Драма на „Анфийлд“! Ливърпул излъга Аякс в края с гол на неочакван герой


Драма на „Анфийлд“! Ливърпул излъга Аякс в края с гол на неочакван герой
Снимка: Getty Images

5121 0

Ливърпул измъкна трудна победа с 2:1 срещу Аякс в среща от втория кръг на Група А на Шампионската лига. Хората на Юрген Клоп стигнаха изключително драматично до успеха след гол на Жоел Матип в 89-ата минута.

Така и мърсисайдци спечелиха първите си 3 точки в турнира, надделявайки над нидерландския гранд, който засега запази лидерската си позиция. И двата отбора са с по 3 точки, както и Наполи.

Домакините доминираха на терена през почти целия мач, но изковаха успеха едва в заключителните акорди на срещата. Ливърпул надделя с голове на Мохамед Салах в 17-ата минута и на превърналия се в неочакван герой Жоел Матип в 89-ата минута. Между тях се разписа Мохамед Кудус, който изравни в 27-ата минута.

На Аякс изключително рядко им се налага да се бранят толкова много, но на „Анфийлд“ нидерландският тим трябваше да хвърли доста усилия в отбрана. Грандът от Амстердам изпусна и няколко отлични положения и имаше шансове дори да шокира Ливърпул, но не успя да се възползва от тях.

38-годишният ветеран Ремко Пасвеер направи чудеса от храброст под рамката, но капитулира накрая. Така Ливърпул сложи край и на серията от 7 поредни победи за Аякс във всички турнири от началото на сезона.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на „Анфийлд“ очаквано започна с натиск на Ливърпул. Хората на Юрген Клоп обаче не успяваха да достигнат до чисто голово положение, въпреки че създадоха доста напрежение пред вратата на Пасвеер.

ГОЛ! Все пак по-добрата игра на домакините се увенча с успех в  17-ата минута. Диого Жота изведе отлично Мохамед Салах сам срещу вратаря и египтянинът го матира без проблеми - 1:0.

Аякс не се стъписа, а веднага пробва да отговори на предизвикателството. Само 120 секунди по-късно Стивън Бергхаус нацели напречната греда. Оказа се обаче, че той е бил в положение на засада.

В 22-ата минута след карамбол в пеналта на гостите топката стигна до Луис Диас. Колумбиец се оказа непокрит на точката на дузпата, но от воле не уцели целта.

Малко след това и Диого Жота би в аут от дъгата на пеналта. Последва неточен удар и на Салах от малкото наказателно поле.

ГОЛ! Аякс шокира „Анфийлд“ и Ливърпул в 27-ата минута. Бергхаус подаде към Мохамед Кудус в пеналта, откъдето ганаецът стреля мощно и след рикошет в напречната греда топката влетя в мрежата – 1:1.

В 31-ата минута Алекандър-Арнолд с удар от въздуха отдалеч не уцели вратата. Четири минути по-късно крайният защитник центрира от корнер, а Ван Дайк стреля с глава, но Пасвеер успя да спаси гостите.

Ливърпул продължи да натиска в търсене на второ попадение. Александър-Арнолд се озова на изгодна позиция в пеналта след пас на Луис Диас в 42-ата минута. Бекът на домакините обаче стреля слабо и  38-годишният Пасвеер се справи. Александър-Арнолд не успя да порази целта и при добавката.

Малко преди почивката Пасвеер отново извади Аякс след нов удар с глава на Върджил ван Дайк.

ВТОРО ПОРУВРЕМЕ

След почивката играта продължи изключително динамично. Домакините имаха териториално предимство, но гостите също показваха зъби в предни позиции при всяка открила се възможност.

В 47-ата минута Пасвеер отново измъкна Аякс, спасявайки удар от дъгата на Жота.

В 54-ата минута Салах пусна към Харви Елиът, който шутира от около 20 метра, но право в ръцете на стража на нидерландците.

Оборотите не спадаха и атаките следваха една след друга. В 65-ата минута Луис Диас нахлу отляво, но защитник блокира удара му в корнер.

В 75-ата минута Далей Блинд една не смрази трибуните на „Анфийлд“. Той получи перфектно центриране на втора греда, стреля с глава, но топката премина на сантиметри от дясната греда.

Тиаго Алкантара в 78-ата минута стреля право в ръцете на Пасвеер от дъгата на наказателното поле.

В 83-ата минута пред Дарвин Нунес се откри страхотен шанс след пас на Мохамед Салах в наказателното поле. Уругваецът обаче би на сантиметри покрай гредата.

ГОЛ! В 89-ата минута Мохамед Салах стреля опасно в далечния ъгъл, като след рикошет топката срещна гредата и излезе в ъглов удар. Жоел Матип се възползва от изпълнението на корнера и изведе Ливърпул напред в резултата след удар с глава, който се оказа, че е преминал голлиниятта.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Ливърпул: Бекер, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Елиът, Фабиньо, Тиаго, Салах, Жота, Диас

Аякс: Пасвеер, Ренч, Тимбер, Баси, Блинд, Бергхус, Алварес, Тейлър, Тадич, Кудус, Бергвайн

ПРЕДИ МАЧА

Ливърпул претърпя разгромна загуба от Наполи с 1:4 в срещата от първия кръг в групата. Сега хората на Юрген Клоп ще търсят задължителна победа срещу гранда от Амстердам, за да измият срама от случилото се в дебютния им мач в турнира през този сезон.

Мърсисайдци се намират на третото място в групата си към момента. Предимството на англичаните е, че почиваха през уикенда, след като мачът им във Висшата се отложи заради смъртта на кралица Елизабет Втора.

Аякс оглавява класирането в Група А след разгромната победа с 4:0 над Рейнджърс. Нидерландският гранд е лидер и в местното първенство с пълен актив от 18 точки след шест кръга. В последната си среща Аякс разби с 5:0 Хееренвеен.

Двата отбора се изправиха един срещу друг в групите на Шампионската лига и през сезон 2020/21. Тогава Ливърпул спечели и двата мача с по 1:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички