Разгром след детински грешки! Манчестър Сити счупи машината на Байерн Мюнхен и гледа към ½-финалите в Шампионска лига (ВИДЕО+СНИМКИ)


Разгром след детински грешки! Манчестър Сити счупи машината на Байерн Мюнхен и гледа към ½-финалите в Шампионска лига (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

12293 0

Манчестър Сити разби само с 3:0 Байерн Мюнхен в първия ¼-финален сблъсък от Шампионската лига и направи огромна крачка към класирането за полуфиналите. Хората на Пеп Гуардиола доминираха на терена през по-голямата част от двубоя и съвсем заслужено спечелиха дебютната битка между двата колоса в елиминационната фаза на най-комерсиалния футболен турнир.

Категоричният успех за „гражданите“ изковаха Родри (27), Бернардо Силва (70) и Ерлинг Холанд (77). Така Сити остана и единственият отбор в надпреварата, непознаващ вкуса на поражението, надиграйки единият от другите два такива до момента от началото на тазгодишното издание.

В интерес на истината и хората на Томас Тухел имаха немалко положения, но така и не успяха да пратят топката в мрежата на Едерсон, който отчая най-вече Лирой Сане.

Ситуациите за англичаните обаче бяха повече и могат да съжаляват, че съвсем не унищожиха баварците преди реванша в Мюнхен следващата сряда.

Вратарят на гостите Ян Зомер на моменти изпадна в комични ситуации, но все пак на няколко пъти спаси своите от още по-голям разгром. Особено през второто полувреме защитата на Байерн изглеждаше като разграден двор. Домакините съумяха да се възползват поне от някои от детинските грешки в безупречната до днешния сблъсък баварска машина.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Сблъсъкът на „Етихад“ започна на сравнително високо темпо. Хората на Пеп Гуардиола владееха повече топката. В 5-ата минута Де Бройне изведе Холанд малко вляво в пеналта, а норвежецът би силно, но високо над вратата. Само 120 секунди по-късно белгийският плеймейкър центрира отдясно, където оставеният сам Гюндоган не успя да стреля добре с глава.

Байерн отговори на предизвикателството в 11-ата минута. Алфонсо Дейвис получи на дъгата на пеналта реши да стреля, ала твърде далеч от целта.

В 15-ата минута едва не се стигна до фатална грешка, която да доведе до гол във вратата на гостите. Защитник върна топката към Зомер прекалено рисково, а Холанд веднага се втурна към стража и го притисна здраво, но стражът все пак съумя да я изчисти встрани под мощна на норвежката голова машина.

Video edited on Kapwing

Ерлинг Холанд стигна до първия точен удар в мача. Той дойде в 22-ата минута, когато Грийлиш го намери с гръб, а таранът би доста слабо и в ръцете на Зомер.

В 26-ата минута Джамал Мусиала стреля в десния ъгъл на Едерсон от 10-на метра, но за късмет Диаш се изпъна и с петата си спаси сигурен гол за гостите.

ГОООЛ! Само около 60 секунди по-късно Сити поведе в резултата. Родри финтира Мусиала и със страхотен удар от около 20 метра матира Зомер, пращайки топката в горния му десен ъгъл – 1:0.

Video edited on Kapwing

В 34-ата минута Де Бройне проби и центрира в пеналта, Зомер буксира, а топката попадна на волето на Гюндоган, но швейцарският страж показа феноменален рефлекс и изби. След това Зомер едва не сгафи фатално при ново центриране, но му се размина.

Video edited on Kapwing

Матайс де Лихт получи лекарска помощ в 42-ата минута, след като почувства болки в глезена. В добавеното време пък Сане пробва мерника си, но не порази целта.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта мачът се оживи, а и Байерн заигра по коренно различен начин. Почти веднага след почивката Сане стреля, а Едерсон отрази. В 49-ата минута отново стражът на „гражданите“ направи ново феноменално спасяване. Мусиала изведе Сане, който шутира, но отново не успя да преодолее бразилския голкийпър.

В ответната атака по чудо не падна втори гол в мрежата на баварците. Упамекано и Зомер не действаха в синхрон и топката бе ритната в тялото на Грийлиш. След това пък Зомер я изрита в тялото на Холанд, но ударът на нападателя бе блокиран за късмет на германците.

Отново Сане имаше възможност да обстрелва Едерсон. Третият му опит след антракта дойде в 54-ата минута. Бразилският страж обаче отново го отчая, избивайки в корнер.

Последва известен период на надмощие на домакините. Зомер първо спаси удар на Аке, а в 58-ата минута отрази у много прецизен изстрел с глава на Рубен Диаш.

ГОООЛ! В 70-ата минута Сити удвои. Домакините се възползваха от поредната детинска грешка в защитата на баварците. Упамекано позволи на Грийлиш да му отнеме, а той пусна към Холанд. Норвежецът можеше да стреля, но реши да центрира към Бернардо Силва, който от 8 метра не остави шансове на Зомер след удар с глава – 2:0.

В 75-ата минута влезлият на смяна Хулиан Алварес пропиля шанс да вкара трети гол. Зомер успя да спаси удара му от пеналта.

ГОООЛ! В 77-ата минута обаче дойде моментът и Холанд да се разпише. Ерлинг не успя да стреля с глава след корнер, но развитието на атака продължи. Алварес центрира към Стоунс, който с глава свали към Холанд, а за него нямаше проблем отблизо да прати топката в мрежата – 3:0.

Video edited on Kapwing

В 82-ата минута Хулиан Алварес  профука нов златен шанс, след като шутира на сантиметри от страничната греда. Родри пък с глава нямаше късмет да забие втория си гол в мача, тъй като Зомер с мъка с две ръце изби удара му с глава в корнер в 87-ата минута.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Стоунс, Диаш, Аканджи, Аке, Родри, Гюндоган, Силва, Де Бройне, Грийлиш, Холанд

БАЙЕРН МЮНХЕН: Зомер, Павар, Упамекано, Де Лихт, Дейвис, Кимих, Горетцка, Сане, Мусиала, Коман, Гнабри

ПРЕДИ МАЧА

Футболният свят е приковал очи към сблъсъка между двата гиганта. Любопитното е, че те за първи път ще се изправят един срещу друг в елиминационната фаза на най-комерсиалния клубен футболен турнир. До момента те са се изправяли 6 пъти в надпреварата, но в групите й. Сити и Байерн имат по 3 победи.

„Гражданите“ отстраниха друг германски представител на 1/8-финалите в лицето на РБ Лайпциг. Хората на Пеп Гуардиола разбиха с общ резултат 8:1 „биковете“.  Във Висшата лига тимът е в серия от 4 поредни победи, последната от които с 4:1 като гост на Саутхямптън. Манчестър Сити е втори в класирането и води ожесточена битка с Арсенал за титлата.

Байерн Мюнхен отстрани звездния отбор на ПСЖ в предишния етап с общ резултат 3:0. В Бундеслигата момчетата на новия треньор Томас Тухел са на върха, но Борусия Дортмунд продължа да им диша във врата. Баварците победиха с 1:0 при визитата си на коравия отбор на Фрайбург в последния кръг.

Главен съдия на срещата е Хесус Хил Мансано от Испания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички