Реал Мадрид доказа, че е Господарят на Шампионска лига


Реал Мадрид доказа, че е Господарят на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Gulliver

9838 0

Реал Мадрид завоюва своята 12-а титла в Шампионска лига и се превърна в първия отбор, спечелил две поредни години трофея от най-стария клубен турнир.

"Белия балет" победи Ювентус с 4:1 в Кардиф с попадения на Кристиано Роналдо в 20' и 64', Кеземиро в 61' и Асенсио в последната минута от редовното време. Марио Манджукич с красив гол зарадва "тифозите" през първата част.

В началото на първото полувреме Ювентус бе по-активният отбор, но Реал бързо възстанови равенството в играта.  В 20' звездата на "кралския клуб" Кристиано Роналдо комбинира с Даниел Карвахал и със страхотен премерен удар се разписа за 1:0. Само 7 минути по-късно Манджукич след фамозен гол от задна ножица изравни резултата.

Втората част бе изцяло под доминацията на "Кралете". В 62' Каземиро шутира от далечна дистанция и се разписа за 1:2, но имаше рикошет в Кедира. Само 2 минути след него Роналдо вкара и втория си гол след асистенция на Модрич.

В 83' "бианконерите" останаха с човек по-малко, след като влезлият като резерва Куадрадо бе изгонен с втори жълт картон. В 90' резервата Асенсио отбеляза за 4:1 в първите му минути в ШЛ и оформи крайния резултат. 

Първо полувреме

Двубоят започна с два удара в посока вратата на Реал Мадрид, макар и да не представляваха някаква опасност. В 3' Игауин стреля с глава след центриране в наказателното поле, но ударът му бе прекалено слаб и право в ръцете на Навас.

Няколко секунди по-късно отново аржентинецът пробва далечен изстрел и макар стражът първоначално да изпусна топката, все пак успя да я хване. 

В 7' "бианконерите" затвърдиха впечатлението, че са по-активният отбор в началните минути. Пянич, от дъгата на наказателното поле, стреля в долния ъгъл на Навас, който обаче прояви впечатляващ рефлекс и изби топката.

"Кралете" постепенно изравниха играта и така се стигна до най-опасната атака в 20'. Кристиано Роналдо откри резултата, след като бе намерен на точката на дузпата от Карвахал. Това е и 11-ти гол за португалеца в турнира през този сезон.

 

 

Радостта на Реал трая само 6 минути, след като "бианконерите" отговориха на попадението на Реал. Манджукич изравни резултата след задна ножица, за изпълнението, на която асистира Игуаин. 

Двубоят продължи и през следващите минути да е на много високи обороти и отборите показаха впечатляващ футбол, но по-сериозните положения липсваха. В 31' Роналдо опита атрактивно изпълнение на задна ножица от границата на наказателното поле, но не сполучи с него.

Второ полувреме

Втората част започна с атака от страна на Реал. Иско бе изпуснат в наказателното поле, но Бардзали се намеси по невероятен начин, точно преди испанецът да нанесе удар по топката.

Шампионът на Испания  наложи постепенен натиск. В 54' Модрич опита с далечен изстрел, но Буфон улови топката. 4 минути по-късно Реал отново организира добра атака, Марсело центрира към далечната греда, а Роналдо се разминава на косъм с нея.

Натискът на отбора на Зинедин Зидан донесе успях и в рамките на две минути нанесе много тежък удар срещу Юве. Първо в 62' с далечен удар Каземиро изведе по невероятен анчин отново отбора си напред, но повторенията показаха, че след рикошет топката спря във вратата на Буфон. Само 2 минути след това попадение Роналдо бе безпощаден от чиста позиция след подаване на Модрич.

"Белия балет" продължи доминацията си, като Юве успя да стигне до статично положение в 81'. Алве центрира по чудесен начин, но ударът на Сандро мина близо до гредата.

В 83' ситауцията пред "бианконерите" се усложни още повече, след като влезлията като резерва Куадроадо бе изгонен след втори жълт картон. В 90' резервата Асенсио отбеляза за 4:1 в първите му минути в ШЛ и оформи крайния резултат.

Стартовите състави: 

Ювентус: Буфон; Андреа Барзали, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини; Даниел Алвеш, Алекс Сандро, Миралем Пянич, Сами Кедира; Пауло Дибала, Марио Манджукич; Гонсало Игуаин.

Реал Мадрид: Кейлор Навас; Даниел Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело; Каземиро, Лука Модрич, Тони Кроос, Иско; Карим Бензема, Кристиано Роналдо

 

Преди мача

Феновете загряват за предстоящата среща, като част от тях не могат да издържат да стигнат до Кардиф и още по време на полета започнаха с подкрепата към Юве чрез песни

Реал Мадрид може да влезе в историята като първия тим, дублирал титлата в поредни години. Това е трети финал за последните четири години за "Кралския клуб", като на два пъти - през 2014-а и 2016-а победи Атлетико Мадрид.

Юве от друга страна може да завоюва трофея за трети път в своята история. Грандът от Торино е завоювал европейската корона през 1985-а и 1996-а година, като загуби сблъсъка за титлата от Барселона през 2015-а година. "Бианконерите" бяха изключително убедителни по пътя си към финала. Воденият от Масимилиано Алегри тим не загуби нито една среща, изправяйки се срещу Порто, Барселона и Монако, а през това време Юве допусна едва един гол във вратата си.

И двата финалиста са в пълна бойна готовност за финала в Кардиф. Сами Кедира се възстанови от контузията си, докато единствената въпросителна пред Зинедин Зидан се казва Гарет Бейл. Уелсецът не е играл в последните 7 седмици и, въпреки че е в групата, до последно Зидан ще умува върху това той или Иско да стартира сред титулярите. В часовете преди срещата се появи информация, че Иско все пак ще излезе като титуляр.

 

Другата въпросителна е дали Карвахал ще може да изиграе 90 или 120 минути, но по всяка вероятност ще е титуляр.

Двата отбора ще излязат един срещу друг за 19-и път в европейските турнири, като имат по осем победи, а два пъти са завършили наравно. Юве има 21 гола в тези срещи, а Реал Мадрид - 18. Последната им среща е в полуфиналите на сезон 2014/2015, когато Ювентус победи с общ резултат 3:2

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички