Кои отбори могат да се класират за елиминациите в Шампионска лига още днес?


Кои отбори могат да се класират за елиминациите в Шампионска лига още днес?
Снимка: Getty Images/Guliver

3142 0

Тази вечер предстои да се изиграят първите 8 срещи от 5-ти кръг на груповата фаза в тазгодишната Шампионска лига. Три отбора вече си осигуриха място на осминафиналите – Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен и Ювентус. Днес и утре вечер още тимове могат да се присъединят към тях, в зависимост от резултатите в различните групи. Със сиурност от турнира отпадат Галатасарай, Генк и Лил, които нямат дори теоретичен шанс за продължаване напред. Съдбата на останалите 26 отбора ще бъде решена днес, утре и в последния 6-ти кръг в началото на декември, та нека видим кой от какво се нуждае, за да се класира за елиминационната фаза:

Група А: ПСЖ (12 точки), Реал Мадрид (7), Брюж (2), Галатасарай (1)

ПСЖ със сигурност се класират напред и ще са на първо място в групата, ако избегнат поражение тази вечер. Реал Мадрид ще се класира, ако победи парижани довечера или ако Брюж не успее да спечели на гости на Галатасарай. Ситуацията за белгийския тим е най-тежка, като те трябва да победят в Турция и да чакат успех на Пари Сен Жермен на „Бернабеу“. При това развитие на нещата, Брюж ще може да се класира напред, ако победи у дома Реал Мадрид в последния кръг.

Група В: Байерн Мюнхен (12 точки), Тотнъм (7), Цървена звезда (3), Олимпиакос (1)

Байерн вече си осигури място в елиминационната фаза. „Баварците“със сигурност ще завършат на първо място в групата, ако спечелят гостуването си на Цървена звезда или Тотнъм не успее да победи у дома Олимпиакос. Спърс ще продължат напред ако спечелят мача си тази вечер или ако завършат наравно и Цървена звезда не успее да бие Байерн. „Звездашите“ се нуждаят от задължителна победа срещу Байерн довечера и трябва да се надяват „шпорите“ да не спечелят срещу Олимпиакос. Ако това стане, то сръбският тим трябва да спечели и последния си мач на гости в Гърция и да чака загуба на Тотнъм от Байерн в Мюнхен. Задачата на Олимпиакос за класиране е почти невъзможна – гърците трябва да спечелят и двата си оставащи мача – довечера срещу Тотнъм и след две седмици срещу Цървена звезда и да чакат поражение на Спърс в последния кръг срещу Байерн.

Група C: Манчестър Сити (10 точки), Шахтьор (5), Динамо Загреб (5), Аталанта (1)

Манчестър Сити продължават напред, ако спечелят домакинството си на Шахтьор довечера. Украинците ще се класират, ако победят на „Етихад“ довечера и Аталанта спечели срещу Динамо Загреб в Италия. Хърватите няма как да продължат напред още тази вечер, но за да се случи това, те трябва да имат точка повече от Шахтьор след края на груповата фаза и същевременно Аталанта да не запише две победи до края. Италианците ще се класират напред, ако спечелят мачовете си срещу Динамо Загреб и Шахтьор докрая, а въпросните два тима не успеят да победят Манчестър Сити в другите два мача.

Група D: Ювентус (10), Атлетико М (7), Локо Москва (3), Леверкузен (3)

Ювентус със сигурност продължават напред, като ще са на първото място в групата ако победят днес или завършат наравно с Атлетико при по-нискорезултатно равенство от 2:2. Испанците се нуждаят или от победа срещу Юве, или двете срещи довечера от групата да завържат наравно, за да продължат към осминафиналите.На Локомотив Москва им трябва победа срещу Леверкузен и успех на Юве срещу Атлетико. В такъв случай руснаците ще трябва да победят испанците в директен мач в последния кръг, за да продължат напред. Байер Леверкузен имат сходна задача – успех довечера срещу Локо Москва, като тогава развоят на срещите в последния 6-ти кръг ще определи съдбата им.

Група Е: Ливърпул (9 точки), Наполи (8), Залцбург (4), Генк (1)

Ливърпул ще бъдат на първото място в групата, ако спечелят домакинството си на Наполи. Италианците ще се класират напред при победа на „Анфилд“ или ако Залцбург не успее да бие Генк. Австрийците се нуждаят от две победи до края на груповата фаза, като същевременно Наполи трябва да спечели само една точка в следващите си две срещи.

Група F: Барселона (8 точки), Борусия Д (7 ), Интер (4), Славия П (2)

Барселона се класират на първото място в групата, ако спечелят домакинството си на Дортумнд. Немците се класират при победа срещу Барса. При Интер шансовете за класиране са доста, но те със сигурност не трябва да губят гостуването си в Чехия и да чакат положителен развой на срещата между Барселона и Борусия Д. Славия Прага се нуждаят от задължителен успех срещу Интер и победа на Барселона срещу Дортмунд. В такъв случай чехите ще се борят за класирането си в директен сблъсък срещу Дортмунд в Германия в последния кръг.

Група G: Лайпциг (9 точки), Лион (7), Зенит (4), Бенфика (3)

Лайпциг ще си осигурят класиране, ако спечелят домакинството си на Бенфика. Лион продължават напред, ако победят в гостуването си на Зенит. Руснаците се нуждаят от задължителна победа срещу Лион и добър развой за тях на последните мачове в групата. Бенфика се нуждаят от победи срещу Лайпциг и Зенит в оставащите два мача,

Група H: Аякс (7 точки), Челси (7), Валенсия (7), Лил (1)

Челси ще продължат напред, ако спечелят гостуването си срещу Валенсия утре. Испанците на свой ред също се класират при успех срещу лондончани на "Местая". При Аякс ситуацията е малко по-сложна, като 4 точки в следващите две срещи със сигурност ги класират напред, но има и опция, при която холандците се класират след два равни мача. Дори и да спечели срещу Лил утре вечер обаче, Аякс няма да си е осигурил на 100% мястото си на осминафиналите.

А ето какво каза наставникът на един от водещите отбори, на който му предстои дерби тази вечер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички