Какво стана, Иско?


Какво стана, Иско?
Снимка: Guliver/GettyImages

3672 0

На почивката на двубоя Реал Мадрид - ПСЖ испанският гранд имаше малко или много късмет, че резултатът беше 1:1. "Белия балет" губеше играта в центъра на терена, получиха се много пробойни в защита, а халфовата линия не беше ефективна в защита. Имената, които липсваха най-много в първите 45 минути, бяха Каземиро и Иско. Бразилецът не се намира в най-добрата си форма и има вина за първия гол, докато плеймейкърът на "кралете" нямаше никакво намерение да играе в защита срещу офанзивната селекция срещу себе си. Да, отчете се с един страхотен шпагат срещу Килиан Мбапе, но това беше всичко.

С изненада в 15-те минути почивка видях статистика на "Opta" - Иско е играчът с най-много пасове и 100% ефективност (36 от 36). Това са 36-те най-тихи паса, които някога съм виждал от испанския национал. Той нямаше никаква ефективност в атака, като често убиваше скоростта в атака със склонноста си към индивидуални действия. Той не опита нито един извеждащ пас за Кристиано Роналдо, а като  цяло през сезона изглежда, че той "бойкотира" португалската суперзвезда. В Испания дори писаха, че Зинедин Зидан иска да продаде Иско, ако остане начело на тима, но истината е, че това е един от любимите футболисти на Зизу в Реал. Лично той го убеди да премине в Реал, вместо в Манчестър Сити през 2012 година, и Зидан е причината за фантастичното представяне на Иско в първата половина на 2017 година.

Но от момента, в който Иско подписа новия си 5-годишен договор, той определено не е същият играч. Титулярното му място беше гарантирано в началото на сезона и с изключение на мачовете срещу Барселона и Манчестър Юнайтед през август, плеймейкърът не се представя на обичайното високо ниво. Все по-рядко той създава добри положения за съотборниците си, а когато Бейл и Роналдо са на терена, той често ги изолира. Има много примери за това през сезона, но може би най-добрият беше в мача срещу Лас Палмас. Цял мач Иско не подаде топката на Роналдо в добра позиция, а в края на мача Кристиано даде отлична асистенция за испанския си съотборник. А реакцията му каза всичко:

Между 55' и 75' на дербито от Шампионска лига ПСЖ изглеждаше, че не само няма да допусне гол, но е близо до това да вкара втори. И най-накрая Зинедин Зидан се реши на риск. Използвайки предпазливата смяна на Емери (Мюние за Кавани), той се върна към класическото 4-4-2, изваждайки от състава Каземиро и Иско за сметка Марко Асенсио и Лукас Васкес. Това се случи в 78', а Реал Мадрид прегази ПСЖ в следващите 12 минути. По лявото крило Асенсио разпиля Муние и Алвеш и беше с ключова роля и за двата гола на "белия балет", вкарани за победата с 3:1. Той увеличи скоростта в игра, комбинира отлично с Роналдо и Марсело и за 12 минути на терена направи много повече, отколкото Иско за 78. Топката се придвижваше бързо, на скорост, с много пасове и много острота. И това се оказа ключът към победата.

От октомври насам Реал Мадрид изглежда по-добре, когато Иско е на пейката. Не е случайно, че най-убедителните победи на Реал Мадрид в този период (5:0 срещу Севиля, 7:1 срещу Депортиво, 5:2 срещу Севиля и 3:1 срещу ПСЖ) са в моменти, когато Иско не е на терена. Испанският магьосник е безспорна класа, но през този сезон Реал страда, когато той е на терена. И за това виновни са Иско и нежеланието му да е "отборен играч" в голяма част от времето, което е прекарал на терена. Но той остава интегрална част от бъдещето на Реал Мадрид. Въпросът е кога ще преодолее спада във формата си и кога ще потисне егото си за доброто на испанския колос?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички