УЕФА тепърва ще трябва да потуши гнева на "малките" заради новата ШЛ


УЕФА тепърва ще трябва да потуши гнева на "малките" заради новата ШЛ
Снимка: Guliver/Getty Images

1402 0

Постоянният наследник на Мишел Платини на президентския пост на УЕФА ще трябва да се справи с нарастващия гняв на т.нар. "по-малки" футболни асоциации в Европа, които се почувстваха сериозно ощетени от новия формат на Шампионска лига за 2018 година.

Както е известно, УЕФА промени изцяло правилата в полза на топ 4 първенствата на Стария континент - Англия, Испания, Германия и Италия, като ще им гарантира четири участника в най-силния турнир от сезон 2018/19.

ЗАБРАВЕТЕ ШАМПИОНСКА ЛИГА - ЛИГА НА БОГАТИТЕ ПОЧВА ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

Това никак не се харесва на страни като България, както и на другите по-малки държави, подкрепящи Платини, който спечели гласовете им с разделянето на плейофите на два потока. Така отбори като Лудогорец получават по-голям шанс за класиране в груповата фаза, защото избягват четвъртия от английската Висша лига, например.

В сряда в Атина УЕФА ще назначи новия си президент - кандидатите са двама. Малко известният словенски адвокат Александър Чеферин е фаворит, а съперникът му е ветерана от ръководните етажи на УЕФА Михаел фан Прааг.

ЛУДОГОРЕЦ ХВАНА ПОСЛЕДНИЯ ВЛАК, УЕФА ПРАВИ ШЛ ИЗГОДНА ЗА ГОЛЕМИТЕ ФУТБОЛНИ СИЛИ

Около 20 асоциации вече са засвидетелствали принципната си подкрепа за Кеферин, за когото е интересно, че е представител именно на една от т.нар. "по-малки" футболни сили - Словения, които са сред ощетените в новия формат на Шампионска лига.

Основните критики към УЕФА от по-малките държави са, че прекалено се притеснява от създаването на т.нар. "Суперлига" или "Лига на богатите" (евентуално ставаща факт през 2021 година) и по този начин е променила правилника на ШЛ така че големите играчи да не напуснат турнирите на УЕФА и да си създадат нова колосална надпревара.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички