месец, разкри президентът на Асоциацията на европейските клубове (АЕК) Андреа Аниели.

Аниели обяви, че очаква в следващите седмици да бъде реше въпросът как ще бъдат разпределени допълнителните четири квоти, след което УЕФА ще даде съгласието си за реформите, които на практика ще сложат край на идеята за Европейски Суперлига. Генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети коментира слуховете за Суперлигата по време на изявлението си на генералната асамблея на АЕК. "Задружността може да бъде изгубена, когато се преследват коварни идеи под претенцията за оцеляване, растеж и бизнес нужди", каза Маркети.

Новият формат на Шампионската лига е изготвен по идея на изпълнителния директор на Аякс Едвин ван дер Сар, като в първата фаза на надпреварата отборите вече ще играят по десет мача срещу съперници на различно ниво. По този начин ще се изготви общо класиране, което заедно с плейофи ще определи участниците в елиминационната фаза напролет. Европейските първенства искат допълнителните четири места да бъдат дадени на шампионите на средни по сила лиги, които в момента трябва да играят плейофи, но е по-вероятно две от квотите да бъдат определени като "уайлд кард" и да бъдат заделени за най-силните първенства, които да имат и пети участник в турнира.

Според новия формат отборите ще имат по-голяма ангажираност в Европа, а според Аниели това може да се компенсира като се намали броят на отборите във вътрешните първенства. "Опитваме се да постигнем баланс от една трета международни мачове и две трети мачове във вътрешното първенство. Считаме, че за да има добър баланс, 20 отбора в едно първенство е твърде много", каза президентът на Ювентус.

В същото време Аниели намекна, че се готвят и други сериозни промени в европейски футбол, включително и забрана за трансфери между водещите отбори на континента. "Моментът е добър за големи решения. Трябва да мислим за широка палитра от реформи. Можем да помислим за трансферна система, според която отборите се класират в определени групи и няма да могат да купуват играчи един от друг. Това ще подобри непряката солидарност към другите отбори и ще сложи край на трансферите за деветцифрени суми между отборите, участващи в Шампионската лига. Обсъждаме тези елементи", обясни Аниели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички