Дебютант спаси Ливърпул и ги прати на 1/8-финалите в Шампионска лига


Дебютант спаси Ливърпул и ги прати на 1/8-финалите в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

6493 0

Английският шампион Ливърпул победи Аякс с минималното 1:0 като домакин в пети мач от груповата фаза на Шампионска лига. С успеха на "Анфийлд" мърсисайдци спечелиха група D и си осигуриха място на 1/8-финалите на надпреварата.

Единственото попадение в срещата отбеляза Къртис Джоунс през второто полувреме, възползвайки се от груба грешка на стража на гостите Андре Онана. С основна роля за победата на Ливърпул обаче се отчете 22-годишният вратар Каоимин Келъхър.

Ирландският страж получи доверието на Юрген Клоп и замени контузения Алисон Бекер, дебютирайки с екипа на мърсисайдци. Келъхър бе предпочетен пред Адриан, който остана на резервната скамейка. Младият вратар оправда доверието с поне 3 голови спасявания, които запазиха мрежата му суха.

Това бе четвърта победа за Ливърпул в груповата фаза, която им осигурява 12 пункта. В другия мач от вечерта Аталанта не успя да победи Мидтиланд и разполага само с 8 точки, което означава, че не може да догони английския тим. Аякс е трети със 7 точки.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна силно срещата и още във втората минута можеше да открие резултата. Диого Жота заложи топката за Къртис Джоунс, който стреля от границата на наказателното поле, но ударът му бе спасен от Онана.

Няколко минути по-късно отново Джоунс стреля, но изстрелът му срещна гредата. В 32' Мазрауи стреля мощно, но Келъхър изби в корнер.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Аякс пое инициативата в първите минути на втората част и създаде няколко голови положения пред вратата на Ливърпул. В 57-ата минута Антони нанесе много опасен удар, но Келъхър внимаваше и спаси. Секунди по-късно Давид Нереш уцели гредата от малък ъгъл.

В 58-мата минута Ливърпул успя да поведе в резултата. След центриране на Неко Уилямс стражът на Аякс Онана излезе колебливо напред и реши да остави топката да го прехвърли, за да излезе в аут. Зад него обаче дебнеше Къртис Джоунс, който успя да отклони топката в опразнената врата на гостите - 1:0!

В 83' Мохамед Салах пусна страхотен извеждащ пас за Роберто Фирмино в наказателното поле. Бразилецът опита да намери далечния ъгъл на вратата, но Онана успя да докосне топката със сетни сили и да я отклони в гредата. В 88' Хунтелаар стреля опасно с глава, но Келъхър отново се намеси.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Юрген Клоп има не малко проблеми преди срещата и мениджърът се оплака, че няма да може да прави ротации. В събота мърсисайдци загубиха и опитния халф Джеймс Милнър в мача с Брайтън (1:1), а аут за двубоя с холандския гранд са още играчи като Тиаго Алкантара, Трент Александър-Арнолд, Наби Кейта и Джердан Шакири. Трайно контузени са Ван Дайк и Джо Гомес. Добрата новина за Клоп е завръщането в игра на Джордан Хендерсън.

В същото време пък наставникът на Аякс Ерик Тен Хаг се закани, че ще търсят задължителна победа. "В момента играем по-добре като отбор и голяма част от футболистите ни са в много по-добра форма, отколкото в първия мач. Всичко това означава, че очаквам и много по-добра игра", каза Тен Хаг преди ответния мач. Неговият отбор загуби първия с 0:1 на 21 октомври.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Келъхър, Неко Уилямс, Фабиньо, Матип, Робъртсън, Хендерсън, Къртис Джоунс, Вайналдум, Мане, Салах, Жота

Аякс: Онана, Таляфико, Блинд, Шуурс, Мазрауи, Клаасен, Главенберк, Алварес, Нереш, Тадич, Антони

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички