Променят формата на Шампионска лига след 1/4-финалите


Променят формата на Шампионска лига след 1/4-финалите
Снимка: Getty Images/Guliver

3231 0

Английското издание „The Times“ излезе с информация, че почти сигурно най-силният европейски клубен турнир – Шампионска лига, ще претърпи някои промени във формата си.

Идеята на УЕФА е след фазата на 1/4-финалите да се определи „финална четворка“ от останалите тимове в надпреварата. Полуфиналите между тези отбори ще бъдат само в един мач, също както ще е и финалът, но тези три най-важни мача в турнира да се изиграят в един единствен град, който ще е предварително обявен. Това може да се случи най-рано през сезон 2024/25.

Такива формати съществуват в хандбала и баскетбола. По сходен начин се проведе и заключителната част на Шампионската лига през сезон 2019/20, когато поради пандемията от Ковид-19, двубоите в евротурнирите след 1/8-финалната фаза се играха в една и съща държава и бяха решени само в един мач. Тогава Байерн Мюнхен спечели финала срещу ПСЖ в Лисабон с 1:0.

Тази идея бе подкрепена преди време и от самия президент на УЕФА Александър Чеферин. „Би било страхотно. И също така ефективно по отношение на приходите, ако се направи по правилния начин“, коментира Чеферин пред френския „L'Équipe“ през 2021 г.

По този начин обаче клубовете ще загубят известни суми от телевизионни права и билети за домакинските мачове.

Вижте още: Какъв рекорд счупи Кевин Де Бройне в мача срещу Реал Мадрид от Шампионската лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички