Челси разби безпроблемно Ювентус и завзе върха в групата на Шампионска лига


Челси разби безпроблемно Ювентус и завзе върха в групата на Шампионска лига
Снимка: Getty Images

5450 0

Европейският клубен шампион Челси разгроми безапелационно Ювентус с класическото 4:0 в петия кръг от груповата фаза на Шампионска лига. След тази среща "сините" се качиха на първото място с 12 точки. Толкова имат и италианците, но вече са с по-лоши показатели в директните двубои, след като във втория кръг победиха лондончани само с 1:0. Все пак и двата тима са сигурни участници в следващата фаза.

Челси продължи да е отличен в защита, като онзи допуснат гол при поражението от Юве остава единствен до момента през сезона в турнира. Английският тим успя и да наруши серията от 4 поредни мача без успех срещу английски отбори.

Освен това "сините" успяха да спечелят едва 2-рата си среща от последните 11 срещу италиански съперници (6 загуби и 3 равенства в останалите). Днес обаче те бяха абсолютно вездесъщи и не оставиха никакви съмнения кой е по-класният тим.

През първото полувреме падна само един гол въпреки голямото им превъзходство, Той бе дело на бранителя Чалоба. През второто "адът се отприщи". Рийс Джеймс се отличи с пореден гол за сезона (56'), преди Хъдсън-Одой да направи резултата класически (58') и накрая в последните секунди Вернер също да се разпише и да оформи крайния резултат.

За Челси предстои дерби във Висшата лига с Манчестър Юнайтед (28.11), а след това и гостуване на Уотфорд в междинния кръг (01.12). Ювентус също има ново тежко изпитание - посреща у дома Аталанта в Серия А (27.11), а в междинния кръг гостува на Салернитана.

СЪСТАВИ

Челси: Менди, Рюдигер, Силва, Чалоба, Чилуел, Джеймс, Канте, Жоржиньо, Хъдсън-Одой, Зиеш, Пулишич

Ювентус: Шчесни, Алекс Сандро, Де Лихт, Бонучи, Куадрадо, Маккени, Рабио, Локатели, Бентанкур, Киеза, Мората

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът в Лондон започна със сериозно напрежение пред вратата на Ювентус. След две минути игра Канте намери с елегантно подаване Калъм Хъдсън-Одой, но ударът на британеца бе париран от Бонучи.

Челси продължи да бъде отборът, който държеше топката почти през цялото време и създаваше една след друга атаки пред противниковата врата. В 23-ата минута Рийс Джеймс стреля изненадващо от пряк свободен удар на не толкова удобна позиция, но Шчесни внимаваше и спаси.

25' - 1:0! Логичното се случи и Челси вкара. След центриране в наказателното поле Рюдигер отклони към своя партньор в отбрана Чалоба, който разстреля Шчесни отблизо. Гостите имаха сериозни претенции и голът бе преразгледан, тъй като топката срещна Рюдигер в ръката, но тя бе напълно прилепена и в крайна сметка попадението правилно бе зачетен.

Секунди след това Ювентус също стигна до 100%-ова голова ситуация. Мората бе превъзходно изведен и видя излизащия да го пресрещне Менди, като го прехвърли, но топката бе изчистена малко преди голлинията от Тиаго Силва, който опази вратата си.

В 37-ата минута Рийс Джеймс бе намерен отдясно и стреля много опасно в далечния ъгъл, но там Шчесни се отличи с повече от впечатляващо спасяване и изби топката в ъглов удар.

Частта завърши с добър шанс за Ювентус. Киеза задържа топката добре около границата на наказателното поле, а след това комбинира с Бентанкур, който опита удар от средна дистанция и добра позиция, но той се оказа много неточен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините започнаха по-активно и втората част и бързо-бързо наложиха контрола си чрез притежанието на топката и отново редяха атаките си една след друга.

56' - 2:0! Закономерно се стигна до още едно попадение. Рийс Джеймс намери отбита топка по превъзходен начин от малък ъгъл и разстреля Шчесни.

58' - 3:0! Секунди по-късно комбинация на Челси в наказателното поле на "бианконерите" и отлична солова акция на Зиеш доведоха дотам, че Хъдсън-Одой бе непокрит на непосредствена дистанция от Шчесни и нямаше никакви проблеми да го преодолее. 

В 87-ата минута Вернер комбинира със Зиеш и го изведе в наказателното поле на перфектна позиция. Той опита да преодолее Шчесни, но полякът се отличи с втора много впечатляваща намеса в срещата и спаси вратата си от още един гол.

90+5' - 5:0! Вернер също се записа сред голмайсторите, след като Зиеш го намери пред самата голлиния на опразнена врата и го задължи да се разпише.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Вече споменахме за поражението на Челси от Ювентус при срещата им от втория кръг. Любопитното е, че това бе и единственият мач в турнира до момента, в който "сините" от Лондон допуснаха попадение във вратата си.

Тази среща удължи и серията без победа на англичаните срещу този съперник на 4 двубоя (2 равенства и 2 загуби), като последните 2 за поражения, при които дори не отбелязват гол. Нов успех за Масимилиано Алегри над Челси ще бъде исторически.

Първо, че няма друг отбор, който е записвал 3 поредни победи в Шампионска лига срещу Челси, второ, че Ювентус ще се превърне в единствения тим, който е спечелил 4 поредни гостувания в европейските клубни турнири срещу английски представители.

Юве е на обратния полюс в Серия А, но това най-вече се дължи на мъчното начало. "Бианконерите" имат само 2 поражения в последните си 11 официални мача (8 победи и 1 равенство), като освен това ограничават съперниците си до максимум 1 попадение в 7 от тези срещи.

Челси ще бъде много затруднен срещу Ювентус и поради друга причина. Европейският шампион е спечелил само 1 от последните си 10 мача срещу италиански съперници, като в останалите е записал 3 равенства и 6 загуби.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички