Кошмарът се повтаря: Шампионът на Европа рухна срещу Наполи


Кошмарът се повтаря: Шампионът на Европа рухна срещу Наполи
Снимка: Getty Images/Guliver

13081 0

Европейският шампион Ливърпул се срина на старта на своето участие в тазгодишното издание на Шампионска лига. 6-кратният носител на трофея загуби като гост на Наполи с 2:0 в първи мач от груповата фаза на турнира.

Мачът вървеше към нулево реми до 80-ата минута, когато домакините получиха дузпа. 11-метровият наказателен удар бе реализиран от Дрис Мертенс, макар стражът на гостите Адриан (който направи няколко ключови спасявания в мача) да се оказа съвсем близо до това да спаси изстрела.

Късно в добавеното време на мача пък Върджил ван Дайк допусна грешка и отвори възможност пред появилия се като резерва Фернандо Йоренте да реализира първия си гол с небесносинята фланелка и да спази обещанието си да отмъсти за бившия си клуб Тотнъм.

"Кошмарът" за мърсисайдци се повтаря, след като миналата година тимът на Юрген Клоп отново претърпя загуба от Наполи на "Сан Паоло", като и в онзи мач поражението дойде след късен гол. По този начин Ливърпул започва със загуба участието си в Шампионска лига, докато Наполи ще се нареди на второто място в групата зад тима на РБ Залцбург, който надигра Генк с изразителното 6:2.

Европейският шампион Ливърпул започва своето участие в груповата фаза на тазгодишното издание на Шампионска лига. Шесткратният носител на трофея се изправя срещу добре познат съперник от миналия сезон, който дори можеше да откаже мърсисайдци от надпреварата още в групите и да не им позволи да се доберат до големия трофей. Става въпрос за италианския Наполи, който през миналата година до последно се бори с "червените" за второто място в групата, но в крайна сметка го отстъпи на бъдещия шампион на Европа.
През този сезон "малките магаренца" ще имат възможност за реванш, след като отново се оказаха в една група с английския гранд. През миналата кампания двата отбора си размениха по една победа, като и в двата случая резултатът бе 1:0. През това лято пък Наполи и Ливърпул изиграха контрола, която завърши с разгром за тима от Неапол с 3:0.

Първо полувреме

Още в началото на двубоя домакините от Неапол получиха отличен шанс да открият резултата. Фабиан Руис нанесе страховит удар от границата на наказателното поле, който бе париран от Адриан, за да се стигне до нов тежък удар на Руис. Резервният страж на мърсисайдци обаче отново успя да спаси, а след това играч на Наполи добута топката в мрежата, но само за да разбере, че е в положение на засада.

Последваха няколко атаки и на името на Ливърпул, но Калиду Кулибали успя на два пъти да спре подвизите на атакуващото трио на мърсисайдци. Постепенно играта на терена бе изравнена, като на моменти се забелязваше лек превес за неаполитанци. До опасни ситуации така и не се стигна - както пред вратата на Мерет, така и пред тази на Адриан.

Второ полувреме

Втората част започна подобно на първата - с отлична възможност за гол пред Наполи. Прецизно центриране отляво успя да прехвърли цялата отбрана на "червените", а на задната греда дебнеше Дрис Мертенс. Португалецът насочи топката с глава към вратата на мърсисайдци, но самоотверженият Адриан се хвърли със сетни сили, за да изчисти топката в корнер.

Няколко минути по-късно Ливърпул организира мълниеносна контраатака. Садио Мане и Мохамед Салах се впуснаха в зрелищен спринт от собственото наказателно поле, за да достигнат до противниковото, където се озоваха в ситуация двама на един. Мане, който контролираше кълбото, предпочете да подава към египтянина, но пасът бе твърде неточен и добрата възможност бе пропиляна.

В 65-ата минута груба грешка на Манолас можеше да струва скъпо на домакините. Защитникът не успя да изчисти на пръв поглед лесна топка, буквално извеждайки Мохамед Салах на чиста позиция за стрелба, но ударът на египтянина бе спасен от стража Мерет с върха на пръстите му.

Десет минути преди изтичането на редовните 90 минути Наполи получи право да изпълни 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Дрис Мертенс, който насочи топката в десния ъгъл на вратата. Адриан усети ъгъла и успя да докосне топката, но не и да я извади извън очертанията на вратата - 1:0.

В добавеното време на мача Наполи се добра и до второ попадение, а до него се стигна след грешка на най-добрия футболист на УЕФА за последната година - Върджил ван Дайк. Фернандо Йоренте прониза мрежата на Адриан, което е първи гол за бившия нападател на Тотнъм с небесносинята фланелка - 2:0.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Финалистът от последните две издания на турнира отново се оказа в една група с коравия отбор на Наполи. През миналата кампания тъкмо "небесносините" можеха да откажат мърсисайдци от надпреварата още в груповата фаза и да не им позволят да се доберат до големия трофей, след като двата отбора до последно спориха за второто място след ПСЖ.

През миналия сезон двата отбора си размениха по една победа, като и в двата случая резултатът бе 1:0. През това лято пък Наполи и Ливърпул изиграха контрола, която завърши с разгром за тима от Неапол с 3:0

Що се отнася до съставите, домакините ще могат да разчитат на Лоренцо Инсиние, който се завърна от контузия в последния кръг в Серия А. Елсейд Хисай и Аркадиуш Милик са под въпрос за срещата. За Ливърпул титулярният страж Алисон Бекер и Наби Кейта не са на разположение, както и Дивок Ориги, който се контузи в последния мач във Висшата лига.

Анди Робъртсън пропусна тренировката на тима в понеделник и има вероятност да бъде изваден от състава на "червените", което най-вероятно ще означава, че Джеймс Милнър ще действа по левия фланг. Очаква се Фирмино и Хендерсън да се завърнат към стартовия състав, след като не бяха титуляри срещу Нюкасъл.

СЪСТАВИ

Наполи: Мерет, Руи, Кулибали, Манолас, Ди Лоренцо, Алан, Руиз, Кайехон, Инсиние, Мертенс, Лозано

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички