Двете основни интриги в първите за 2020-а мачове в Шампионска лига


Двете основни интриги в първите за 2020-а мачове в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

2516 0

От тази вечер по европейските терени и в българския ефир се завръщат магичните мачове от Шампионска лига. Тази вечер ще можем да наблюдаваме два осминафинални сблъсъка в турнира, които започват в 22,00 часа. Ето кои основни интриги в тези два двубоя - Атлетико (Мадрид) срещу Ливърпул и Борусия (Дортмунд) срещу Пари Сен Жермен, открои изданието football.ua:

ЩЕ СТАНЕ ЛИ АТЛЕТИКО ОТБОРЪТ, УСПЯЛ ДА СПРЕ ДРИЙМ-ТИЙМ-А НА КЛОП?

Въпреки че Ливърпул е в страховита форма, в тази двойка не всичко изглежда решено. Да, "червените" нямат загуба този сезон и се отдалечиха на огромно разстояние пред втория във Висшата лига, където те май си свършиха работата. Това насочва вниманието към факта, че мърсисайдци ще вложат всички сили в Шампионска лига.

Да, този тим вече спечели Шампионска лига, но не можем да твърдим, че в Ливърпул ще има липса на мотивация. Този страхотен тим просто е задължен да се оформи шампионски требъл, което клубът досега не е постигал. Ако това се случи, за Клоп ще си спомнят не по-малко, отколкото за Барселона на Гуардиола. Но Атлетико не е за подценяване, макар да не е себе си в момента.

Да, след напускането на Антоан Гризман тимът не е същата сила, която беше в предишни сезони. Отборът, който се бореше с Барселона и Реал Мадрид като равен с равен за титлата в Ла Лига, сега се бори за място в зона "Шампионска лига". И не всичко е заради слабите резултати. Ако в предишните сезоно стратегиите на Диего Симеоне са имали своята ефективност, сега на отбора му липсва острота в атака и креативност.

Но това, което Атлетико все пак сухрани, е дисциплинираната си отбрана. "Дюшекчиите" са с втората най-добра защита в Ла Лига, където са допуснали 17 гола в 26 мача. За сравнение: Ливърпул е допуснал 15 гола в 24 мача. Колкото и голяма да е разликата между сегашните Ливърпул и Атлетико, испанците напълно възможно могат да станат отборът, който да изхвърли Ливърпул от плейфите. Атлетико играе по-силно със силните съперници. Достатъчно е да отбележи първи и да потъне в глуха отбрана.

КОЙ Е ПО-ДОБЪР ИЗМЕЖДУ ХОЛАНД И МБАПЕ?

Веднага след жребия за осминафиналите в Шампионска лига шансовете на Борусия бяха по-малки, отколкото сега. Разбира се - през декември те още не бяха купили Ерлинг Холанд, а сега той е в Дортмунд и започна да чупи рекорди. И наистина, през декември миналата година малцина можеха да кажат, че германците имат шансове да елиминират парижани. Такива със сигурност имаше, но формата на отборите говореше сама за себе си. Борусия се промъкна в плейофите на турнира, докато ПСЖ с бвисоко вдигната глава се разправи с Реал, Брюж и Галатасарай.

Да, и във вътрешните първенства ситуациите говорят сами за себе си - Дортмунд плуваше, ПСЖ летеше. Сега "жълто-черните" са надградили. Огромна роля за това изигра възхитителният Ерлинг Холанд. Норвежецът вкара осем гола за РБ Залцбург в груповата фаза на турнира и сега е готов да подобри показателите си. След преминаването на "Сигнал Идуна Парк" Холанд вкара 9 гола и направи 1 асистенция в шест мача.

Между другото, да разсеем митовете. Някои напълно логично можеха да смятат, че Холанд няма да играе в настоящата кампания на Шампионска лига, тъй като вече бе играл за друг тим в този турнир. Това обаче не е съвсем така. Според новите правила на УЕФА, един от тримата дозаявени играчи може да играе за новия си отбор в Шампионска лига, дори ако през същия сезон е обличал фланелката на друг клуб в този турнир.

Вундеркиндът от другата страна - парижката, Килиан Мбапе, също има добра статистика през този сезон. В 5 мача в груповата фаза на турнира на богатите той се отличи с 5 гола и 4 асистенции. А в последните 5 мача в Лига 1 вкара 4 гола и направи 1 асистенция. Чий талант ще се окаже по-силен? Вижте в този материал къде можете да гледате двата мача. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички