Атлетико Мадрид матира Ливърпул и взе аванс преди реванша в Шампионска лига


Атлетико Мадрид матира Ливърпул и взе аванс преди реванша в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

108990 0

По-малко от година след като спечели Шампионска лига, Ливърпул се завърна на стадион "Уанда Метрополитано", но този път регистрира поражение от домакина Атлетико Мадрид. "Дюшекчиите" категорично надиграха своя съперник и взеха заслужена победа с 1:0 в първи мач от 1/8-финалите на най-големия европейски клубен турнир.

Единственото попадение в срещата бе дело на Саул още в самото начало на двубоя, а след това Диего Симеоне доказа, че е изключителен тактик и майстор на подобен тип победи. Домакините успяха да "задушат" играта на Ливърпул и да сведат до минимум опасностите пред вратата на Ян Облак. 

В продължение на 90 минути Ливърпул не успя да стигне до нито един точен удар към вратата на Атлетико. Мане бе заменен от Ориги още на почивката, а впоследствие и Салах отстъпи мястото си на Окслейд-Чембърлейн - смени, които са показателни за разочароващата игра на "червените" в офанзивен план.

Не по-добре изглеждаше ситуацията в отбрана, където дори големият и непоколебим лидер Върджил ван Дайк се пропука и допусна няколко нетипични за него грешки. Въпреки че мърсисайдци имаха предимство по отношение на притежанието на топката, Атлетико бе по-опасният тим на терена и закономерно се поздрави с успеха преди реванша на "Анфийлд" на 11 март.

Първо полувреме

Още в четвъртата минута на двубоя домакините излязоха напред в резултата. След центриране от корнер топката в последния момент се приземи пред крака на Фабиньо, който нямаше време за реакция. Бразилецът прати кълбото на крака на Саул, който от непосредствена близост я прати в мрежата на Алисон - 1:0.

В следващите минути Ливърпул притисна своя съперник и "затегна обръча" около наказателното поле на "дюшекчиите". Това обаче остави и повече празни пространства в дефанзивен план, които позволиха на Атлетико да стигнат до някои добри атаки към вратата на Алисон.

В 26-ата минута Върджил ван Дайк допусна грешка в защита и "подари" топката на Алваро Мората. Испанският таран се озова на страхотна позиция за удар, но Алисон Бекер показа хладнокръвие и спаси. В ответната атака Мохамед Салах прати топката в мрежата на "дюшекчиите", но бе вдигнат флага за засада за Роберто Фирмино.

Второ полувреме

Втората част започна с по една промяна в двата състава. Садио Мане бе заменен от Дивок Ориги, докато за домакините в игра се появи Маркос Йоренте, сменяйки Тома Льомар. Мърсисайдци стартираха полувремето с нетипични грешки, които доведоха до няколко добри положения за Атлетико. "Дюшекчиите" обаче не ги оползотвориха. 

В 53-ата минута Джо Гомес заходи напред и изненада защитата на Атлетико с центриране от нестандартна позиция. Подаването се оказа много добро, като намери Мохамед Салах на чиста позиция в наказателното поле. Ударът на египтянина с глава обаче прелетя малко встрани от целта.

В средата на втората част Атлетико можеше да стигне до второ попадение, но Алваро Мората се провали. След бърза контраатака топката бе подадена към испанеца, който се намираше на чиста позиция за стрелба в наказателното поле. Нападателят обаче се подхлъзна и не успя да нанесе добър удар.

Малко по-късно Ливърпул пропиля още една добра възможност за гол. Дивок Ориги успя да опази топката в наказателното поле, а след това да я "копне" към капитана Джордан Хендерсън. Халфът на "червените" успя да нанесе удар от въздуха, но топката премина малко встрани от напречния стълб.

Преди срещата:

Носителят на трофея от миналогодишното издание на Шампионска лига се завръща на стадиона, където спечели призовото отличие. "Уанда Метрополитано" обаче може да се окаже твърде негостоприемен за амбициозния отбор на Юрген Клоп, като Атлетико неведнъж е доказвал, че може да се съревновава и с най-добрите клубове в света.

Ливърпул стигна до елиминационната фаза, след като спечели своята група в компанията на Наполи. "Дюшекчиите" от своя страна завърши втори в своята група, оставяйки пред себе си Ювентус. И докато през миналата година мърсисайдци спечелиха надпреварата, то Атлетико отпадна още на 1/8-финалите - от шампиона на Италия.

В щаба на Ливърпул почти всички футболисти от лазарета излекуваха своите травми, като Клоп няма да може да разчита единствено на Джердан Шакири. При домакините кадровите проблеми са по-сериозни. Диего Симеоне не може да използва контузените Киърън Трипиър и Ектор Ерера, докато офанзивното трио Диего Коща, Жоао Феликс и Алваро Мората са под въпрос за срещата.

СЪСТАВИ

Атлетико Мадрид: Облак, Лоди, Фелипе, Савич, Върсалко, Партей, Саул, Коке, Льомар, Кореа, Мората

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички