Финално броене: Време е за Реал Мадрид - Ювентус във финала на Шампионска лига


Финално броене: Време е за Реал Мадрид - Ювентус във финала на Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

1502 0

Дългоочакваната кулминация на футболния сезон в Европа е след броени часове. На стадион "Милениум" в Кардиф един срещу друг ще се изправят шампионите на Италия и Испания - Ювентус срещу Реал Мадрид, които се оказаха двата най-достойни отбора за да си оспорват трофея в Шампионска лига.

Стотици милиони фенове са готови да притаят дъх пред малкия екран, като финала в най-комерсиалния клубен турнир е от 21:45 часа българско време. Двубоят може да следите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG, като всичко интересно около финала може да следите на нашите страници.

ПЪТЯТ

Ювентус беше изключително убедителен по пътя си към финала. Воденият от Масимилиано Алегри тим не загуби нито една среща, изправяйки се срещу Порто, Барселона и Монако, а през това време "бианконерите" допуснаха едва един гол във вратата си.

Далеч по-тежък беше пътят на Реал Мадрид. "Кралския клуб" спечели два пъти с по 3:1 срещу Наполи, но едва не отпадна от Байерн Мюнхен в четвъртфиналите. Роналдо и компания направиха куп пропуски в двата мача, които можеха да струват скъпо на отбора, но в крайна сметка след успех с продълженията на "Сантиаго Бернабеу", Реал продължи напред, където на полуфиналите отстрани Атлетико Мадрид.

СЪСТАВИТЕ

Добрата новина е, че двата отбора са в пълна бойна готовност за финала в Кардиф. Сами Кедира се възстанови от контузията си, докато единствената въпросителна пред Зинедин Зидан се казва Гарет Бейл. Уелсецът не е играл в последните 7 седмици и, въпреки че е в групата, до последно Зидан ще умува върху това той или Иско да стартира сред титулярите. Другата въпросителна е дали Карвахал ще може да изиграе 90 или 120 минути, но по всяка вероятност ще е титуляр.

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Алвеш, Сандро, Пиянич, Кедира, Дибала, Манджукич, Игуаин

Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Каземиро, Модрич, Кроос, Иско, Бензема, Роналдо

БИТКАТА ЗА ЗЛАТНАТА ТОПКА

Всички са убедени, че това е мачът, който ще реши битката за "Златната топка". Заради слабото си представяне като цяло в елиминациите на Шампионска лига, Лионел Меси категорично не е сред фаворитите за отличието. Така битката е между двама играчи в момента - Джанлуиджи Буфон и Кристиано Роналдо. Португалецът е фаворит заради представянето си в елиминациите (8 гола, 1 асистенция) и цялостно заради представянето си през последните 4 месеца. Ако Ювентус обаче спечели трофея, а Буфон обезличи португалеца, то тогава той може да е първият вратар след Лев Яшин, който печели най-ценното индивидуално отличие.

ИСТОРИЯТA

За последно двата отбора играха финал през 1998 година, когато Реал Мадрид се добра до победа с 1:0 с много спорен гол, който можеше да бъде отменен заради засада. След този финал обаче Ювентус доминира в сблъсъците с Реал, отстранявайки два пъти "белия балет" в елиминациите на Шампионска лига. Именно "бианконерите" спряха "кралете" по пътя им към защита на трофея в турнира през 2015 година.

ОЧАКВАНИЯТА

От ден на ден фаворитът в надпреварата се мени, поне според букмейкърите. Ако Ювентус спечели Шампионска лига, отборът ще реализира требъл - нещо, което не се е случвало в историята на тима. Реал Мадрид пък има шанс да се превърне в първия тим, който защитава титлата си в турнира. Триумф ще означава и дубъл заедно с Ла Лига - нещо, което не се е случвало през 21 век на тима, спечелил 3 пъти най-комерсиалния клубен турнир (2002, 2014, 2016).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички