Прелестна вечер за Бенфика - на 1/4-финал е в Шампионска лига


Прелестна вечер за Бенфика - на 1/4-финал е в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

3649 0

Португалският гранд Бенфика изживя прекрасна европейска вечер от Шампионската лига, след като „лисабонските орли“ се промъкнаха към четвъртфиналите от най-авторитетната футболна надпревара.

Това се случи, след като Бенфика победи с минималното 1:0 Аякс като гост и с общ резултат 3:2 продължи напред в турнира. Голът за гостите от Лисабон падна в 77-ата минута, след като Алекс Грималдо достави страхотно центриране за Дарвин Нунес, а той отблизо се разписа и „уби“ устрема на нидерландския шампион да направи поредна добра кампания в Шампионска лига.

За четвърти път в своята история Бенфика се класира за тази фаза в историята на Шампионска лига и за пръв път от 2016-а година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Както бяха и предварителните очаквания, така и започна срещата в Амстердам. И двата отбора разчитаха на своята мощ в офанзивен план, а в седмата минута домакините реализираха попадение чрез сръбксия си капитан Душан Тадич. И докато всички на "Йохан Кройф АренА" се радваха, то съдийската бригада отсъди засада на сърбина и попадението за Аякс бе отменено.

Срещата в столицата на Нидерландия продължи в добро темпо, но пък опасностите, които бяха с голямо значение, за двете врати - липсваха.

След 30 минути игра Тимбер бе намерен с добро центриране отляво, но стреля над вратата на Бенфика. 240 секудни след това Антъни надви бранител на „орлите“ и стреля, но Влаходимос отрази удара на новия бразилски национал.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 49-ата Тадич отправи мощен удар от сериозна дистанция, който обаче не успя да смути Влаходимос. След малко повече от час игра опитният Блинд достави в наказателното поле на гостите, а Антони стреля с глава, но неточно.

В 71-ата Аякс имаше сериозни претенции за дузпи, но реферът не отсъди нарушение срещу Антони, а ВАР също не видя в ситуацията нещо нередно. И така до 77-ата минута.

Териториалният натиск на Аякс бе спрян от Бенфика, след като нападателят Дарвин Нунес се разписа и откри резултата за лисабонските "орли". Алекс Грималдо пласира прекрасно центриране от свободен удар и Нунес отблизо откри резултата за радост на гостуващите фенове в Амстердам.

Аякс опита да притисне още повече своя съперник, но умелата игра на Бенфика в защита успя да удържи "португалската чест" и страната има своя представител на 1/4-финалите от Шампионска лига.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

АЯКС: Онана – Тимбер, Алварес, Гравенберх, Тадич, Антони, Мазрауи, Блинд, Мартинес, Але, Бергхуис

БЕНФИКА: Влаходимос – Жилберто, Грималдо, Вертонген, Евертон, Нуньес, Рафа Силва, Вайгъл, Отаменди, Таарабт, Гонсало Рамос

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Преди три седмици двата обора си дадоха много здрав сблъсък и в крайна сметка не успяха да се победят. Това е второ поредно равенство между двата отбора, след като през 2018 година при втората им среща от групите завършиха при 1:1 (първата бе спечелена от нидерландците с 1:0).

В елита на Нидерландия Аякс е лидер с 63 точки - две повече от основния си преследвач през този сезон - ПСВ Айндховен. Бенфика пък е трети в подреждането на шампионата на Португалия с 58 точки - 6 по-малко от втория Спортинг Лисабон и цели 12 пасив от лидера Порто.

Напомняме, че при ново равенство между Аякс и Бенфика днес, без значение при какъв резултат, биха последвали продължения и евентуално дузпи. От този сезон в Шампионска лига не важи правилото за голове на чужд терен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички