ВИДЕО: Двете гледни точки, които показват има или няма дузпа срещу Ливърпул

Феновете на Ливърпул продължават да беснеят срещу решението да бъде отсъдена дузпа срещу любимия им отбор по време на сблъсъка с Наполи в Шампионска лига. За нарушение на Робертсън срещу Хосе Кайехон главният рефер отсъди дузпа, която VAR не отмени. Тя се оказа решаваща, след като с нея италианският тим поведе, а в последствие стигна до триумф с 2:0 над европейския шампион.

Положението обаче остава дискусионно дори след преглеждане на всички възможни ъгли. Заблуда е обаче, че Робъртсън играе с топката. Сред почитателите на Ливърпул се споделят кадри, на които изглежда, че защитникът рита топката, а нападателят се хвърля на тревата без видим контакт. Ето и въпросното видео: 

Дори на това видео обаче се забелязва (ако гледате по-внимателно), че с топката играе по-скоро Кайехон. Това повторение обаче не показва коректно ситуацията, затова ето и по-добър ъгъл към спорното положение: 

Ясно се вижда, че контакт с топката осъществява нападателят на Наполи, но по-интересно е движението на Робертсън в момента, в който вижда, че не може да играе с топката. Той моментално прибра крака си и вдигна ръце, а контактът между краката на двамата е инициран от Кайехон. Той просто чуква десния си крак (преднамерено) в левия на защитника на Ливърпул и се свлича на земята. 

Заключенията на реферите в Италия и Англия са различни (логично), но няма спор, че в най-добрия случай дузпата в полза на Наполи е 50/50. Защото има много случаи, в които за инициран от нападателя контакт се получава жълт картон за симулация, или ситуацията просто се подминава. Какво каза Клоп за дузпата може да четете в този материал на Sportlive.bg. 

Още по темата

Please select answer!