Пътят до трофея в Шампионска лига за европейските грандове, които са фаворити


Пътят до трофея в Шампионска лига за европейските грандове, които са фаворити
Снимка: Getty Images/Guliver

1997 0

Победителят в тазгодишното издание на най-престижния европейски клубен турнир във футбола - Шампионска лига, вече трябваше да е ясен, още преди над 1 месец. Пандемията от коронавирус обаче направи така, че решаващите битки да се състоят през август в невиждан за турнира в този му вариант формат.

Макар и все още да не са се изиграли всички двубои от осминафиналната фаза, в петък (10.07) бе изтеглен жребият за четвъртфиналите и полуфиналите, като по този начин падат големи въпросителни относно фазите, в които могат да се получат гръмки европейски битки.

Преди картината да е завършена за последните 8 отбора обаче, трябва да се изиграят 4 осминафинала (1 от които сякаш предрешен). А въпросите там са 4: Ще успее ли Ювентус да избегне огромно падение и срам и да обърне Олимпик Лион, след като загуби първия двубой с 0:1 във Франция? Ще успее ли "кралят" на турнира Реал Мадрид да се класира, след като допусна поражение с 1:2 от играещия суперфутбол тим на Манчестър Сити? Ще се съвземе ли Барселона след противоречивите игри, за да отстрани коравия Наполи след равенството 1:1 в Италия? Има ли някакъв шанс немската машина Байерн Мюнхен да изтърве преднина от цели 3 чисти гола срещу "младите лъвчета" на Франк Лампард в Челси?

След тези 4 двубои вече ще имаме още по-ясна представа за предстоящето. Какво обаче може да е то? Единият поток определено изглежда далеч по-стряскащ. Възможен е мегасблъсък на четвъртфиналите между Ювентус и Манчестър Сити или още по-интригуващ такъв - между "бианконерите" и Реал Мадрид, в който Кристиано Роналдо ще се изправи срещу дългогодишните си бивши съотборници от "кралския клуб".

В същата тази половина можем да станем свидетели на друг гигантски сблъсък между Барселона и Байерн Мюнхен, което, ако се сбъдне, има голяма вероятност някой от двата тима да вдигне трофея от Шампионска лига.

Ако се пренесем към полуфиналите в този поток, там можем потенциално да срещнем Реал Мадрид/Манчестър Сити/Ювентус срещу Барселона/Байерн Мюнхен. Стряскащи имена, като само едно от тях ще има възможност да е на финала в Лисабон.

Какво обаче остава за другата половина? Там вече са ясни четвъртфиналните двойки и сякаш жребият е най-благоприятен за Атлетико (Мадрид), който драматично отстрани настоящия носител на трофея и доминант на сезона във Висшата лига Ливърпул, и ПСЖ, който най-сетне има широко отворен път към мечтания финал в турнира.

"Дюшекчиите" трябва да се справят срещу завършилия на третото място за този сезон в Бундеслигата РБ Лайпциг, който обаче ще бъде без най-силното си оръжие - Тимо Вернер, който ще бъде част от Челси. За ПСЖ остава да се справи с италианския Аталанта, който демонстрира страхотни игри, но все пак като че ли е далеч от класата на почти всички останали участници.

Така предварителните очаквания и сякаш най-смели прогнози могат да бъдат направени именно тук - единият полуфинал да бъде между Атлетико (Мадрид) и ПСЖ, което е повече от златен шанс и за двата отбора, защото нямаше как да получат по-благоприятен жребий. На финала обаче, който и отбор да е там, нещата ще са съвсем различни.

И все пак великата Шампионска лига неведнъж ни е показвала, че сметките там са излишни, тъй като всичко е непредсказуемо, а това бе затвърдено и в пълна степен след вълшебния минал сезон, в който станахме свидетели на редица феноменални обрати през абсолютно всяка фаза от директните елиминации.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички