Ливърпул капарира 1-вото място, трагичен Атлетико (Мадрид) ще се бори за Шампионска лига


Ливърпул капарира 1-вото място, трагичен Атлетико (Мадрид) ще се бори за Шампионска лига
Снимка: Getty Images

5333 0

Анлийският гранд Ливърпул победи с 2:0 Атлетико (Мадрид) в мач от четвъртия кръг на груповата фаза в Шампионска лига. По този начин мърсисайдци, които са с пълен актив от точки (12), си гарантираха участие на осминафиналите, докато "дюшекчиите" остават 3-ти с 4 пункта и ще трябва да се борят с 2-рия Порто, който към момента е с точка повече (последен е Милан с 1 точка).

Представянето на отбраната на Атлети бе под всякаква критика и е истинско чудо, че не допусна повече попадения. Освен това във втори пореден двубой от Шампионска лига тимът допусна две попадения през първото полувреме - нещо невиждано преди. Те бяха дело на Диого Жота и Садио Мане.

Именно вторият бе замесен и в най-любопитната ситуация от срещата, която породи дискусии. Централният защитник Фелипе бе изгонен с директен червен картон още в 36-ата минута, след като фаулира Мане при бърза контраатака за мърсисайдци. В реално време решението на Дани Макели изглеждаше силно пресилено, но повече повторения показаха, че всъщност бранителят задържа бутоните си върху ахилеса на сенегалеца, с което е дал основания на арбитъра да го изгони.

Това е едва 4-ти успех от 13 мача на "Анфийлд" в Шампионска лига срещу испански опоненти за Ливърпул. Същевременно Юрген Клоп записа четвърта поредна победа в турнира за първи път, откакто е начело на тима. Освен това мърсисайдци продължават да са само с 1 загуба в последните 22 мача у дома в надпреварата.

Атлетико пък наруши серията си от 2 поредни спечелени гостувания в състезанието и същевременно развали серията от 6 поредни мача във всички турнири, в които вкарва най-малко две попадения.

СЪСТАВИ

Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп е оставил Анди Робъртсън на пейката, а вместо него е пуснал Цимикас. Диего Симеоне пък този път пуска Луис Суарес като титуляр на "Анфийлд", след като бе резерва в предишния мач между тези два тима.

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Матип, Цимикас, Фабиньо, Окслейд-Чембърлейн, Хендерсън, Салах, Мане, Жота

Атлетико (Мадрид): Облак, Ермосо, Хименес, Фелипе, Караско, Трипиър, Де Пол, Коке, Кореа, Феликс, Суарес

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

13' - 1:0! Резултатът бе открит преди да е изминал и четвърт час от срещата. Александър-Арнолд се отличи с отлично центриране отдясно, с което намери Жота, който се бе вклинил между Трипиър и Фелипе, а същевременно и достатъчно далеч от Облак. Португалецът стреля с глава от непосредствена дистанция и нямаше как да сбърка.

21' - 2:0! Силната игра на Ливърпул продължи и авансът на тима бе удвоен. Салах опита изстрел от далечна дистанция, но той се превърна в чудесен пас към Мане, който протегна крак и изпревари противниковата защита, за да насочи топката във вратата на Атлетико.

Секунди по-късно домакините създадоха нова много опасна атака. Салах проби отлично и подаде вляво от себе си, където влизащият на скорост Окслейд-Чембърлейн засече топката от границата на наказателното поле, но ударът му мина покрай страничния стълб.

В минутите след гола Атлети успя да покаже една идея по-добра игра и дори временно да постави под натиск опонента си. Все пак Ливърпул напомни, че на контраатака може да бъде дори и по-опасен, но Салах не успя да разгърне докрай няколко нападения.

В 37-ата минута Фелипе получи директен червен картон от главния съдия. Бранителят на "дюшекчиите" спъна Мане при образуваща се опасна контраатака за Ливърпул, но нарушениете не бе извънредно грубо, а и се случи в половината на мърсисайдци при достатъчно защитници на Атлетико, които да се намесят. Странно решение на рефера, което не бе променено от ВАР и съдията дори не го преразгледа. При протестите пък Луис Суарес получи жълт картон. Поне това бяха първоначалните впечатления, но след повече повторения от различни ъгли се забеляза, че Фелипе задържа бутоните си за секунда върху ахилеса на Мане, което е провокирало Дани Макели да изгони играча.

Минути след това Облак се отличи с две много важни спасявания. Стражът първо отрази техничен марков изстрел на Салах отдясно, а впоследствие удар отблизо на Жота с глава, който бе намерен със страхотно центриране от Цимикас.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Страхотно подаване на Матип, който разсече цялата отбрана на гостите, за да намери Жота, който пое топката и се озова сам срещу вратаря, технично преодолявайки го по земя. Голът обаче бе отменен поради "тънка" засада.

В следващите минути Ливърпул пропусна още две "златни" възможности. Първо Салах остана очи в очи с Облак, но твърде много се забави, бе затворен и прати топката във вратаря, а след това при последвалия ъглов удар след ужасяваща грешка в отбрана Матип бе непокрит и стреля с крак отблизо, но не уцели вратата.

В 57-ата минута Суарес стреля от границата на наказателното поле и след рикошет в тялото на Матип топката се озова във вратата на Алисон. ВАР обаче се намеси и отмени попадението поради засада при изграждането на атаката.

Двата тима значително намалиха темпото, а за това допринесоха и многото извършени смени от двамата треньори, които накъсаха играта. Все пак и Ливърпул, и Атлети имаха прилични възможности за гол, но не се възползваха.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ливърпул ще бъде уверен срещу Атлети след победата в директния мач преди около 2 седмици (със зрелищното 3:2), но мърсисайдци трябва много да внимават, тъй като имат само 3 победи от 12 мача у дома в Шампионска лига срещу испански опоненти (+ 5 равенства и 4 загуби в редовните 90 минути).

Победа днес ще гарантира на футболистите на Юрген Клоп, че ще преминат към осминафиналите, и то на 99% като първи тим в групата. Мениджърът ще търси четвърта поредна победа в Шампионска лига за първи път като наставник на този отбор.

Наставникът на Атлети е не по-малко колоритна личност, както е известно. Диего Симеоне ще трябва сериозно да мотивира момчетата си, тъй като португалският Порто ги притиска в групата. "Дюшекчиите" са отлични в атака в последно време, вкарвайки 2 или повече гола в последните си 6 мача, но въпреки това са спечелили само половината от тези срещи (2 равенства и 1 загуба в останалите), което поставя под въпрос всеизвестната им солидна защита.

Атлети е спечелил последните си 2 гостувания в Шампионска лига, но до момента само веднъж е побеждавал в 3 поредни визити със Симеоне в този турнир, като сега ще опита да го повтори. Все пак при последния им мач на "Анфийлд" те отстраниха мърсисайдци на осминафиналите през сезон 2019/20.

Допълнителна увереност за мърсисайдци е фактът, че са загубили само веднъж в последните 22 мача у дома в Шампионска лига с Юрген Клоп в редовното време (16 победи и 5 равенства). Мохамед Салах пък ще опита да изравни Стивън Джерард и рекордните му 14 гола в Шампионска лига на "Анфийлд".

Преди мачовете от този кръг Ливърпул е лидер с 9 точки, следван от Атлети и Порто с по 4, докато последен е Милан без нито една спечелена точка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички