Ливърпул отказа Аякс с класа и се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига (ВИДЕО)


Ливърпул отказа Аякс с класа и се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7282 0

Шесткратният европейски шампион Ливърпул победи нидерландския гранд Аякс с 0:3 като гост в пети мач от груповата фаза на Шампионска лига. Мърсисайдци се оказаха по-класният отбор на "Йохан Кройф Арена" и отказаха домакините, осигурявайки си класиране за 1/8-финалите в турнира.

Аякс стартира по-силно срещата и още в третата минута нацели греда. Постепенно Ливърпул успя да изравни играта, променяйки и тактическата си постройка, за да се стигне и до края на първото полувреме, когато брилянтна асистенция на Джордан Хендерсън осигури гол на Мохамед Салах.

Малко по-късно Дарвин Нунес направи кошмарен пропуск на празна врата (ВИДЕО), но уругваецът се реваншира след почивката, когато се разписа с глава, засичайки центриране от корнер. Няколко минути по-късно падна и трети гол във вратата на Аякс, реализиран от Харви Елиът след чудесна асистенция на Салах.

С победата Ливърпул увеличи актива си в групата на 12 - с три зад лидера Наполи, който победи Глазгоу Рейнджърс с 3:0. Аякс остава на трето място с три пункта, а Рейнджърс е четвърти с нула точки. В последния кръг Ливърпул приема Наполи на "Анфийлд", а Аякс гостува в Глазгоу.

РАЗВОЙ НА МАЧА АЯКС - ЛИВЪРПУЛ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След само три минути игра Аякс имаше страхотен шанс да открие резултата. Домакините пробиха остро в наказателното поле на Ливърпул с няколко играчи, а накрая топката се озова в краката на Стивън Бергюс, който излезе на стрелкова позиция. Ударът му обаче срещна гредата, след като и Алисон Бекер успя да го затвори достатъчно, за да не му позволи да вкара.

Аякс продължи да бъде по-активен и в следващите минути, като изглеждаше далеч по-опасен в офанзивен план от своя съперник. В 16-ата минута отново Бергюс опита да вкара, като този път опита изстрел от дистанция, който обаче бе уловен с лекота от намиращия се в отлична форма Алисон.

В хода на двубоя Ливърпул промени тактическата си постройка и постепенно успя да изнесе играта в по-предни позиции. В 34-ата минута Роберто Фирмино направи хитър пас в наказателното поле за Анди Робъртсън, който стреля от близка дистанция към вратата, но ъгълът бе твърде малък и топката се удари от външната страна на мрежата. Малко по-късно Аякс имаше страхотна голова възможност, но опасен удар към вратата на Алисон бе блокиран от Александър-Арнолд.

В 42-ата минута Ливърпул излезе напред в резултата. Капитанът на мърсисайдци Джордан Хендерсън направи фантастичен извеждащ пас с външен фалц, който намери Мохамед Салах на границата на наказателното поле. Вратарят Ремко Пасвеер излезе необмислено, което позволи на египтянина да пусне топката покрай него и да вкара с елегантен удар - 0:1!

Video edited on Kapwing

Само две минути по-късно Ливърпул, и по-скоро Дарвин Нунес, пропусна чисто положение за гол. Анди Робъртсън направи фантастичен пробив, а след това предостави перфектен пас за Роберто Фирмино в наказателното поле. Бразилецът свърши останалото и подаде към Дарвин Нунес на далечната греда, който само трябваше да сложи крак на топката. Уругваецът обаче някак не вкара, а уцели греда (ВИДЕО).

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Четири минути след подновяването на играта Ливърпул стигна до втори гол, а Дарвин Нунес се реваншира за пропуска си от края на първото полувреме. Уругваецът първо опита удар от малък удар, с който принуди Пасвеер да избива в корнер. От последвалия ъглов удар Нунес засече центрирането на Анди Робъртсън, за да вкара с глава в далечния ъгъл - 0:2!

Video edited on Kapwing

В 52-ата минута Ливърпул отбеляза и трети гол във вратата на Аякс. Мохамед Салах се бе изтеглил в средата на терена, откъдето показа, че може да влиза в ролята и на първокласен плеймейкър. Египтянинът даде перфектен пас в коридор за Харви Елиът, който излезе на отлична позиция в наказателното поле и разстреля Пасвеер - 0:3!

Video edited on Kapwing

В следващите минути Ливърпул свали оборотите и доиграваше срещата. В 71-ата минута обаче капитанът на мърсисайдци Джордан Хендерсън се сблъска с противников играч и получи медицинска помощ, а след това бе и заменен от Джеймс Милнър. Това е поредна неприятна новина за Юрген Клоп, който и без това има достатъчно кадрови проблеми в състава си. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Аякс: Пасвеер, Блинд, Тимбер, Баси, Санчес, Алварес, Клаасен, Бергхаус, Бергвайн, Тадич, Броби

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Елиът, Салах, Фирмино, Нунес

ПРЕДИ МАЧА АЯКС - ЛИВЪРПУЛ

Кризата в Ливърпул е далеч от отшумяла, но въпреки това тимът успя да си свърши основната работа в Шампионска лига. След кошмарната загуба от Наполи с 1:4 на старта на турнира след това хората на Юрген Клоп записаха три последователни победи, които ги поставиха на втората позиция в групата с 9 пункта - с шест пред третия Аякс.

Ливърпул не трябва да губи от Аякс

Сега мърсисайдци единствено не трябва да губят двубоя си срещу Аякс в Амстердам, за да си осигурят официално класирането за 1/8-финалите, където вече има девет сигурни отбора, а един от тях е и лидерът в групата Наполи. "Червените" обаче са колебливи в изявите си, като в последния кръг загубиха от Нотингам Форест - поражение, което дойде след две последователни победи над Манчестър Сити и Уест Хям.

Кризите в Ливърпул

Освен игрова криза, Юрген Клоп трябва да се справя и със сериозна кадрова криза, която до голяма степен е причината за слабите резултати на отбора. В лазарета на Ливърпул остават Диого Жота, Луис Диас, Тиаго Алкантара, Артур, Жоел Матип, Наби Кейта, а Дарвин Нунес е под въпрос. Клоп получи още една лоша новина, след като разбра, че млад талант на Ливърпул ще отсъства до края на сезона.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ АЯКС - ЛИВЪРПУЛ В ШАМПИОНСКА ЛИГА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички