Борусия посече Севиля в безкомпромисна елиминация в Шампионска лига


Борусия посече Севиля в безкомпромисна елиминация в Шампионска лига
Снимка: Gulliver/GettyImages

4225 0

Германският Борусия Дортмунд успя да триумфира осминафиналната елиминация в Шампионската лига срещу Севиля с общ резултат 5:4. След като вестфалци надделяха в първата среща в Надалусия с 3:2, то в ответната среща на „Сигнал Идуна Парк” направиха със своя съперник с 2:2, което бе достатъчно, за да се класират към следващия етап от турнира. За пореден път за Борусия пък блестя голямата звезда Ерлинг Браут Холанд. Норвежецът наниза и двете попадения за „жълто-черните”, след като бе точен в 35-ата, а в 55-ата вкара дузпа, преди която реферът Джунейт Чакър взе поредни странни решения. Юсеф Ен-Несири пък върна един гол за тима от Испания, а в петата минута от добавеното време също той реализира и изравни резултата, но повече време в мача за андалусийците нямаше и те отпаднаха в ранните фази от пролетните мачове на ШЛ.

Двата гола на Холанд пък сториха така, че младият норвежец вече има 20 попадения в Шампионската лига в кариерата си. Още по-впечатляващ е фактът, че Холанд ги е вкарал в едва 14 мача – за Ред Бул Залцбург и Борусия Дортмунд. Досега най-бързо 20 гола бе вкарвал англичанина Хари Кейн, който го стори за 24 срещи.

По този начин Борусия е сигурен участник на ¼-финалите и вече чака да узнае своя съперник в следващата фаза от турнира.

СЪСТАВИ:

Борусия Дортмунд: Хитц – Мори, Емре Джан, Матс Хумелс, Нико Шултц – Махмуд Дахуд, Томас Дилейни, Джуд Белингам – Торган Азар, Ерлинг Холанд, Марко Ройс

Севиля: Буну – Акуня, Диего Карлос, Кунде, Хесус Навас – Оскар Родригес, Фернандо, Жордан – Сусо, Ен-Несири, Окампос

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Офанзивният футболист от гостите - Лукас Окампос, шутира много опасно след малко повече от 120 секунди, ала Хитц показа "здрави ръце" и боксира напред топката. Гостите от Андалусия определено се радваха на по-добра игра от двата отбора в първите минути, като логично опитваха да тормозят отбраната на вестфалци, но до по-сериозни положения пред вратата на Хитц не се стигна. 

След близо четвърт час игра Махмуд Дахуд от домакините опита амибициозно изпълнение от въздуха, но доста неточно, за да затрудни вратаря Буну. В 18-ата пък Сусо подмина с лекота Емре Джан в наказателното поле на домакините и шутира диагонално, но неточно. 

Борусия се сдоби с преднина десет минути преди края на първата част. Севиля не изнесе адекватно топката от своето наказателно поле, а Дилейни отне, за да може Дахуд да изведе Ройс вляво на наказателното поле на Буну. Германецът върна топката за Холанд, който бе непокрит и норвежецът вкара поредния си гол през сезона, давайки увереност на "жълто-черните" за бъдещо продължаване в надпреварата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Второто полувреме стартира перфектно за дортмундци. Първо Халанд подаде превъзходен пас за Торган Азар, който шутира диагонално от изгодна позиция, но встрани. В 48-ата Холанд взе нещата "с свои ръце" и удвои резултата след мощен рейд в полето на севилци. Реферът изслуша колегите си от ВАР стаята, които пък го посъветваха да види мониторите за евентуално нарушение на норвежеца срещу Кунде при нахлуването му преди удара. Турският рефер Джунейт Чакър прегледа ситуацията и видя, че има нарушение в по-ранен етап на атаката срещу Холанд и посочи бялата точка за домакините, отменяйки гола.

Зад топката застана Буну, който отрази удара на Холанд. Последва добавка на нападателя, но дойде ново спасяване от стража, след което бранител на Севиля блокира трети изстрел посока испанската врата. Съдиите от ВАР видяха, че Буну при изпълнението вратарят на Севиля не е бил с един от двата си крака на голлинията и Чакър призова наказателния удар да се пребие. Холанд отново разчете на удар в долния ляв ъгъл на Буну, който отново усети посоката на топката, но този път не успя да се намеси - 2:0.

Окампос от Севиля обстрелва германската врата малко преди да бе изтекъл час игра, но Хитц отново изби напред. Гостите, логично, наложиха натиск в търсене на гол, а в 67-ата Джан фаулира съперник в наказателното си поле и бе наказан за лекомисленото си действия. Зад топката застана Ен-Несири, който с помощта на напречната греда намали - 1:2.

Севиля продължи с по-активните си действия, като след допуснатия гол хората на Терзич се прибраха, за да бранят своя аванс в реванша. "Жълто-черните" създадоха страхотна контраатака шест минути преди края. Ерлинг Халанд проби отляво, а с него бяха още трима негови съотборници. Голмайсторът за Борусия асистира за Дахуд. Халфът финтира Диего Карлос и шутира, но с една ръка спря топката.

В 86-ата Гомес стреля с глава след центриране от ъглов удар посока вратата на Хитц, но стражът направи поредната си добра намеса и парира изстрела. В 88-ата Буну трябваше да брани вратата си след мощен шут на Дахуд и го направи умело.

В петата минута от добавеното време на срещата Ен-Несири засече феноменално центриране на резервата Иван Ракитич, изранвявайки за 2:2, но Севиля не успя да вкара мача в продължения и Борусия продължи напред.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Борусия Дортмунд е домакин на Севиля в мач-реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига. В първата среща германският тим спечели с 3:2, което остави много въпросителни за ответната среща. Вестфалци са в серия от 6 поредни победи у дома, макар да водеха на полувремето само в една от срещите. Въпреки това Севиля е допуснала гол първа само в 3 от последните 13 мача в Шампионската лига като гост.

Един Терзич има доста кадрови проблеми, като отсъстващи са контузените Джейдън Санчо, Джовани Рейна, Аксел Витсел, Рафаел Герейро, Мануел Аканджи и Марсел Шмелцер. Добрите новини в лагера на "жълто-черните" е възстановяването на Роман Бюрки и Лукаш Пишчек.

В състава на Севиля единствените отсъстващи са защитниците Жул Конде и Алейш Видал. Вратарят Ясин Бону е под въпрос за срещата след лека контузия, но се очаква да започне като титуляр. Андалусийци се намират в серия от три поредни загуби след поражението от Елче и продъжлаване в 1/4-финалите ще даде увереност на момчетата на Юлен Лопетеги.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички